Ingen tycker synd om personer som hyr ut asylbostäder. Det är därför Migrationsverket kan strunta i att betala ersättning för det hårda slitaget, hävdar entreprenören och skivbolagsdirektören Bert Karlsson. ”De har utnyttjat så många att det inte är sant.”
Att hyra ut tillfälliga bostäder till Migrationsverket under flyktingkrisen har varit en god affär för somliga. För andra har uppdraget inneburit brakförluster – eftersom myndigheten inte velat betala för slitaget.
Hem & Hyra har granskat samtliga krav på ersättning efter avflyttning som Migrationsverket hanterat från 2018 till våren 2021. Totalt rör det sig om fordringar på 220 miljoner kronor. Av dessa har Migrationsverket bara betalat ut en tredjedel.
Ett flertal värdar har valt att stämma myndigheten i domstol för att få ersättning. Andra fastighetsägare har inte sett någon annan utväg än att riva.
Bert Karlsson är en av många som gjort rejäla förluster på att hyra ut till Migrationsverket. En bransch han nu lämnat helt bakom sig.
Vi vinner aldrig mot dem. Vi vågar inte gå vidare.
Bert Karlsson
Han är rent utsagt förbannad över myndighetens räknemodell för ersättning vid onormalt slitage – särskilt när det gäller skadegörelse.
– En fönsterruta är ju antingen hel eller trasig. Då ska man såklart ha 100 procent ersättning när den är sönderslagen. Men Migrationsverket vill göra avskrivningar, så man får 30 procent tillbaka och står där med en trasig ruta.
Själv uppger Bert Karlsson att bolaget Jokarjo AB gått tiotals miljoner back på grund av uteblivna ersättningar – och genom rättsprocesser mot Migrationsverket.
Hyresvärdar har tvingats i konkurs
Som enskild hyresvärd står man i ständigt underläge, menar han.
– De sitter med sin egen domstol, som dömer till deras fördel hela tiden. Det spelar ingen roll vad man kommer med. I vårt fall har vi fått åtminstone 30 miljoner för lite.
Nu har han gett upp försöken till återbetalning.
– Det är meningslöst att lägga ner mer pengar, vi vinner aldrig mot dem. Vi vågar inte gå vidare.
Bert Karlsson berättar att han känner till ett flertal hyresvärdar som tvingats i konkurs på grund av Migrationsverkets magra ersättningar.
– De har naturligtvis fått order om att betala så lite som möjligt, och det har drabbat många. Hela grejen är en sådan jävla skandal – det är inte klokt hur de behandlat folk.
Bild: Migrationsverket
Kenneth Karlsson, chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket, tillbakavisar kritiken.
Att en del aktörer gjort stora pengar på att hyra ut asylbostäder har gett Migrationsverket handlingsutrymme att vara extra hårda, resonerar Bert Karlsson.
– Det har såklart funnits folk som varit oseriösa och fuskat, men de allra flesta har ju gjort rätt för sig. Migrationsverket har utnyttjat så många att det inte är sant.
För att ingen protesterar?
– Precis. De har allmänheten och det politiska med sig, vilket de utnyttjar. Man tänker att ”dessa har ändå tjänat så mycket pengar”. Ingen tycker synd om någon som hyrt ut asylbostäder.
Video. ”En ren ruin. Ett ruckel.”
Att hyra ut till Migrationsverket har kostat Bjarke Laustsen miljontals kronor. Nu har han dragit myndigheten inför domstol.
Kenneth Karlsson, chef för tillfälliga bostäder på Migrationsverket, vill dock ”starkt dementera” att myndigheten medvetet fattat beslut om att vara särskilt restriktiva med ersättningar.
– Nej. Som statlig myndighet ska vi naturligtvis hushålla med statliga medel, men här har vi avtal att följa och en rättslig praxis vi tillämpar.
Hur kommer det sig att ni betalat så mycket mindre än vad som begärts?
– Det vi ska ersätta är det onormala slitaget. Sedan följer vi även branschstandard för avskrivning. Om vi bedömer att ett visst antal år gått sedan det målades om eller att golvet är gammalt görs ett åldersavdrag.
Läs hela intervjun med Migrationsverket här.