Studenten Anna Skorpen betalar 8 800 kronor för en lägenhet på Södermalm. I Gamla stan finns en bostad med lika hög hyra, men som är mer än tre gånger så stor. Den hör till de cirka 350 bostäder i Sverige som hovet disponerar. Den som har kungliga kontakter kan bo både ståndsmässigt och billigt, visar Hem & Hyras granskning.
Över 800 000 människor köar till en hyresrätt i Stockholm – nära 100 000 söker aktivt efter en lägenhet via Bostadsförmedlingen. Den som vill ha en lägenhet i centrala delarna av staden, på till exempel Östermalm, får vänta cirka 20 år på sin tur.
Kungahusets 350 hyresbostäder
Det är dock inte alla lediga hyresbostäder i Stockholmsområdet som förmedlas via Bostadsförmedlingen, inte ens alla offentligt ägda. Undantag gäller till exempel för de cirka 350 statliga bostäder som anses ingå i den kungliga så kallade dispositionsrätten.
Merparten av dessa finns i Stockholmsområdet, ofta på mycket exklusiva adresser. 120 ligger på Djurgården och ungefär 180 i Gamla stan, på Östermalm, i Solna eller i närheten av Drottningholms slott. Övriga 50 ligger strax utanför Stockholmsregionen.
Bild: Mikael Bergling
Kungahusets hyresbostäder finns bland annat på Slottsbacken i Gamla stan.
Trots att bostäderna inte förmedlas via den kommunala bostadsförmedlingen finns det ingen annan öppen kö att ställa sig i för den som är intresserad av att hyra någon av dem.
Hovets dolda uppgifter
De 120 kungliga bostäderna på Djurgården administreras av Kungliga Djurgårdens förvaltning, som är en del av hovförvaltningen.
Vilka som hyr bostäderna, hur mycket hyresgästerna betalar i hyra eller hur fördelningen av dem går till avslöjas inte av hovet.
Fakta. Kungliga dispositionsrätten
- Den kungliga dispositionsrätten är en överenskommelse mellan dåvarande Kungen Karl XIII och svenska staten från 1809. Överenskommelsen innebär att kungen får disponera ett antal slott och fastigheter som staten äger.
- Totalt finns det cirka 350 lägenheter och hus som kungahuset får använda. Bostäderna förvaltas av antingen Statens Fastighetsverk eller Kungliga Djurgårdsförvaltningen. Ståthållarämbetet/Kungen bestämmer vem som får bo i lägenheterna och husen. Ståthållarämbetet är en del av hovet (Kungl. Hovstaterna) och ansvarar å kungens sida för bland annat de kungliga slotten med tillhörande byggnader, parker, trädgårdar och skogar.
Öppenheten är något större när det gäller de cirka 180 statliga bostäder runt om i Stockholmsområdet som kungen styr över, men som administreras av myndigheten Statens fastighetsverk. Till skillnad från hovet omfattas den av offentlighetsprincipen.
Bild: Ida Borg/Mikael Bergling
Peter Wallin, Statens fastighetsverk.
– Det är vi som sitter med hyresavtalen. När någon bostad blir ledig meddelar vi Ståthållarämbetet (en del av hovet, reds anm) det. Därefter får vi via telefon eller mejl besked av Ståthållarämbetet vem som ska ha lägenheten, säger Peter Wallin som är fastighetsdirektör vid Statens fastighetsverk.
Kan man ställa sig i kö hos er för en lägenhet?
– Nej. Har Ståthållarämbetet ingen som vill hyra en ledig lägenhet ska den gå tillbaka till oss som då ska lämna över den till den kommunala bostadsförmedlingen. Men det händer i princip aldrig.
Grevar och kulturpersonligheter
Även om det inte är frågan om några tjänstebostäder visar en genomgång november 2023 av de bostäder som Statens fastighetsverk administrerar att många av hyresgästerna är nuvarande eller tidigare anställda inom hovet: chefer, tekniker och tjänare på olika nivåer.
Bild: Mikael Bergling
På Slottsbacken i Gamla stan finns lägenheter som kungahuset har kontroll över.
Men där finns även grevar och grevinnor, skatteexperter, förmögenhetsförvaltare, en filmproducent, läkare, entreprenörer, kulturpersonligheter, vänner och släktingar till kungafamiljen och före detta handledare till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine samt kronprinsessans Victorias stylist.
Fakta. Så mycket tjänar hyresgästerna
Hem & Hyras granskning visar att inkomstspridningen är stor bland hyresgästerna som hyr de bostäder som kungahuset har inflytande över; från mycket blygsam till över 30 miljoner kronor per år enligt den senaste deklarationen.
Prinsessan Christinas son Victor Magnuson till exempel, hyr en 212 kvadratmeter stor statligt ägd bostad nära Ulriksdals slott som omfattas av den kungliga dispositionsrätten. Han betalar 19 980 kronor i månaden.
En annan hyresgäst i området är prins Carl Philips mentor, entreprenören Michael Storåkers, som hyr en 513 kvadratmeter stor villa. För den betalar han en hyra på 47 536 kronor i månaden.
Lägre hyror än normalt
Hyresnivån i det statliga bostadsbestånd som kungen förfogar över är i allmänhet lägre än vad många andra betalar för sina bostäder och i många fall modest, inte minst med tanke på att flera av bostäderna ligger i mycket attraktiva lägen.
– Vid hyressättning använder vi bruksvärdessystemet som grund, men tar hänsyn till att bostäderna inte omfattas av besittningsskyddet. Vårt förslag på hyra ska därefter godkännas av Ståthållarämbetet, säger Peter Wallin.
Fakta. Hyressättning och besittningsskydd
Hyran bestäms utifrån något som heter bruksvärdessystemet. Bruksvärdessystemet innebär att hyran baseras på lägenhetens standard, kvalitet och service.
Besittningsskyddet innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar i sin lägenhet om inte hyresvärden har starka skäl att säga upp kontraktet.
Till vem betalas hyran?
– Till Statens Fastighetsverk.
Bild: Anna Lena Ahlström/Linda Broström
Staffan Larsson, ståthållare och chef för Ståthållarämbetet. Ulrika Näsholm, hovets informationssekreterare.
Studentlägenhet fyra gånger så dyr per kvadrat
För sin 221 kvadratmeter stora statliga bostad i Hagaparken betalar till exempel Staffan Larsson, ståthållare och chef för Ståthållarämbetet, en hyra på 17 170 kronor i månaden, det vill säga 78 kronor per kvadratmeter.
Snitthyran i Solna kommun – som Hagaparken är en del av – ligger på 125 kronor per kvadratmeter, enligt Statistiska Centralbyrån.
Hyran för en studentlägenhet på 23 kvadratmeter på Campus Lappis inte långt från Hagaparken ligger på cirka 7 350 kronor i månaden, det vill säga drygt 320 kronor per kvadrat.
Små lägenheter har generellt en högre kvadratmeterhyra än större. Men hyran per kvadratmeter är mer än fyra gånger så hög i studentlägenheten som i ståthållarens. Detta trots att studenten precis som ståthållaren saknar besittningsskydd, alltså rätten att få bo kvar i sin lägenhet om inte hyresvärden har starka skäl att säga upp kontraktet.
8 800 kronor i månaden för 40 kvadrat
En studentlägenhet på 20 kvadratmeter i höghuset Skrapan på Södermalm i Stockholm är något billigare än på Campus Lappis och kostar 5 225 kronor i månaden (261 kronor per kvadratmeter).
Anna Skorpen är en av studenterna som hyr i Skrapan. Hon är förvånad över att kungahuset har tillgång till så många hyresbostäder som dessutom är så billiga. Samtidigt får studenter betala höga hyror.
Bild: Ida Karlsson
Anna Skorpen hyr en studentlägenhet på Södermalm för 8 800 kronor i månaden.
– Det är crazy. Vi betalar 8 800 kronor för vår tvåa på 40 kvadrat. Det är inte mycket pengar över varje månad.
Tre gånger så stor bostad för samma hyra
En av kungahusets lägenheter i Gamla stan har lika hög hyra, men den lägenheten är med sina 132 kvadratmeter mer än tre gånger så stor. Hyran är 67 kronor per kvadratmeter och månad. Mycket lägre än Anna Skorpens kvadratmeterhyra på 220 kronor i månaden.
– Det var överraskande. Det är konstigt att det är såna skillnader.
Hem & Hyras granskning visar alltså att hyran per kvadratmeter för de bostäder kungahuset styr över är mycket lägre än för vanliga studentlägenheter.
Många studenter måste jobba för att få ihop det.
– Det är tufft att plugga heltid och arbeta samtidigt. Allt är väldigt dyrt nu, även mat. Så man har ju inte råd med någonting utöver det basala, säger Anna Skorpen.
Hon och hennes sambo köade i tre år för att få studentlägenheten.
– Vi fick höra att det knappt var lönt att ställa sig i kön eftersom det tar flera år att bli aktuell för en lägenhet.
Hyr statlig bostad vid Drottningholms slott
Hem & Hyras granskning visar också att den tidigare riksmarskalken Ingemar Eliasson (före detta statsråd och riksdagsledamot för Folkpartiet/Liberalerna) bor i en 215 kvadratmeter stor statlig bostad i anslutning till Drottningholms slott. Hyran är 17 464 kronor i månaden (81 kronor per kvadratmeter).
Inte långt därifrån hyr kammarherren och före detta riksarkivarien Erik Norberg, som för några år sedan hjälpte drottning Silvia med hennes utredning om pappans nazistiska bakgrund, en bostad på 133 kvadratmeter med en hyra på 11 603 kronor i månaden.
Bild: Linda Broström/Hovstaterna
Medlemmar av kungahuset betalar ingen hyra för sina bostäder.
Även den tidigare kabinettssekreteraren Frank Belfrage (M) har en statlig bostad nära Drottningholms slott. Bostaden är på drygt 200 kvadratmeter. För den betalar han 14 773 kronor i månaden i hyra, det vill säga 73 kronor per kvadratmeter. Han är dock inte skriven där, utan i en lägenhet på Östermalm som är värderad till cirka 7 miljoner kronor.
Noll kronor i hyra
Kungens – och även Carl Bildts och Fredrik Reinfeldts – tidigare sekreterare Heidi Kumlin bor i en 166 kvadratmeter stor lägenhet i statliga Hovstallet, alldeles bakom Strandvägen och ett stenkast från Stureplan. Hyran för lägenheten är 16 151 kronor i månaden (97 kronor per kvadratmeter).
I samma hus har kungens syster prinsessan Désirée Silfverschiöld – som bor på slottet Koberg utanför Trollhättan – en 95 kvadratmeter stor lägenhet med en hyra på 9 940 kronor i månaden.
Snitthyran på Östermalm var 145 kronor per kvadratmeter 2023, enligt Statistiska centralbyrån.
Prinsessan Madeleines hyra för sin sjurumslägenhet i Hovstallet är noll (0) kronor i månaden.
Bild: Mikael Bergling
På Väpnargatan på Östermalm alldeles bakom Strandvägen och ett stenkast från Stureplan har hovet en lägenhet på 166 kvadrat som hyrs ut för 16 151 kronor i månaden (97 kronor per kvadratmeter).
– Medlemmar av det så kallade kungliga huset betalar ingen hyra för de bostäder som de disponerar inom den kungliga dispositionsrätten, säger Peter Wallin på Statens fastighetsverk.
Fakta. Det kungliga huset
Det kungliga huset är kungaparet och kungabarnen med familjer vilka enligt hovet ska tituleras kunglig höghet.
Lägenheter hyrs av hovet
Några av de bostäder som administreras av Statens Fastighetsverk lyckas vi inte få någon officiell information om. De hyrs av hovet genom Ståthållarämbetet, som i sin tur hyr ut dem vidare.
– Vi fakturerar Ståthållarämbetet för hyrorna. Om Ståthållarämbetet i sin tur tar ut hyra, hur mycket och i sådana fall av vem, är inget som vi vet, säger fastighetsdirektör Peter Wallin.
Vi ställer frågor om lägenheterna direkt till hovet, men får ingen information därifrån heller.
– Vem/vilka som disponerar/bor inom den kungliga dispositionsrätten är inte information som Kungl. Hovstaterna går ut med, skriver hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm i ett mejl till Hem & Hyra.
Enligt uppgift disponeras en av bostäderna av drottningens numera mycket omtalade brorson Patrick Sommerlath. Bostaden är på 135 kvadratmeter, ligger inne på Drottningholms slottsområde och har en hyra på 9 710 kronor i månaden (72 kronor per kvadratmeter).
Om – och i sådana fall hur mycket – Patrick Sommerlath betalar i hyra är okänt.
Hans exhustru hyr en av de statliga lägenheter i Gamla stan som kungen styr över. Bostaden är på 85 kvadratmeter och för den betalar hon en hyra på 9 707 kronor i månaden.
I samma hus bor enligt uppgift prinsessan Christina Magnuson i en 262 kvadratmeter stor lägenhet. Hyran är satt till 20 125 kronor i månaden (77 kronor per kvadratmeter).
Källa: Statens Fastighetsverk