Hundra hyresgäster som kastats ut på gatan. Flera månader senare har ingen av dem vi pratat med sett röken av sin deposition på oftast omkring 10 000 kronor. IT-ingenjören Dinesh Babu har vänt sig till Kronofogden men tror att chanserna är små att få tillbaka pengarna. Förmodligen har han rätt. Hem & Hyras granskning visar att männen bakom Rent Xpress tidigare blåst hyresgäster på depositioner.
Hyresgästerna hoppades på att kontrakten med Rent Xpress skulle ge dem en fast punkt i tillvaron på Stockholms tuffa bostadsmarknad. I stället fick de först uppleva en sommar med skjutning mot en lägenhet, dörrar som bryts upp av kriminella i jakten på rivaler och tungt beväpnad polis som bryter sig in mitt i natten och gör vapenbeslag. Någon månad senare blev de utkastade på gatan med några veckors varsel.
Blockuthyrarna Läs alla delar
Efter händelserna ovan på två adresser i Häggvik och Hässelby sa fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder upp kontraktet med Essens of Living, kring blockuthyrning av företagslägenheter. Essens of Living hade tecknat ett eget avtal om uthyrning med Rent Xpress som sedan hyrt ut lägenheterna till privatpersoner.
Bild: Conny Pettersson
Utkastad och lurad. Dinesh Babu är en av de hyresgäster som med kort varsel blev utkastad från huset på Fyrspannsgatan i Hässelby. Han har vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka de nästan 10 000 kronor i deposition som han inte sett röken av.
Det är dessa 100 hyresgäster som hyrt av Rent Xpress som står längst ner i kedjan. Det är dom som får ta smällen. De har betalat skyhöga hyror för små lägenheter och åkte sedan ut med några veckors varsel utan att ha fått tillbaka sin deposition. I de flesta fall omkring en månadshyra, det vill säga 10 000 kronor, men i vissa fall dubbelt så mycket. Hem & Hyra har pratat med ett 30-tal av Rent Xpress hyresgäster. Alla berättar samma sak: De har inte fått tillbaka depositionen och Rent Xpress svarar inte på mejl eller telefon.
Dinesh var tvungen att hitta bostad snabbt
En av dem är dataingenjören Dinesh Babu. I somras packade han resväskan och flyttade från södra Indien till Stockholm för jobbets skull. Utan förankring i Stockholm var det svårt att snabbt hitta en bostad.
– Jag svarade på över 100 annonser och fick två-tre svar. Så såg jag annonsen på Facebook om lägenheten på Fyrspannsgatan i Hässelby, som jag blev erbjuden.
Hyran på 9700 kronor för 22 kvadrat var inget han reagerade på. ”Det är ju vad det kostar”, förklarar Dinesh. På den parallella bostadsmarknaden som Dinesh och många med honom utan förankring i Stockholm hänvisas till är hyrorna skyhögt över de förhandlade. Att dessutom betala en månads deposition kändes trist, men något Dinesh Babu accepterade. I mitten av augusti flyttade han in.
Klara besked. Lappen som Rent Xpress satte upp för att meddela att alla hyresgäster skulle ut den sista september.
Folk flyttade ständigt in och ut, ibland var polisen där, men det funkade okej att bo på Fyrspannsgatan. Men bara någon vecka efter att han flyttat in såg Dinesh Babu en lapp i trapphuset om att alla var tvungna att flytta den sista september.
– Jag hade ju precis flyttat in. Nu var jag tvungen att ge mig ut igen på desperat jakt efter nytt tak över huvudet!
Depositionen är som bortblåst
Nu har det gått flera månader och depositionen är som bortblåst. Dinesh Babu visar mejl där han upprepade gånger skrivit till Rent Xpress och ber om att få tillbaka sina 9700 kronor, utan att få svar. Dinesh har vänt sig till Kronofogden för att få sina pengar. Hans förhoppningar om att få tillbaka depositionen har minskat med tiden, men om pengarna oväntat trillar in kommer han använda dem till att betala av på lånet på huset i Indien. Han saknar såklart sin familj och hoppas på att snart kunna flytta tillbaka. När beror på jobbet.
– Jag känner mig lurad men jag är inte ensam. Många migranter som jag som blir bedragna på bostadsmarknaden
Dinesh Babu är inte heller ensam om att ha kontaktat Kronofogden för att förmå Rent Xpress att göra rätt för sig. I mitten av januari hade bolaget 33 pågående betalningsförelägganden med krav på sammanlagt 2,5 miljoner kronor. Ett 20-tal av dem rör sig om depositioner som inte betalats tillbaka.
Jasper: Jag blir bara så arg
I mitten av oktober hör holländaren Jasper Pol hör av sig till Hem & Hyra efter att ha läst de första artiklarna om massuppsägningarna.
Bild: Conny Pettersson
Upprörd. Holländaren Jasper Pol flyttade ut redan i augusti. Inte heller han har fått tillbaka depositionen. ”Jag blir bara så arg”, säger han
Han berättar att han flyttade ut redan i augusti och har ännu inte fått tillbaka de nästan 10 000 kronor som han betalade i deposition. Han visar sms han skickat till Thomas Traneving på Rent Xpress som inte har besvarats.
– Jag har ringt, sms:at och mejlat ett tiotal gånger, men utan svar. Jag blir bara så arg, säger Jasper Pol.
Värden lovar: Alla ska få tillbaka deposition
Hem & Hyra har upprepade gånger försökt att nå Thomas Traneving utan framgång, men i samband med artikeln om Jasper Pol, i mitten av oktober, ringer Thomas Traneving plötsligt upp. Han bedyrar att Jaspers, och alla andra hyresgästers deposition, ska betalas tillbaka. Bolaget håller på att betala tillbaka deposition till 150 hyresgäster, berättar Thomas Traneving.
Varför har du inte svarat Jasper?
– Min telefon kan jag inte svara i. Det ringer så inåt helvete. Växeln har varit uppe ända fram tills nyligen, då växeltelefonisten blev sjukskriven, annars har vi svarat hela tiden.
Så Jasper kommer få tillbaka sina pengar?
– Ja, det ska alla få, säger Thomas Traneving.
Han menar att Svenska Nyttobostäder håller på att ”sätta åt dem” utan att han förstår varför.
Bild: Polisen
Tidigare bolag sattes i konkurs. Thomas Traneving var tidigare vd för Utebildarna. Bolaget sattes i konkurs och hyresgäster fick inte tillbaka sin deposition. Företagets hemsida finns kvar, där beskrivs han som en ”hårt arbetande företagsledare”.
Efter det samtalet får vi aldrig tag i honom igen. Det är januari nu och Thomas Tranevings löfte om att betala tillbaka alla depositioner har hittills varit tomma ord.
Rent Xpress ägare har flera konkurser bakom sig
Det här är inte första gången som Thomas Traneving är inblandad i en härva med uthyrning och depositioner som inte betalats tillbaka. Han drev under många år företaget Utebildarna. Fokus tycks ha legat på att ordna events ute i naturen för företag och organisationer, men en del av verksamheten var uthyrning. När bolaget sattes i konkurs fanns skulder på 700 000 kronor i form av depositioner som hyresgästerna betalat, men inte fått tillbaka.
Bild: Privat
Fick inga pengar. Sascha Abdelnabis företag hyrde lokaler av Thomas Tranevings tidigare företag Utebildarna. Trots beslut i tingsrätten fick han aldrig tillbaka över 100 000 kronor han betalat i deposition. I stället sattes Utebildarna i konkurs.
En av de drabbade var Sascha Abdelnabi och hans företag Saschas familjearbete, som hyrde lokaler av Utebildarna. Även då agerade Thomas Tranevings företag mellanhand. Sammanlagt betalade Saschas familjearbete drygt 100 000 kronor i deposition. Pengar som inte betalades tillbaka – trots ett beslut i tingsrätten att så skulle ske. I stället sattes Utebildarna i konkurs.
Tidigare hyresgäst förlorade 145 000 kronor
Sascha Abdelnabi blir upprörd när vi ringer och frågar och domen och depositionen.
– Jag har blivit lurad på väldigt mycket pengar. Han kom inte ens till rättegången utan stack bara under jorden. Jag förlorade sammanlagt 145 000 kronor inklusive rättegångskostnader.
Sascha AbdelnabiHan kom inte ens till rättegången utan stack bara under jorden. Jag förlorade sammanlagt 145 000 kronor inklusive rättegångskostnader
Än mer upprörd blir Sascha Abdelnabi när han hör att Thomas Traneving är inblandad i en ny, mycket större härva, med depositioner.
– Jag förstår inte hur det kan vara okej att starta ett nytt företag efter man nyss gjort en konkurs. Han borde fått näringsförbud.
Rent Xpress andre delägare dömd till fängelse
Thomas Tranevings kollega i Rent Xpress heter Per Almström och hans företagshistorik ser ut på liknande sätt. Han har ett tidigare bolag, Paradise Group AB inom liknande verksamhet som nu ansökt om konkurs. 2016 och 2017 fick Per Almström skattetillägg för oredovisad inkomst. Det framgår av Skatteverkets handlingar att mycket av pengarna är depositioner och hyror.
Samtidigt som problemen med skjutningar och droghandel uppdagades i Häggvik och Hässelby ställdes Per Almström inför Stockholms tingsrätt.
Han dömdes då till fängelse för narkotikabrott. Hovrätten skärpte straffet och Per Almström dömdes för grovt narkotikabrott. Snart ska han avtjäna ett tvåårigt fängelsestraff.
Dinesh blev inneboende
Som en tröst i bedrövelsen har det trots allt löst sig med tak över huvudet för Dinesh Babu. Via Blocket hittade han ett uthyrningsrum i en lägenhet några stenkast från Fyrspannsgatan. Hyran är 5 200 kronor i månaden. Mycket för ett rum i Hässelby strand, men det är vad det kostar på det andrahandsmarknad som Dinesh är hänvisad till.