Bild: Susanne Kronholm

Cattis ombytta roller: ”Kan tycka att det är mer pinsamt att vara sig själv”

På 00-talet var hon Miss Universum. Popstjärnan och konstnären som på ytan var starkast och vackrast på jorden. Men som privat kämpade med vem hon egentligen var. I dag har Catti Brandelius landat i att halvdåligt kan vara en gåva.

Miss Universum led av storhetsvansinne.

Hon bar eldrött hår, en ljusblå aftonklänning och en plasttiara från leksaksaffären. Hon var högljudd, krävande och tyckte att hon var den vackraste kvinnan i hela galaxen. Miss Universum ville inte behaga världen utan förändra den till att behaga just henne.

Men bakom alter egot gnagde osäkerheten hos Catti Brandelius. Hon var tjejen från Gävle som misslyckats att komma in på Konstfack fyra gånger i rad. När kompisen ringde för att berätta att hon kommit in på sin fotoutbildning var den första reaktionen: ”Jävla kärring.”

På femte försöket blev Catti antagen till den prestigefyllda skolan, med inriktningen fri konst.

– Det blev en frustration när jag kom in i den världen. Jag förstod inte riktigt hur man skulle vara. Då hittade jag på den här personen, som kunde göra vad hon ville.

Bild: Susanne Kronholm

Om Catti hade fått möjlighet att leva om sitt liv hade hon gärna blivit präst eller författare – kanske rentav till en självhjälpsbok?

Miss Universum föddes i Doktor Kosmos

Nu, knappt 25 år senare, höjer Catti penseln för nästa tavla. Högst upp i hyreshuset i Hökarängen i Stockholm hänger fullt med konst längs med väggarna. Lägenheten är speciellt avsedd för konstnärer genom en särskild bostadskö, med en inbyggd penseltvätt och förråd på samma våning.

Catti har numera vänt på rollerna och är lärare i konst. Hon håller även i workshops för nyfikna som vill utveckla sina egna alter egon. Deltagarna får blicka inåt och fundera över vilka sidor man vill uttrycka, men inte vågar.

– Jag kan tycka att det är mer pinsamt att vara sig själv. Då är det skönt ibland att få klä ut sig till någon annan.

Fakta. Catti Brandelius

Ålder: 53 år.
Bor: En tvåa på 61 kvadratmeter i ­Hökarängen, Stockholm.
Hyra: 7 700 kronor i månaden.
Familj: Hunden Kokkos, en son, pojkvän, bonusbarn och stor familj.
Gör: Konstnär, artist och ­konstlärare.
Det kommer inte över min ­tröskel: ”Alla är välkomna.”

Sedan starten med Miss Universum har hon hunnit med ett dussin olika alter egon. Tillsammans med några gymnasiekompisar, och sin dåvarande partner Uje Brandelius, startade Catti bandet Doktor Kosmos i slutet av 1990-talet. Alla valde varsitt scennamn utifrån ett rymdtema. För Catti blev det epitetet Miss Universum – ett namn som till slut växte sig ur bandet och blev ett eget persona.

Miss Universum blev en väg ut för mig. Jag kunde strunta i alla de där normerna som jag upplevde att man skulle följa då som ung kvinna.

Under åren på Konstfack laddades Miss Universum med fler feministiska budskap. Ut med att vara en duktig flicka, att inte ta plats, vänta på sin tur eller endast prata med väl underbyggda åsikter. In med självsäkerheten, stå upp för själv och skapa sina egna möjligheter. Bara att kalla sig själv Miss Universum, titeln på världens största skönhetstävling, när man själv inte såg ut som idealet blev en protest.

– Miss Universum blev en väg ut för mig. Jag kunde strunta i alla de där normerna som jag upplevde att man skulle följa då som ung kvinna. Jag tror att det låg helt rätt i tiden, eftersom genomslaget blev enormt.

Bild: Susanne Kronholm

Kokkos är en utbildad terapihund och följer med på Cattis workshops. Enligt forskningen är pudlar så pass intelligenta att de kan manipulera sina ägare, något som inspirerade Catti till en bildserie.

Från vackrast till smartast

Miss Universum blev krönikör för Flipper i P3 och Catti fick sommarprata i P1. Karaktären guidade också besökare på Moderna Museet på sitt eget sätt, med repliker som ”såja, förflytta er raskt hitåt, välkomna till de nakna tjejerna!”. Hon släppte ett album vars låtar ”Ellen Key” och ”Tunnelbanan” numera ingår i museets samlingar.

– Det är ju självklart att folk också blev irriterade. Jag tog mycket plats. Och inom konstvärlden, där allt ska vara så seriöst, fanns det vissa som tyckte att jag använde för mycket humor.

Efter att ha varit den vackraste i världen var det dags att bli den smartaste. Catti tog en svart penna, målade glasögon runt ögonen och blev Profesora. I en turné runt Sverige föreläste hon om berättelser som ramlat ur historieböckerna, kvinnor som nunnan Hildegard från Bingen eller konstnären Artemisia Gentileschi, som slog igenom trots sina patriarkala samhällen. Som få andra konstnärer avslutade Profesora varje föreställning med att vända strålkastarna tillbaka mot publiken och ha läxförhör om vad de nyss fått höra.

Bild: Susanne Kronholm

Och om Miss Universum ansågs humoristisk, blev en av de nästkommande karaktärerna ännu mer satirisk. Självhjälpen är en bitter livscoach som livnär sig på att ge dåliga råd genom sina låttexter: Ha alltid skygglapparna på. Lita bara på dig själv och ta aldrig hjälp av andra. Lär dig inte av det förflutna utan titta bara framåt.

Satsade allt på handvolten

Hemma i lägenheten i Hökarängen går den smockfyllda bokhyllan från tak till golv. Böckerna är noga kategoriserade utefter etiketter och en betydande del är motsägelsefullt nog självhjälpsböcker.

– Jag älskar den genren, rentav till överdrift. Men då väcktes tanken, tänk om man har läst alla och de inte funkar? Om man inte blir en bättre människa? För det är ju paradoxen i att ”vara sin egen lyckans smed”, att du kan lyfta dig själv men samtidigt är allt också ditt fel om du inte lyckas.

Att göra saker lite halvdåligt är min service till mänskligheten. Jag vill att folk ska bli inspirerade och tänka ”det där kan jag fan göra bättre”.

Att misslyckas blev själva poängen i nästa alter egot. Efter att ha fyllt 40 år insåg Catti att hon var fast på ett stillasittande administrativt jobb. I tre månader tränade hon för att bli sin nästa karaktär, Elitakrobaten. I slutändan hoppades hon kunna genomföra 14-åriga Nadia Comanecis, femfaldig olympisk guldmedaljör, vinnande akrobatikuppträdande framför publik.

– Jag tror ju att varje alter ego jag gör ska göra mig världsberömd. Så jag satsar allt för att kunna göra fantastiska saker.

Fakta. Mina tre favoritprylar

Bild: Susanne Kronholm

  1. Smyckeshållaren:
    ”Denna hittade jag faktiskt i soprummet. Jag tog upp den till lägenheten och där hänger jag alla mina smycken som jag har till vardags.”
  2. Symaskinen:
    ”Jag gillar att sy och gör oftast olika kostymer för mina alter egon. Fodralet har jag dekorerat på eget bevåg, det blir så tråkigt annars.”
  3. Banderollen:
    ”Denna fick jag av en vän när jag flyttade hit till Hökarängen. Jag har bott i Bredäng i 20 år och det var svårt att lämna familj och vänner. Samtidigt var det skönt att byta till en ny plats.”

Elitakrobaten såg upp till Rocky Balboa och skaffade en personlig tränare. Hela upplevelsen klipptes ihop till en film, men hur många träningsmontage till ”Eye of the Tiger” hon än gjorde, lyckades hon aldrig genomföra handvolten som krävdes.

– Att göra saker lite halvdåligt är min service till mänskligheten. Jag vill att folk ska bli inspirerade och tänka ”det där kan jag fan göra bättre”.

Nästa år är det tjugo år sedan Catti lade Miss Universums plasttiara på hyllan. Doktor Kosmos ska återförenas för en spelning till hösten, men utöver det finns inga fler framtida planer.

Tror du att Miss Universum behöver komma tillbaka?

– Jag tror att det är svårare nu än någonsin med sociala medier, särskilt för unga människor. Man ska presentera sig själv och börjar gärna tänka på vad folk vill se. Miss Universums trygghet i sig själv, den behöver absolut återuppstå.