Över 30 hyresgäster väntar på att få tillbaka sin deposition efter att ha hyrt via mellanhanden Rent Xpress. Nu kan Hem & Hyra avslöja att bolagets ägare startat ett nytt företag med samma verksamhet – att agera mellanhand och hyra ut lägenheter långt över förhandlad hyra. Ibland med deposition som krav.
Företaget TTS holding som vanligen kallas Rent Xpress var en av huvudaktörerna i massvräkningarna i Häggvik i Sollentuna och Vällingby i västra Stockholm i höstas. Hem & Hyra granskade i en lång rad artiklar vad som ledde fram till att närmare 100 av deras hyresgäster, varav flera barnfamiljer, åkte ut på gatan med några veckors varsel.
Video. De blev utkastade och blåsta
Skriv en text..När fastighetsägaren Svenska Nyttobostäder upptäckte att mellanhanden Essens of Living hade anlitat Rent Xpress som en andra mellanhand för att hyra ut lägenheterna till privatpersoner sa Svenska Nyttobostäder upp avtalet med Essens of Living. Rent Xpress meddelande i sin tur hyresgästerna att de var tvungna att flytta vid nästa månadsskifte – annars skulle deras ägodelar komma att konfiskeras.
Bolaget hotade också med att om lägenheterna inte var tömda och städade skulle hyresgästerna inte få tillbaka sin deposition. I vanliga fall en månadshyra, det vill säga omkring 10 000 kronor för lägenheter på drygt 20 kvadrat. Vår granskning har visat att Rent Xpress inte betalat tillbaka deposition till någon av de 30-tal hyresgäster vi varit i kontakt med – trots att de flyttat ut för längesen. Mer om det längre ner i artikeln.
Rent Xpress ägare hyr ut på nytt
Nu kan Hem & Hyra avslöja att bolagets ägare Thomas Traneving tillsammans med sin sambo startat ett nytt företag, Rentflat Europe AB. Verksamheten är att ”förvalta bostäder”. Via Marketplace, Housinganywhere och den egna sajten Rentflat.se hyrs lägenheter ut till hög hyra. På Marketplace agerar Thomas Traneving administratör och gruppexpert i grupper för bostadssökande. Ibland är deposition ett krav för lägenheterna han hyr ut. Samtidigt som härvan kring Rent Xpress är långt ifrån avslutad.
Höga hyror. På Rentflats sajt saluförs lägenheter och villor till höga hyror. Ibland med deposition som krav.
Exempelvis: En etta på 32 kvadrat i Skärholmen för 9000 kronor i månaden med en månadshyra i deposition. För 12 000 kronor i månaden erbjuds en 45 kvadrats ”minivilla” i Vällingby. Det är långt över vad en förhandlad hyra skulle ligga på.
Rentflat agerar, precis som Rent Xpress, mellanhand mellan fastighetsägare och den är spekulant på lägenheten. Det vill säga bolaget äger inga egna fastigheter utan tjänar pengar på mellanskillnaden mellan värdens hyra och den hyra Rentflat tar ut av hyresgästen.
Tveksamma erbjudanden. Hyresgäster kan få betala upp till 8000 kronor för att teckna ett hyresavtal.
Dessutom vill Rentflat, precis som Rent Xpress, att bostadsökande ska teckna olika typer av ”medlemskap”. Det billigaste kostar 199 kronor i månaden. För den summan får man mejl varje gång det finns en ledig lägenhet och man kan söka alla företagets lediga lägenheter. Den som väljer det dyraste, guldmedlemskapet, måste punga ut med 1 500 kronor, det framgår inte om det är i månaden eller en engångsavgift. Då utlovas en personlig konsult, men vid kontraktsskrivning måste hyresgästen betala en engångsavgift på 8 000 kronor. Den som är snabb att betala utlovas emellertid en rabatt på 13 procent.
Hos Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, numera konsult, ringer det många varningsklockor. Avgifterna är mycket juridiskt tveksamma. Speciellt om det handlar om hyresrätter.
– Det här är en avart på bostadsmarknaden. Man kan ifrågasätta om det är lagligt. Vid hyresförmedling får förmedlaren ta ut en engångskostnad på 3000 kronor om och när ett kontrakt skrivs. Här är det betydligt högre summor och dessutom återkommande. Jag vill absolut avråda någon från att hyra av det här bolaget. inte ens om man är i desperat behov av bostad, säger Susanna Skogsberg.
Tveksamt om HD-dom kan stoppa Rentflat
I mellandagarna kom en HD-dom som slog fast att en fastighetsägare och en mellanhand haft en intressegemenskap vid en andrahandsuthyrning och att det därför var fråga om ett bulvanförhållande. De hade samverkat för att kringgå hyresgästens rättigheter och på så sätt kunnat tjäna mer pengar. Mellanhanden hade heller aldrig bott i lägenheten. Eftersom Högsta domstolen kom fram till att det faktiskt var ett bulvanförhållande ger lagen hyresgästen rätt till kontrakt direkt med hyresvärden. Skulle Rentflats hyresgäster ha rätt till förstahandskontrakt direkt med värden till avsevärt lägre hyra så faller ju företagets affärsidé, men så enkelt är det inte.
Det tycks som att många av objekten är villor, uthyrningsdelar i villor eller så kallade Attefallshus. Då finns det speciella regler som sannolikt gör att den nya domen från Högsta domstolen inte får samma betydelse. Om det är vanliga hyresrätter som hyrs ut gäller det att hyresgästen ska kunna klarlägga att det handlar om ett bulvanförhållande mellan fastighetsägaren och Rentflat.
– Att värden tjänar mer än vid uthyrning till förhandlade hyror, samtidigt som Rentflat får en del av överhyran skulle kunna vara en del av ett sådan intressegemenskap. Men det är inte helt enkelt att bevisa, säger Susanna Skogsberg.
Tack och hej. Det här beskedet fick Rent Xpress tidigare hyresgäster.
Åkte ut – utan att få tillbaka deposition
Hem & Hyra har varit i kontakt med ett 30-tal av de hyresgäster som hyrde av Rent Xpress i Häggvik och Vällingby. Alla berättar de samma sak: De har betalat minst en månadshyra, omkring 10 000 kronor, i deposition, och ingen vi pratat med har sett röken av dessa pengar. Vi har även haft kontakt med hyresgäster som hyrt av Rent Xpress i andra fastigheter och flyttat tidigare än sista september. De har inte heller fått tillbaka sin deposition.
Några av dem har vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka sina pengar. Exempelvis den amerikanska hyresgästen Brianna Brewster som vi skrev om nyligen.
Hem & Hyra har upprepade gånger försökt att nå Rent Xpress ägare och företrädare Thomas Traneving. Men enbart vid ett tillfälle har vi fått svar. Det var i mitten av oktober och då lovade Thomas Traneving att alla ska få tillbaka sina pengar. Han uppgav då att hans bolag hade 150 personer man höll på att betala tillbaka deposition till.
Nu är det i början av mars och ingen vi pratat med har sett röken av sin deposition. Hos Kronofogden har bolaget sammanlagt sju beslutade skulder på sammanlagt drygt 95 000 kronor. Samtidigt så finns det 30 pågående betalningsförelägganden från privatpersoner och företag som vill ha hjälp av Kronofogden att få betalt eller deposition i retur. Sammanlagt rör det sig om 4,2 miljoner kronor.
Rent Xpress adress: En postbox i en tobaksaffär
Numera tycks dock Rent Xpress mer eller mindre ha upphört sin verksamhet. Thomas Traneving är den ende som finns kvar i bolagets styrelse. Företaget har inga lediga lägenheter på sin hemsida. Den fysiska adressen är en boxadress i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Det är dit som Kronofogden ska vända sig för att söka Rent Xpress och dess företrädare. Kronofogden får inte göra hembesök hos bolagets ägare.
Bild: Conny Pettersson
Postbox utan namn. Rent Xpress nuvarande adress: En postbox utan namn i köpcentret Sigma I Upplands Väsby.
Vi åker till boxadressen. Vi hamnar i en spel- och tobaksaffär i det något anonyma lilla köpcentret Sigma, en kvarts promenad från pendeltåget. Längst nere i en av de gråa raderna finner vi en namnlös box med rätt nummer. Vi kikar in i luckan, det ligger några brev där men lådan är inte överfull.
– Jag vet ingenting om de som har boxarna. De hyr dem av Postbox24 och jag delar bara ut posten, sedan kommer folk in och vittjar sin låda, förklarar den vänlige tobakisten.
Det är alltså hit Kronofogden ska skicka brev och eventuellt göra besök för att försöka nå Rent Xpress företrädare Thomas Traneving. Utredning kring bolaget har emellertid inte påbörjats än, uppger Kronofogden.
Spåren efter Rent Xpress tar alltså slut vid en postbox i en spel- och tobaksaffär i Upplands Väsby.
Utkastade Robin: Riktigt dåligt
De allra flesta av det nya bolaget Rentflats bostäder saluförs med löftet ”tillsvidarekontrakt” precis som lägenheterna i Häggvik och Vällingby som hyrdes ut via Rent Xpress. Där åkte hyresgästerna som sagt ut med några veckors varsel. Lägenheter från dessa två fastigheter använder Rentflat som exempel på uthyrda boenden under rubriken ”references”
Bild: Kristina Sahlén
Kritisk. Robin Brådhe var hyresgäst hos Rent Xpress. Han har fortfarande inte fått tillbaka närmare 20 000 kronor i deposition och är kritisk till att företagets ägare kunnat starta ett nytt bolag.
– Jag blir trött och frustrerad av att samma ägare kan starta ett nytt företag utan att först göra rätt för sig. Det är riktigt dåligt.
Vad tycker du om att man kan göra så?
– Om man gräver ner ett bolag borde man väl få någon slags prick i registret. Det borde inte gå att gå att starta ett nytt bolag och börja lura nya människor. Några regler och lagar borde finnas.
Har gjort konkurs tidigare
Thomas Traneving har flera gånger varit inblandad i härvor med uthyrning och depositioner som inte betalats tillbaka. När bolaget Utebildarna sattes i konkurs fanns skulder på 700 000 kronor i form av depositioner som hyresgästerna betalat, men inte fått tillbaka.
En av de drabbade var Sascha Abdelnabi och hans företag Saschas familjearbete, som hyrde lokaler av Utebildarna. Även då agerade Thomas Tranevings företag mellanhand. Sammanlagt betalade Saschas familjearbete drygt 100 000 kronor i deposition. Pengar som inte betalades tillbaka – trots ett beslut i tingsrätten att så skulle ske. I stället sattes Utebildarna i konkurs.
Bild: Privat
Fick inga pengar. Tingsrätten beslutade att Sascha Abdelbabis företag skulle få tillbaka drygt 100 000 kronor av Thomas Tranevings bolag Utebildarna. Men Utebildarna sattes i konkurs och ingen deposition betalades tillbaka.
När vi tidigare intervjuat Sascha Abdelnabi var kritisk till att inte näringsförbud kommit i fråga, alltså att en domstol beslutar att en person inte får driva näringsverksamhet under ett antal år.
Åklagare, Kronofogden och i sällsynta fall Konkurrensverket kan ansöka om näringsförbud. Anledningarna kan vara flera men att man grovt åsidosatt sina skyldigheter mot fordringsägare vid en konkurs, eller grovt har åsidosatt sin skyldighet att betala skatt, kan vara två anledningar.
I fjol fick 249 personer näringsförbud och antalet har ökat de senaste åren, enligt Bolagsverket.
Hem & Hyra har utan framgång på nytt försökt att nå Rent Xpress företrädare Thomas Traneving för en kommentar.