Sexköparna står plötsligt på kö ute i trapphuset. Men det är inte säkert att det tar slut bara för att polisen gör razzia. ”Det kändes hotfullt”, säger Eva som blev granne med en bordell.
Det flyttade in nya grannar som bara tvättade underkläder i tvättstugan. I trapphuset var det samtidigt ovanligt mycket spring. Nya ansikten, bara män, som ständigt kom på besök.
Sakta spred sig magkänslan hos hyresgästen Eva; det var något som inte stämde i huset. Senare skulle det visa sig att en av grannlägenheterna användes som bordell.
– Vid några tillfällen mötte vi tjejerna. De var väldigt unga och såg trötta ut. De ville inte säga hej utan ignorerade oss, säger Eva som bor i de centrala delarna av Helsingborg.
– Det här var en period med väldigt mycket rörelse i trappuppgången. Det är ganska lyhört här och man hör när folk står och väntar utanför och pratar. Det var också stökigt i tvättstugan på ett sätt som det inte brukar vara.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Eva tycker man ska lita på sin magkänsla och prata med grannarna om man misstänker att någon säljer sex i huset.
Med tiden blev det tydligt att även polisen hade koll och satt adressen under bevakning. Misstänkta sexköpare greps och efter en av razziorna i huset skrev polisen i en minnesanteckning:
”En av tjejerna uppger i förhör att hon säljer sex i lägenheten. Lägenhet [nummer] på [adress] skall enligt uppgift hyras ut via Air bnb. Enligt en av personerna som hyrt lägenheten så har nyckeln till lägenheten lämnats under en dörrmatta utanför lägenheten”.
Mannen som hade förstahandskontraktet blev uppsagd och flyttade när tvisten med fastighetsägaren nådde hyresnämnden. Men under några månader tvingades Eva och grannarna leva med sexhandeln tätt inpå sin vardag.
– Det kändes hotfullt. Absolut inte från tjejerna utan från personerna som var där för att styra verksamheten eller göra besök, alltså torskarna. Det är det som gör att man känner sig otrygg och speciellt när det finns barn i fastigheten, säger hon.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Fallet i Evas hus har kopplingar till en större prostitutionshärva där flera hallickar senare dömdes till fängelse.
Berättelsen från Evas hus följer ett känt mönster. Hem & Hyra har undersökt sexhandeln i Malmö och identifierat ett tjugotal adresser som under det senaste året har granskats av polis eller åklagare. Totalt har 31 män dömts till böter för sexköp som skett under 2021. Nästan alla fall har avslöjats i hyresrätter som ”lånats” eller hyrts ut svart.
Bordellen blev kvar i flera månader
En av adresserna i granskningen, på Nydala i södra Malmö, sticker ut. Här grep polisen en sexköpare redan i slutet av förra sommaren i en riktad insats.
En 31-åring stoppas när han är på väg att lämna kvarteret på elsparkcykel. Det visar sig snabbt att han har betalat för sex med den rumänska kvinna som hyr lägenheten svart.
”Han satte på musik och vill ta det lugnt och långsamt”, berättar hon för polisen.
Veckorna går. Fler sexannonser dyker upp på nätet som leder vidare till samma lägenhet. Polisen återvänder och hittar nya sexköpare. I början av hösten grips den femte mannen som döms till böter. Den prostituerade kvinnan berättar i förhör om 53-åringen från trakten kring Lund som polisen precis har brottat ner på gatan utanför huset:
”Vi kom överens om att han skulle komma hit och vara här under en halvtimme. Han ville ha någon specialare, han ville inte ha samlag utan han ville att jag skulle kissa på honom”
Bild: Polisen
Polisen dokumenterade under sina razzior: så här såg det ut vid ett av tillslagen mot ettan på Nydala.
Mannen förklarar sig för poliserna innan han får gå hem.
”Jag blev sugen, hade en fantasi”, säger han.
Tog lång tid innan hyresvärden fick veta
Polisutredningar och vittnesmål pekar mot att lägenheten på Nydala fungerade som bordell i mellan två och sex månader. Men det kan även ha varit ännu längre.
Olof Andersson är vd och delägare på Trianon som äger hyreshuset. Att polisen har gjort ett flertal razzior på adressen är en nyhet för honom. Först i slutet av november, när flera män redan hade dömts för att ha köpt sex på adressen, kom informationen om bordellen fram till bolaget.
– Vi fick ett tips från polisen om att den här verksamheten förekom och så fort vi fick det så sade vi upp hyresgästen. Det visade sig vara en otillåten andrahandsuthyrning. Han hade hyrt ut till sin kompis som bedrev detta. Vi gjorde en uppgörelse med hyresgästen. Han flyttade tillbaka och sedan sade han upp sitt eget kontrakt, säger Olof Andersson.
Enligt vd:n kom det aldrig in några klagomål från grannarna i huset men han tycker ändå att bordellen blev kvar orimligt länge.
Vi ser gärna att polisen informerar oss i de här frågorna
Olof Andersson, Trianon
Bild: Anders Paulsson
Olof Andersson är vd och delägare på Trianon som äger 5 100 hyreslägenheter, varav merparten i Malmö.
– Det är oacceptabelt. Det är helt klart att vi har en lagstiftning som inte räcker till. Det är alldeles för komplicerat för oss som fastighetsägare att agera. Vi skulle haft ett annat stöd i den situationen så vi hade kunnat verkställa en uppsägning. Vi kände en sådan osäkerhet kring om vi hade klarat av att vinna detta i hyresnämnden så vi valde att förlika. Sen kan man ställa sig frågan; hade det gått snabbare om vi hade gått via hyresnämnden? Sannolikt inte. Ur ett hyresgästperspektiv var nog detta den snabbaste lösningen, säger han.
Polisen får inte berätta för husens ägare
Kopplingen mellan svartuthyrning och prostitution är tydlig idag. Samtidigt är det inte givet att poliser som upptäcker systematisk sexhandel i en lägenhet får berätta det för fastighetsägaren.
– Det finns framför allt en regel i offentlighets- och sekretesslagen som blir tillämplig här och som rör skydd för den enskildes personliga och ekonomiska förhållanden. Då gäller sekretess om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller närstående lider men. Det föreligger sekretess för att dela den här typen av uppgifter. Det är lite skillnad om det finns en lagakraftvunnen dom som är offentlig. Då kan en person oftast få ut den via tingsrätten, säger Louise Lidman-Lewenhaupt, jurist på polisens rättsavdelning i region syd.
Men Olof Andersson på Trianon ser ändå gärna att polisen hör av sig snabbt om det skulle uppstå en liknande situation igen.
– Jag förstår att de har sina regler att förhålla sig till. Men vi ser gärna att polisen informerar oss i de här frågorna. Vi är väldigt tacksamma för att de gjorde det i det här fallet, säger han.
Fotnot: Eva heter i verkligheten något annat.
Tipsa Hem & Hyra: Vad har du varit med om?
Vad vet du om sexhandeln i hyreshusen? Har du varit med om något som du tycker att vi ska skriva om? Hör av dig till oss!