Experterna om gängen som tar över lägenhetshotell: ”Stor risk för våldsbrott”

Mordkommandon, drogförvaring och vapengömmor. Kriminella gäng använder lägenhetshotell för att begå brott. Experterna anser att hotellen är så viktiga för gängen att fastighetsägare och hotell måste agera.

Hem & Hyras granskning visar att kriminella grupperingar i stor utsträckning bokar rum på lägenhetshotell för att kunna utföra sina brott. I rättshandlingar de senaste åren hittar vi över 20 tydliga exempel på när gängen använt lägenhetshotell för att kunna utföra mord, knarkhandel och vapenbrott.

Torbjörn Hermansson, kriminalinspektör på Södertäljepolisen, beskriver lägenhetshotell som enkla, tillgängliga och svåra att spåra.

Hur påverkas ett bostadsområde där det finns ett lägenhetshotell som används flitigt av gängkriminella?

– Det finns en stor risk för våldsbrott, att gäng slår tillbaka mot personerna som befinner sig där. Det är också väldigt unga människor som ofta hanterar vapen som de inte klarar av. Det kan vara sprängmedel eller gamla handgranater som är livsfarliga. Så givetvis är det här inte bra i ett bostadsområde.

”Ställa krav på lägenhetshotellen”

Vissa lägenhetshotell, ofta undanskymda och utan reception, används flitigt av gängen och enligt Torbjörn Hermansson har fastighetsägarna ett stort ansvar att agera för att stoppa kriminaliteten.

Bild: Polisen

Det här lägenhetshotellet i Uppsala var bas för ett mordkommando i Foxtrot-nätverket. En 20-åring tränade med vapen framför tv:n i vardagsrummet.

– Som fastighetsägare bör man fundera på vad man har för hyresgäster och ställa krav på att lägenhetshotellen inte underlättar för organiserad brottslighet.

Nadim Ghazale, polis under många år och idag verksamhetschef på Nattvandring.nu, reagerar starkt på materialet i Hem & Hyras granskning. Han anser att lägenhetshotellinnehavarna behöver ta ett större ansvar för att stoppa brotten.

– Ibland så kan jag tycka att affärsidén med lägenhetshotell är god men man gör inga riskanalyser för vad det här kan innebära. Eller så negligerar man dem och tänker bara på kronor och ören.

”Behöver vara mer lyhörd”

Så var bör lägenhetshotellen göra?

– Man ska hålla koll. Man ska ha till exempel ha regelbunden kontakt med städpersonalen. Och de ska också städa med en slags nyfikenhet. Vad finns det? Finns det spår av narkotika? Finns det spår av något annat? Och då ska det rapporteras in både till fastighetsägare och myndigheter. Kriminalitet går att förhindra mycket bättre om det upptäcks tidigt. Men har det blivit en etablering av kriminell verksamhet så blir det svårare. Man behöver vara mer lyhörd, man behöver ha mer kunskap.

Precis som Torbjörn Hermansson är Nadim Ghazale orolig för de bostadsområden där gängkriminella etablerat verksamhet på lägenhetshotell.

– Det ökar otryggheten, det ökar risker för att bli utsatt för kriminalitet. Det ökar risker för att fler dras in i kriminalitet. Det ökar liksom risken för missbruk. Det sänker statusen på området. Och då pratar jag inte statusen i huspriser, utan statusen på att folk vågar röra sig där. Folk vågar inte besöka butiker, folk vågar inte flytta dit.