Ljusskygga affärer, en känd skådespelare och svarta hyreskontrakt. Hem & Hyra har granskat Stiftelsen Freja som påstår att de hjälper utsatta kvinnor, men i själva verket hyr ut lägenheter till ockerhyra.
För Anna börjar det med att en relation tar slut. Hon har ingenstans att bo och hittar en lägenhetsannons på Blocket.
– Hyran var 12 000 för 46 kvadrat, egentligen för mycket för mig men jag hade inget val. Men efter lite över ett år var jag tvungen att säga upp den eftersom det var så mycket pengar, jag hade inte råd, säger Anna, som egentligen heter något annat.
När det står klart att den egentliga hyran är på cirka 6 600 kronor och Anna har betalat nästan dubbelt så mycket kräver hon tillbaka över 70 000 kronor av hyresvärden.
Bild: Kenneth Samuelsson
Anna betalade en skyhög hyra för en lägenhet i Hägersten.
Men hyresvärden Stiftelsen Freja vägrar betala tillbaka pengarna. När ärendet prövas i hyresnämnden försöker stiftelsens juridiska ombud övertyga hyresnämnden att de har rätt att ta ut den höga hyran på grund av att de ska ha ett antal möblerade lägenheter tillgängliga för akuta behov.
Ombudet hävdar att Stiftelsen Frejas lägenheter används som korttidsboenden och att de samarbetar med kvinnojourer och Polisens skyddsboendegrupp.
– Det stämmer inte, lägenheten var inte möblerad och jag var ingen utsatt kvinna. Jag vet att det bodde flera i huset som betalade väldigt hög hyra som inte heller var utsatta kvinnor, det var vanliga hyresgäster, säger Anna.
Annas berättelse får stöd av flera andra hyresgäster som hyrt dyrt av stiftelsen på olika adresser. Inte heller de har hört något om att lägenheterna ska gå till utsatta kvinnor.
Polisen svarar inte på frågor
När vi kontaktar Polisen kan de inte bekräfta att de samarbetat med Stiftelsen Freja. Budskapet är att de aldrig svarar på frågor som rör skyddade boenden och eventuella samarbeten.
En granne till Anna har också gått till hyresnämnden för att kräva tillbaka överhyra av Stiftelsen Freja.
När vi pratar med olika hyresgäster som krävt tillbaka sina pengar visar det sig att det här inte bara handlar om en av många aktörer på Stockholms andrahandsmarknad som tjänar pengar på bostadsbristen.
Det stämmer inte att lägenheten var möblerad
Hyresgäster vittnar om hur de betalar hundratusentals kronor i hyra till ett konto som går till Stiftelsen Freja. Ibland swishas hyran. En gång lämnas 10 500 kronor till hyran över i ett cigarettpaket som läggs i en brevlåda.
Men när vi försöker följa pengarna stöter vi på problem. Stiftelsens ekonomi är nämligen hemlig.
Varken Skatteverket, Bolagsverket eller Länsstyrelsen i Stockholm känner till vad som pågår i det dolda hos stiftelsen.
Stiftelsen ska syssla med andliga vetenskaper
Vi kan inte ens få fram uppgifter om vem som ligger bakom den.
För att försöka förstå hur allt hänger ihop och vem som styr stiftelsen går vi tillbaka till 1994 när stiftelsen grundades.
Bild: Kenneth Samuelsson
När Stiftelsen Freja grundades 1994 skänkte en kvinna 20 000 kronor till stiftelsen.
Stiftelsen ska enligt stadgarna stödja ”metafysik, andliga vetenskaper, naturvetenskaper och terapeutiska verksamheter”.
Den ska förvalta sina pengar, men det står ingenstans att stiftelsen ska hjälpa utsatta kvinnor.
Vi hittar förvaltaren i Oslo
Vi söker både grundaren av stiftelsen och dess förvaltare. Båda är spårlöst försvunna. Vi hittar dokument som visar att förvaltaren, som också är ensam styrelseledamot och firmatecknare, år 2008 har gått till Bolagsverket och begärt utträde ur stiftelsen. Därefter har inga personer suttit i styrelsen enligt Bolagsverket.
Men skälen till att mannen lämnade stiftelsen får vi aldrig reda på.
Efter flera turer upptäcker vi att förvaltaren har bytt namn och utvandrat till Norge. Vi hittar honom på en adress i Oslo, men han svarar inte i telefon och beskrivs av personer som känner mannen, som något av en enstöring.
Länsstyrelsen kände inte till Freja
Till slut skickar vi ett pappersbrev. Men det kommer i retur och där slutar spåren.
För att få reda på vem som tagit över Stiftelsen Freja kontaktar vi länsstyrelsen i Stockholms län, som har tillsynsansvar. Enligt regelverket ska stiftelser registreras i länsstyrelsens stiftelseregister.
Men hos länsstyrelsen känner man inte till att Stiftelsen Freja existerar. Annika Oldenburg, jurist, förklarar varför.
– Jag har tittat på dem och de är inte införda i registret och det beror på att de inte registrerat sig. Hela systemet bygger på att de registrerar sig hos oss självmant, säger hon.
Bild: Kenneth Samuelsson
Annika Oldenburg, jurist på Länsstyrelsen i Stockholms län, hittade dokument i ett gammalt arkiv, som visade att Stiftelsen Freja var förbjuden.
Frågan vem som idag styr stiftelsen Freja blir obesvarad.
Men några dagar senare kommer ett mejl från Annika Oldenburg som nu har hittat Stiftelsen Freja i länsstyrelsens arkiv.
Av handlingarna framgår att grundaren och förvaltaren av Stiftelsen Freja, som nu bor i Oslo, på ett möte har lämnat sitt uppdrag som förvaltare. I stället har en man, som vi kan kalla Mats, tagit över som förvaltare 1999.
När Mats försöker registrera Stiftelsen Freja i länsstyrelsen stiftelseregister blir det nej.
Länsstyrelsen menar att Freja inte uppfyller kraven för att få kalla sig stiftelse, verksamheten är för allmän och luddig.
Stiftelsen Freja förbjuds
I ett beslut den 16 juni 1999 slår länsstyrelsen fast att Stiftelsen Freja inte får registrera sig i stiftelseregistret. Samtidigt förbjuds Stiftelsen Freja att använda sig av ordet ”stiftelse” i namnet”.
Det hjälper inte att Mats överklagar till dåvarande länsrätten. Länsstyrelsens beslut står fast.
Skälet till att Stiftelsen Freja inte finns med i länsstyrelsens stiftelseregister är helt enkelt att de inte får kalla sig stiftelse. Men de har de gjort ändå – i över 20 år. Något som Annika Oldenburg på länsstyrelsen reagerar på.
– Det är djupt olyckligt och beklagligt. Vi har kontaktat både Skatteverket och Bolagsverket och sagt att de har ett förbud mot att kalla sig stiftelse, säger hon.
Bild: Kenneth Samuelsson
Länsstyrelsen meddelade både Skatteverket och Bolagsverket att Stiftelsen Freja är förbjuden.
I Hem & Hyras granskning av stiftelsen Freja dyker flera olika namn upp förutom Mats. De säger sig företräda Freja i bland annat hyresnämnd och domstol, men även i uthyrningssammanhang, men går inte att spåra.
En som är lättare att kartlägga är en kvinna som vi kallar Malin, hon visar sig vara spindeln i nätet när Stiftelsen Frejas lägenheter hyrs ut till ockerhyra. Hon visar upp lägenheter, hennes namn står på hyresavier och hennes kontaktuppgifter står på hyreskontrakten.
Granskningen av Frejas verksamhet leder oss också till en omtalad rättegång 2022 som Hem & Hyra har skrivit åtskilliga artiklar om.
Rättegången slutar med att en mamma och hennes dotter döms till fängelse för att ha sålt och förmedlat svartkontrakt för nästan 17 miljoner.
Bild: Polisen
Plastfickor med kontanter som påträffades vid husrannsakan hos en svartmäklare var en del del av bevisningen för att lägenheter såldes svart, bland annat en paradvåning på Östermalm.
Freja användes för att sälja svartkontrakt
Enligt utredningen från Polisen och Skatteverket har Stiftelsen Freja använts för att sälja ett av svartkontrakten, en paradvåning på 219 kvadratmeter på Östermalm för två miljoner.
Försäljningen av hyreskontraktet har maskerats så att det ska se ut som ett vanligt lägenhetsbyte. På pappret har hyresgästen i paradvåningen, en äldre kvinna, bytt lägenhet med en hyresgäst vid Nockeby Torg.
Av Skatteverkets utredning framkommer att Malin och Mats är förvaltare av huset vid Nockeby Torg och att de har varit delaktiga i skenbytet. Mats pekas i utredningen ut som ansvarig för Stiftelsen Frejas bankkonto.
Bild: Kenneth Samuelsson
Härvan med svarta hyreskontrakt slutar med att en mamma och hennes dotter döms till fängelse för att ha sålt och förmedlat hyreskontrakt.
När vi fortsätter vår granskning av Freja visar det sig att Mats och Malin ingår i fler tveksamma sammanhang.
Mats arbetade tidigare åt en nu död hyresvärd som sålde svarta hyreskontrakt i stor skala, i en tid då det var förbjudet att sälja men tillåtet att köpa hyreskontrakt.
Spåren leder till Ola Rapace och en död hyresvärd
Elva hyresgäster, däribland skådespelaren Ola Rapace, stämde hyresvärdens dödsbo. Hyresgästerna krävde tillbaka pengarna de betalat för sina kontrakt, pengar som de menade att värden lovat att de skulle få tillbaka när de flyttade.
Flera hyresgäster vittnade i tingsrättshandlingarna om att Mats arbetade som förvaltare och fastighetsskötare åt hyresvärden och var med när lägenheter visades upp, pengar lämnades över och kontrakt skrevs.
Bland alla sidor i tingsrättshandlingarna finns en detalj som sticker ut. Skådespelaren Ola Rapace, köper ett svartkontrakt för lite över en miljon kronor år 2013.
Pengarna betalas på det sätt som värden kräver. Ola Rapace lämnar över 50 000 kronor i kontanter till hyresvärden i hennes lägenhet på Strandvägen, medan stora summor sätts in på olika personers konton.
Ytterligare skum affär avslöjas
Som en del av betalningen betalar skådespelaren en räkning på 57 825 kronor till Lantmäteriet. Betalningen är stämpelskatt för lagfart för ett hus i Nynäshamn som Mats och en kvinna har köpt för 3,8 miljoner.
Bild: Kenneth Samuelsson
Tingsrättshandlingarna visar att Ola Rapace, som en del i betalningen för ett svartkontrakt, betalar 57 825 kronor i lagfartskostnad för ett hus som Mats köper.
Ola Rapace sätter som betalning för svartkontraktet också in 377 000 kronor på Malins sons konto. Hem & Hyra har sökt Ola Rapace för en kommentar, men han har inte återkommit.
I tingsrättshandlingarna avslöjas ytterligare en svartkontraktsaffär. Malin tar ut och lämnar över 450 000 kronor i kontanter till hyresvärden när denne ligger inlagd på Sabbatsbergs sjukhus. Pengarna är betalning för ett svartkontrakt till Malins son.
Hem & Hyras granskning visar alltså att Stiftelsen Freja har ingått i flera svartkontraktshärvor .
Vi kan också belägga att flera personer under många år har använt den förbjudna stiftelsen som front för att hyra ut lägenheter till höga hyror.
Men vi kan inte få reda på hur länge Frejas uthyrningsverksamhet har pågått, eller hur mycket pengar som har strömmat in och ut på stiftelsens konto genom åren.
Pengar strömmar in på stiftelsens konto
Skälet är att stiftelsen skyddas av Skatteverkets sekretess. Bara slutskattebeskeden är offentliga och de säger ingenting om hur mycket pengar som gått in på kontot, Inte heller vem som har tjänat på uthyrningen.
När vi går igenom slutskattebesked från 1995 till 2022 ser vi att den högsta taxerade inkomsten som redovisas för ett enskilt år är 84 570 kronor. Men majoriteten av åren har Freja inte haft några inkomster alls.
Bild: Kenneth Samuelsson
Genom åren har hyresgäster betalat in hundratusentals kronor i ockerhyra till stiftelsens konto, men var pengarna taget vägen är oklart – enligt skattebeskedet har de knappt haft några inkomster.
Samtidigt visar hyresgästernas vittnesmål och dokument i hyresnämnden att stora summor strömmat in på kontot. Hyresgästerna har betalat mellan 10 500 – 15 800 i hyra varje månad.
Det äldsta exemplet vi hittat är från 2015, där en man betalat in 15 800 kronor i månaden till stiftelsens konto, totalt 184 300. En annan hyresgäst har betalat 144 000 kronor.
Hem & Hyra har pratat med flera personer som vet om att de betalar en alldeles för hög hyra och blir utnyttjade men säger att de inte har något val – de inte har någon annanstans att ta vägen. Ingen vågar ställa upp med namn och på bild av rädsla för att bli av med kontraktet.
Vi vet att Stiftelsen Freja har hyrt lägenheter på tre adresser i Stockholm. Men antalet bostäder och adresser är fler än så enligt hyresgäster vi pratat med, det styrks också av bostadsannonser.
Bild: Kenneth Samuelsson/Kristina Wahlgren
Personerna bakom Stiftelsen Freja har flera krav när de hyr ut lägenheter dyrt, här en tvåa på 46 kvadratmeter.
Okända män tar över Freja
Hem Hem & Hyras granskning att minst fyra personer har använt stiftelsen som front för att hyra ut lägenheter till ockerhyra, hjälpa till att sälja ett svart hyreskontrakt och att driva processer i domstol.
Men det är svårt att identifiera personerna som säger sig företräda stiftelsen. I flera fall har vi i handlingarna bara en namnteckning eller ett mobilnummer som ingen svarar på.
Efter att den tidigare förvaltaren flyttat till Norge och lämnat stiftelsen 2008 finns inga personer registrerade som styrelsemedlemmar hos Bolagsverket.
En av huvudpersonerna, Mats, svarar vare sig på telefon eller mejl.
”Freja samarbetade med polisen”
Men efter flera försök lyckas Hem & Hyra nå kvinnan som vi kallar Malin, som hyrt ut flera av lägenheterna i Frejas namn.
– Jag var volontär där, vi skulle hjälpa kvinnor komma undan och som behövde skyddat boende, det var ett samarbete vi hade med några poliser. Hjälpa hotade kvinnor och barn. Det var syftet med stiftelsen och har alltid varit, säger hon.
Malins förklaring till att vissa lägenheter hyrdes ut dyrt till vanliga hyresgäster är att det var ett sätt att finansiera verksamheten med skyddsboenden.
Men några bevis för att Stiftelsen Freja har hyrt ut lägenheter till utsatta kvinnor, eller namn på vilka poliser de samarbetat med får vi inte.
Malin kommer inte heller ihåg hur hon kom i kontakt med Stiftelsen Freja som hon hjälpt i många år.
– Nej det vet jag inte, kommer inte ihåg det.
Det var inga du kände?
– Nej jag vet inte hur det där kom sig. Man kanske stötte på nån på något sätt, säger hon.
Kommer du ihåg några andra personer som jobbade där?
– Nej det kan jag inte svara på, jag gjorde bara min grej, säger hon.
Men Hem & Hyras granskning visar att det inte stämmer. Malin har under många år samarbetat med Mats i olika bolag, samma Mats som tog över som förvaltare för Stiftelsen Freja 1999.
Hävdar att hon inte hade koll
1999 fick Mats beskedet att Stiftelsen Freja inte längre fick använda sig av ordet ”stiftelse” i namnet. Men Malin hävdar att hon inte känner till att stiftelsen varit förbjuden i över 20 år.
– Det vet jag inte om, säger hon.
Hon säger sig heller inte känna till var lägenheterna som hon hjälpt Stiftelsen Freja att hyra ut kommer ifrån.
Men dokument visar att Malin och Mats har använt Stiftelsen Freja för att hyra ut flera av sina egna lägenheter i ett hyreshus i Traneberg som de köpte 2011.
Bild: Kenneth Samuelsson
Hem & Hyra hittar en förhandlingsöverenskommelse i hyresnämnden som visar att Stiftelsen Freja har hyrt fem lägenheter i Mats och Malins fastighet.
En av de mindre lägenheterna har hyrts ut 12 000 kronor till en hyresgäst som sedan har krävt tillbaka nästan 60 000 av från Stiftelsen Freja. Ärendet ska prövas i hovrätten.
Känner inte till sin egen lägenhet
När vi frågar om Malin känner till någon lägenhet på den aktuella adressen i Traneberg är hon ovetande.
– Nej vad är det för något? Jag tror du vet mer än jag om de här grejerna.
För hyresgästen Anna, en av dem som hyrde en lägenhet av Freja, slutade historien med att hon flyttade när hon inte hade råd att bo kvar.
Hon tog hjälp av Orimlig Hyra, som betalade henne de 78 000 kronor som Stiftelsen Freja var skyldig henne i överhyra. Orimlig hyras affärsverksamhet går ut på att hjälpa hyresgäster med återbetalning mot att de får en viss del av den återbetalade hyran i provision.
Bild: Kenneth Samuelsson
När Stiftelsen Freja inte betalar tillbaka pengarna till Anna hamnar ärendet hos Kronofogden.
Men inte heller Orimlig Hyra har lyckats få betalt av Stiftelsen Freja. Därför har företaget nu tagit hjälp av Kronofogden för att driva in skulden.
Stiftelsens konto länsat
Kronofogden krävde att Stiftelsen Freja skulle betala skulden på 78 175 kronor senast 26 april. När inga pengar kom in genomförde Karima Elkhouen, handläggare på myndigheten, en utredning.
– Vi har försökt att komma i kontakt med dem och en man som är befattningshavare men inte lyckats. När vi skickade ett brev till stiftelsen postboxadress och kallade till ett möte den 19 juli 2023 var det ingen som dök upp och vi har inte hittat något telefonnummer, säger hon och tillägger att eftersom brevet inte kommit i retur så har stiftelsen kvar adressen i alla fall.
Bild: Kenneth Samuelsson
När Kronofogden söker efter utmätningsbara tillgångar hos stiftelsen kammar de noll. Stiftelsen har varken bilar eller fastigheter. På stiftelsens konto hos Nordea, som det har strömmat in stora summor från hyresgäster till, finns inga pengar.
– Det fanns inte en krona på kontot när vi kollade, helt tomt, säger hon.
Kan ni se hur mycket pengar det har funnits på kontot?
– Det får vi inte reda på, säger hon.
Därefter har ärendet lagts på is och Kronofogden kommer inte lägga ner mer krut på att försöka få in pengar.
Så löste sig bostadssituationen för Anna
– Vi har inte kunnat få kontakt med dem och det finns inga tillgångar, då kan vi inte göra så mycket mer, säger hon.
Hyresgästen Anna har hittat en bostad med en hyra som hon klarar av.
– Jag är glad att jag flyttade, det är fruktansvärt att värdar som Stiftelsen Freja kan ta ut så hög hyra på grund av bostadsbristen, säger hon.
Hem & Hyras granskning visar också att den förbjudna stiftelsen har vägrat betala tillbaka överhyra till hyresgäster och lyckats driva ärenden i både hyresnämnden och hovrätten.