Förbjuden stiftelse samlade ockerhyra på Nordeakonto – banken stoppade inte pengaflödet

I 24 år har Stiftelsen Freja varit förbjuden men gått under radarn och hyrt ut lägenheter till ockerhyra. De har också hjälpt till att sälja ett svartkontrakt på Östermalm. Till sin hjälp har de haft ett Nordeakonto där pengarna strömmat in. ”Uppenbart att Nordeas kundkännedom inte har hållit måttet”, säger Henning Isoz, expert på stiftelser.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om Stiftelsen Freja som gått under radarn sedan den förbjöds 1999. Stiftelsen har under många år hyrt ut lägenheter till ockerhyra och deklarerat hos Skatteverket, trots att de varit förbjudna.

Men det har också framkommit att stiftelsen har ett bankkonto hos Nordea. För Stiftelsen Freja har kontot varit en förutsättning för att de ska ha kunnat bedriva sin ljusskygga verksamhet.

Hem & Hyras genomgång visar att andrahandshyresgäster har satt in stora summor i ockerhyra på kontot genom åren.

Det har inte gått att få reda på om kontot har använts ända sedan stiftelsen bildades 1994.

Men dokument i hyresnämnden visar till exempel att en man betalat in 184 300 kronor i hyra till stiftelsens Nordeakonto när han hyrde en lägenhet i Åkersberga 2015-2016.

Vår genomgång visar också att insättningarna från olika hyresgäster har fortsatt åren efter det.

Inblandade i svartkontraktshärva

Men det handlar inte bara om ockerhyror. Stiftelsen Freja har också använt kontot i samband med försäljningen av svartkontraktet för en paradvåning på Östermalm för två miljoner.

I det fallet användes kontot vid hyresbetalningar för en skenbytesbostad som användes vid försäljningen av kontraktet.

Bankerna har en skyldighet att motverka penningtvätt och ha kännedom om sina kunder. Som privatkund märker man ofta det när banken ställer frågor om insättningar och uttag.

Därför har vi frågat Nordea hur det är möjligt att en förbjuden stiftelse kan ha ett konto hos banken, men även vilken kontroll som görs av den som öppnar ett konto.

Nordea

Bild: Kenneth Samuelsson

Vi har även bett dem svara på vilka kontroller som görs under tiden en stiftelse har ett konto hos banken.

En annan sak som sticker ut när det gäller stiftelsen är att den inte har haft någon styrelse sedan 2008, den har alltså saknat både styrelseledamöter och firmatecknare i 15 år.

Därför har vi även ställt frågor till Nordea hur en stiftelse utan vare sig styrelse eller firmatecknare kan ha ett konto hos banken.

Vi vill också veta hur ofta banken upptäcker felaktigheter hos stiftelser som har konton i banken.

Vi kan inte kommentera enskilda kunder

Frågorna har ställts till Henrik Devell, pressansvarig på Nordea.

Men Nordea vill inte svara på frågorna utan mejlar en kommentar.

”I allmänna termer, utan att kommentera det enskilda fallet, har vi som bank, lagar som vi måste förhålla oss till och följa som bank. Lagen kräver att vi har information om våra kunder och hur de använder våra banktjänster (KYC). Vi måste säkerställa att vi förstår vilken verksamhet kunden har, hur de har bedömt sina risker vad gäller att nyttjas för penningtvätt, terrorfinansiering och sanktionsbrott samt vilka rutiner de har”.

Nordeas presstjänst svarar bara generellt och inte på frågor som rör Stiftelsen Freja.

”Exempel på frågor vi ställer är: Om kunden har regelbundna insättningar på sitt eller företagets konton och varifrån pengarna kommer. Om vi misstänker att en kund bryter mot lagen eller inte kan uppvisa den information vi efterfrågar är det vår skyldighet att begära in kompletteringar. Om dessa också är otillräckliga kan vi fatta beslut om att avsluta samarbetet med kunden. Vi kan inte kommentera enskilda kunder på grund av banksekretessen”, skriver Henrik Devell i mejlet.

Nordea låter förbjudna stiftelsen ha kvar konto

Hem & Hyras granskning av Stiftelsen Freja har lett till att både Skatteverket och Bolagsverket har agerat och avregistrerat stiftelsen. Det betyder att stiftelsens namn och organisationsnummer är bortplockat från Bolagsverkets handelsregister. De kan inte heller längre deklarera hos Skatteverket.

Men när vi kontrollerar med Nordeas kundtjänst visar det sig att Stiftelsen Freja har kvar sitt plusgirokonto hos Nordea trots att stiftelsen varit förbjuden i över 20 år.

En som reagerar på Hem & Hyras granskning är Henning Isoz, före detta hovrättsråd med drygt 40 års erfarenhet av stiftelsefrågor.

Han var under sina drygt tio år på justitiedepartementet med om att ta fram den stiftelselag som trädde i kraft 1996 och har därefter arbetat som konsult inom området.

– Det är svårt att tro att detta är sant. Det är en mindre skandal att Freja trots förbudet i domen 1999 har kunnat verka under etiketten stiftelse fram till sommaren 2023 utan att någon myndighet har satt stopp. Samtidigt är det uppenbart att Nordeas kundkännedom i detta fall inte har hållit måttet, säger han.