På utsidan ett vanligt hyreshus i Norrköping – men på insidan har nästan halva huset blivit nya hotellbostäder. ”Man ser bara folk som försvinner in och ut”, säger Kim Rach, en av de kvarvarande hyresgästerna.
På Norralundsgatan i Norrköping ligger ett femvåningshus med 50 hyreslägenheter. Men bara omkring hälften av lägenheterna används av hyresgäster som permanenta bostäder. Resten, 19 stycken, hyrs ut möblerade som hotellägeheter till företag och till betydligt högre hyror.
— Det har varit en del störningar. Det har varit några gånger som det flyttat in konstigt folk, men de har försvunnit så fort man sagt till, säger Kim Rach, som bor i en av hyreslägenheterna.
Bild: Jakob Kindesjö
Hyreshuset på Norralundsgatan i Norrköping – ett hotell eller bostadshus?
I hans trappuppgång finns inte mindre än tolv hotellägenheter som hyrs ut via uthyrningsföretaget Stay easy apartments.
— Det är väl fyra-fem normala lägenheter kvar. Det är ju lite tråkigt, det är ingen grannsamhörighet längre. Man ser bara folk som försvinner in och ut. Det är lite tråkigt på det sättet, säger Kim Rach.
Inget bostadsöverskott
Den privata fastighetsägaren är en av cirka 25 hyresvärdar i Östergötland och Södermanland som hyr ut sina lägenheter till Stay easy apartments.
På kort tid har bolaget skaffat över 100 hyreslägenheter och som hyrs ut möblerade som hotellägenheter och till tredubbla hyror, visar Hem & Hyras granskning. En tvåa på Norralundsgatan med en månadshyra på 7 474 kronor kostar 21 800 kronor som hotellägenhet.
— Herregud, vilka hyror. Jag tycker någonstans att det här är en avart. Det finns många problem här. Det hade varit en sak om det fanns många tomma lägenheter, men de här behövs för människor som vill ha ett hem och kunna bo stadigt. Det är inte så att vi har ett överskott, inte i några av de här kommunerna mig veterligen, säger Joel Ahonen, strateg på Hyresgästföreningen i region Sydost.
Bild: Mats Claesson
Joel Ahonen är strateg på Hyresgästföreningen.
I Stockholm har Hyresgästföreningen nyligen kartlagt den växande hotellifieringen av bostadsmarknaden. De senaste tre åren har över tusen hyreslägenheter försvunnit, visar en ny rapport.
Men hotellägenheterna är inte längre bara ett storstadsfenomen – utan finns i orter som Finspång, Norrköping, Linköping, Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping och Oxelösund.
— Att det sprider sig, det var väl väntat, men ingenting vi har analyserat eller tittat på i någon större utsträckning. Det är något vi behöver ta oss en funderare på. Det är något vi bör kanske lyfta till exempel i dialoger med kommunpolitiker och bostadsbolag, säger Joel Ahonen.
Faller mellan stolarna
För att driva hotell krävs många olika tillstånd. Kommunen kräver till exempel att byggnaden är godkänd, att brandkraven är uppfyllda, att det finns bygglov och en detaljplan som medger hotell.
Inget av det finns för till exempel hotellägenheterna på Norralundsgatan i Norrköping. Samtidigt har kommunen svårt att svara på vilka tillstånd som krävs för hotellägenheter. Ska det klassas som hotell eller bostäder?
— Jag har egentligen inget jättebra svar. Vi skulle vara tvungna att värka fram ett svar om vi hade ett skarpt ärende. Det är en företeelse som har blivit vanligare de senaste åren och att lagstiftningen inte har fångat upp det ordentligt. Att det faller mellan stolarna, säger Elin Lindqvist, enhetschef för bygglov i Norrköping.
Jag tycker inte att det här går att stoppa, däremot kan man ställa säkerhetskrav på det.
Reidar Svedahl, kommunalråd i Norrköping
Bygglovskontoret i Norrköping har nu inlett en undersökning om hur andra kommuner hanterar hotellägenheterna och om verksamheten är tillståndspliktig.
— Det är inte lätt det här, det är klart hyr man ut ett helt hus som hotellägenheter då kan det nog komma i ett annat läge. Men är det enstaka lägenheter som är här och där, ja det vete tusan. Spontant om de har tomma lägenheter och det är bostadsbrist då borde folk som står i bostadskön få dem. Och om företag behöver bostad då kan de bo på hotell. Så kan jag tycka, säger Lasse Karlsson, (S) ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden.
Bild: Norrköpings kommun
Reidar Svedahl (L) kommunalråd i Norrköping.
En fråga är vilka brandkrav som ska gälla.
— Jag tycker inte att det här går att stoppa, däremot kan man ställa säkerhetskrav på det. Jag har inga problem med vad som gäller kring brandkraven, det ska vara jättestrikt. Det borde finnas krav när du kommersiellt erbjuder en övernattningstjänst så ser jag det, säger Reidar Svedahl, (L) kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden som hanterar detaljplansfrågor.
Här försvinner hyreslägenheter från marknaden. Hur ska man se på det?
— Då finns det en marknad att bygga nya. Regleringar och förbud är inte min melodi. Vi löser inte bostadsbristen med att förbjuda det här. Tvärtom. Jag tycker det är ett nytt fenomen men som inte ska förbjudas, men man kan titta på hur det kan bli bättre.