Här är kommunerna som lägger miljoner på att höja de äldres hyror

Ekerö kommun har hittills betalat 1,7 miljoner kronor för att få hjälp av en konsult att höja de äldres hyror och notan väntas stiga ytterligare. Socialnämndens ordförande Ove Wallin (C) försvarar beslutet att ta ett 20-tal äldre till domstol.

Tolv kommuner har tillsammans betalat mer än tio miljoner kronor till samma konsult för utredningar och juridisk hjälp kopplat till hyror på särskilda boenden.

Första gången Ekerö kommun beslutade att anlita Harold Nilsson och konsultföretaget Alnitec var 2020. Då var uppdraget bland annat att kvalitetsgranska och föreslå förbättringar i den hyresmodell som kommunens egna tjänstemän arbetat fram.

Fakta. Kommunerna som har anlitat konsulten

Tanken var att den nya hyresmodellen på ett tydligare sätt skulle visa hur hyran är beräknad och vilka delar som ingår i den. Ett annat syfte var att rätta till sådant som kommunen uppfattade som skevheter och orättvisa i den tidigare hyressättningen.

– Hyrorna var inte jämlika. Det ville vi åtgärda, säger Ove Wallin.

Kommuns nota: 1,7 miljoner

När det stod klart att många hyresgäster inte godkände de nya hyrorna anlitades samma konsult på nytt. Denna gång för att företräda kommunen mot de äldre i den rättsliga processen. De flesta fakturor som kommunen betalat för konsultens tjänster gäller det arbetet. Hittills har Ekerö kommun betalat sammanlagt 1,7 miljoner kronor för konsultens tjänster. Den senaste fakturan registrerades i november 2024.

Astrid Nordqvist

Bild: Linda Mankefors

Ekerö kommun vill höja Astrid Nordqvists hyra med drygt 14 procent.

En av de som tagit strid mot höjningen är 96-åriga Astrid Nordqvist. Kommunen vill höja hennes hyra med drygt 14 procent. Andra äldre riskerar höjningar på upp till nästan 40 procent.

– Det är synd om de som har dålig pension, säger Astrid, som får hjälp i processen av både sonen Thomas och en jurist.

Fakta. Några av hyresgästerna det drivs process mot

Hyrorna var inte jämlika. Det ville vi åtgärda.

Ove Wallin (C), socialnämndens ordförande i Ekerö

Ove Wallin menar att det blev nödvändigt att lägga skattepengar på en extern konsult. Han berättar att Ekerö kommun helst ville förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen men fick nej. Beskedet var att föreningen inte ansåg sig ha möjlighet till det.

– Det kan jag tycka är tråkigt. Men därför tog vi in annan hjälp, säger han.

Hyresgästföreningen har ändrat sig

Sofia Kloo, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm, kan inte svara på varför föreningen inte ställde upp på att förhandla i just det här fallet.

”Detta var länge sedan och mycket har hänt hos oss sedan dess”, skriver hon i ett mejl till Hem & Hyra.

Enligt henne har föreningen tidigare sagt nej till att förhandla den här typen av boenden men har nu ändrat sig. Exempelvis förhandlas numera gruppboenden med Stockholms stad.

Äldre person i rullstol.

Bild: Linda Mankefors

Ekerö kommun ville förhandla de äldres hyror med Hyresgästföreningen – som sa nej. Det innebär att äldre som inte accepterar höjningen själva måste ta strid mot kommunen.

Ove Wallin menar att kommunen nu måste löpa linan ut och få ett definitivt besked om vilken hyresnivå som ska gälla. När kommunen ansökte hos hyresnämnden om att få höja hyrorna fick man rätt i 1 av 19 fall. Han tycker att hyresnämndens beslut är svårtolkat och inte ger någon tydlig vägledning.

– Vi förstår inte riktigt vad hyresnämnden säger, det är därför vi överklagar. Så att vi får svar på vad som gäller.

Några får sänkt hyra

Han säger att han har respekt för att det finns äldre som inte klarar att ta strid för sin hyra även om de skulle vilja.

– Men de flesta har nog en god man, anhörig eller vän, säger han och tillägger att modellen också medför sänkt hyra för en del.

Som mest har hyran sänkts med 24 procent. Höjningarna trappas in med 700 kronor per år för att mildra konsekvenserna för de som berörs.

Ove Wallin förnekar att syftet med att höja hyrorna skulle vara att stärka kommunkassan.

– Nej, så är det inte. Däremot behöver vi ha täckning för våra kostnader, säger han.

Pengar och Ove Wallin, socialnämndens ordförande i Ekerö.

Bild: Gry Ellebjerg/Privat

Ove Wallin utesluter inte att det kan bli aktuellt att återbetala pengar till de som redan godkänt den nya hyran.

Hovrättens kommande beslut kan inte överklagas. Om rätten skulle gå på hyresgästernas linje så blir konsekvensen att hyresgäster i likvärdiga lägenheter betalar olika hyror. Detta eftersom höjningen redan har trätt i kraft för dem som accepterade den.

Beslut kan leda till återbetalning

Ove Wallin utesluter inte att det i så fall kan bli aktuellt att sänka hyrorna och betala tillbaka pengar till de 128 personer som i dag betalar enligt den nya modellen.

– Det finns med i vår beräkning att det kan bli så. Då får vi reglera det. Hur vi i så fall hanterar det rent tekniskt, det vet jag inte i dag, säger Ove Wallin.

Fakta. Den nya hyresmodellen

Hyresmodellen bygger på tre olika delar:

  • Den enskilda lägenheten
    Grundhyran baseras på hyresnivåerna hos kommunala Ekerö bostäder.
  • Tillgång till gemensamma utrymmen
    Hit räknas sådant som samvarorum, besökstoaletter och aktivitetsrum när sådant finns, men inte trapphus, personalutrymmen och liknande.
  • Övrig service
    Avser tillgång till taklyft, specialsäng, brandlarm med mera samt trygghets- och närhetsfaktorer som tillgång till personal.

Några exempel på hyrestillägg:

  • Specialsäng: 382 kronor/månad
  • Taklyft: 150 kronor/månad
  • Brandlarm: 250 kronor/månad
  • Sprinkler i lägenheten: 150 kronor/månad
  • Närhet till service: 323 kronor/månad