Oljeshejk framför hyreshus på Stureplan. OBS Montage!

Bild: Getty Images/Linda Dahlin/TT/Hugo Philpott/UPI/Shutterstock

Hyreshuset som oljeshejken glömde – nu har råttorna tagit över mitt i stekarnas kvarter

En oljeshejk köpte Sturegallerian och satte i gång en gigantisk ombyggnad av Stureplan för fem miljarder. Mitt i smeten, på Grev Turegatan, står kvarterets äldsta hyreshus som kom med på köpet – men inte i satsningen. Nu har råttorna tagit över och hyresgästerna känner sig bortglömda – och bortträngda.

Det sprängs, rivs, bilas och byggs. Kvarteret Sperlingens Backe vid Stureplan på Östermalm i Stockholm ska renoveras och byggas om. Ett miljardprojekt som skapade ­massiva protester i större omfattning än nya Slussen­bygget när planerna presenterades 2015. Många över­klaganden och politiska turer senare fick jätteprojektet grönt ljus i maj 2022.

Ägaren av Sturegallerian AB, Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, vill satsa ännu mer på det kommersiella. Bolaget är en av världens största investerare och vid fyramiljardersköpet av Sturegallerian för snart 20 år sedan satt dåvarande presidenten i Förenade Arabemiraten, shejk Khalifa bin Zayed Al-Nahyan, på posten som vd.

Han avled 2022, men det var under hans tid som planerna för nya Sturekvarteret sattes: större galleria, förnyade fasader, ett nytt hotell med pool på taket och 1 600 nya kontorsplatser bland annat.
Delar av området är nu avstängt för ombyggnaden, men kommersen runt omkring fortsätter som vanligt.

Oljeshejk och Sturegallerian

Bild: TT/Hugo Philpott/UPI/Shutterstock/Linda Dahlin

Shejk Khalifa bin Zayed Al-Nahyan (1948–2022), före detta vd för Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, som köpte Sturegallerian för fyra miljarder för snart 20 år sedan.

Kvarterets äldsta hus

Mitt i allt, på Grev Turegatan, står kvarterets äldsta hus från 1879. Huset och hyresgästerna kom med på köpet av gallerian, men ingår inte i upprustningsplanerna.

– Lägenheterna har ett skick från ­slutet av 1980-talet. Hyresvärden har dragit ner på allt underhåll. Vi lever mitt i ett byggkaos som kommer att pågå i nästan ett decennium och vi får ingen kompensation för det, säger en av hyresgästerna, som vill vara anonym.

Byggtrafik på Grev Turegatan

Bild: Linda Dahlin

Byggtrafik på Grev Turegatan. Ombyggnaden av Sturekvarteret är ett av de största byggprojekten i Stockholms innerstad i modern tid. Byggmassor efter rivningar fraktas ut i den trånga gränden utanför hyresgästernas fönster.

Vi lever mitt i ett byggkaos som kommer att pågå i nästan ett decennium och vi får ingen kompensation för det

Hyresgäst
Sturekvarterets äldsta hus, bild från 1962.

Bild: Siv Rahm/Stadsmuseet i Stockholm/Linda Dahlin

Grev Turegatan 1962 och nu.

Ända sedan köpet av Sture­gallerian upplever många av hyresgästerna att värden Sturegallerian AB inte bryr sig om varken dem eller underhållet av huset. De vittnar om dålig ventilation med inomhusluft som står helt stilla, element som låter, och iskalla badrum vintertid på grund av brister i isolering.

– Hyresvärden har inget intresse av att förvalta ett bostadshus. Det här ­huset är bortglömt, många tänker inte ens på att det bor människor här, säger hyresgästen.

”Vill driva ut hyresgästerna”

Fastigheten består av 19 lägenheter. Många lägenheter står tomma sedan lång tid tillbaka. Hyresgästerna som Hem & Hyra ­träffar har en känsla av att hyresvärden vill driva ut hyresgästerna och tömma huset.

De senaste tio åren har nästan en tredje­del med förstahandskontrakt ­blivit uppsagda från Sturegallerians hyresrätter, enligt statistik från hyresnämnden. Förutom bostads­huset på Grev Turegatan äger gallerian också grannhuset som består av lokaler och några få vindslägenheter.

Porträtt på man som står på innergård

Bild: Linda Dahlin

Hyresgästen Henrik Yngwe.

Den senaste i raden av uppsagda hyresgäster är Henrik Yngwe, som är ensamstående med tre barn som bor hos honom på halvtid.

Hyresvärden påstår att han inte bor i lägenheten permanent.

– Jag har hyrt ut den i andra hand med värdens godkännande tidigare då jag bodde med mamman till barnen. Men vi har separerat och nu är det här den enda bostad jag har. Blir vi av med den har vi ingenstans att ta vägen.

En sommar av oro

Beskedet kom som en smärre chock i början av juni. Hela sommaren har han burit på en gnagande oroskänsla. Lägenheten är liten och han försöker aktivt byta till en större. Med en uppsägning hamnade den processen i limbo.
Han tog hjälp av en jurist för att ­bestrida uppsägningen, som de anser är gjord på felaktiga grunder.

Manlig hyresgäst blickar ut genom fönster

Bild: Linda Dahlin

Henrik Yngwe som bor med sina tre barn blev uppsagd i somras. Hela sommaren bar han på en gnagande oroskänsla.

Nyligen fick Henrik Yngwe besked om att hyresvärden tar tillbaka uppsägningen med en ursäkt för att de uppfattat hans boendesituation fel.

– Det känns som en stor lättnad. Men man undrar vad de har för planer för huset, då många lägenheter står tomma, säger han.

Oklart hur många som är tomma

Hur många tomma lägenheter som finns i bostadshuset på Grev Turegatan vill hyresvärden inte uppge. Hem & Hyra har sökt Anders Magnusson, ansvarig för förvaltningen av Sturegallerian AB, för en intervju, men han har valt att svara på frågorna via mejl.

– Vi har ett antal lägenheter tomma idag, och då vi kommer behöva evakuera fler hyresgäster när vi renoverar kvarteret håller vi dessa outhyrda för tillfället. Vi gör internflyttningar och flyttar hyresgäster från andra hus till fastigheten, då detta hus inte omfattas av renoveringsplanerna, utan löper under normal förvaltning, svarar Anders Magnusson.

När det gäller uppsägningar vill han inte gå in på specifika fall.

– Dock har vi ingen pågående uppsägning för tillfället. Vi respekterar lagar och regler och använder oss endast av uppsägning i de fall vi misstänker att hyresrätten inte nyttjas på rätt sätt eller att hyresgäster missköter sig.

Grev Turegatan Östermalm

Bild: Linda Dahlin

Hyreshuset på Grev Turegatan, det äldsta huset i kvarteret.

Standard från 80-talet

Tidigare ägdes fastigheten av Stockholms studentbostäder, som byggde om lägenheterna till studentrum i slutet av 80-talet. Vissa lägenheter i huset har fortfarande 80-talsstandard.

Hyresgästerna som Hem & Hyra ­träffar har satsat pengar ur egen ficka för att renovera.

– Jag har lagt ut nästan 50 000 kronor. Jag fick måla om allt när jag flyttade in då lägenheten var rökskadad. Andra har lagt ut flera 100 000. Men de flesta har inte råd att själva betala för renovering, säger en av hyresgästerna.

Men alla lägenheter är inte orenoverade. I takt med att hyresgäster flyttat ut har några lägenheter rustats upp.

Olika standard – men inte hyresnivåer

Tidigare fanns ett gårdshus vid ett grannhus, men det revs som en del av byggprojektet. Hyresgästerna som ­bodde där har erbjudits evakuering till de upprustade lägenheterna. Och med samma hyresnivå som hyresgästerna som bor med lägre standard.

Orättvist, menar en hyresgäst, som undrar om det är tillåtet.

– Man måste ha rätt till någon slags grundstandard i lägenheterna och att normalt underhåll ingår utan att hyran höjs. Vissa lägenheter är helt orörda sedan 1980-talet, trots otaliga påtryckningar. Att erbjuda nya hyresgäster lyxrenoverade lägenheter med samma hyra som alla andra, som fått betala allt underhåll själva i decennier, kan inte vara rätt.

”Inte alls topprenoverade”

Anders Magnusson bekräftar att de flyttat hyresgäster från det rivna gårdshuset på grund av byggprojektet. Men han hävdar att evakueringslägenheterna inte alls är topprenoverade på något sätt.

– De har inte renoverats i någon större utsträckning, dock har mindre underhåll utförts. Viktigt att notera är att hela fastigheten genomgick en stamrenovering 2016 vilket medförde nya badrum bland annat.

Stämmer det att alla har samma hyresnivåer, oavsett standard?

– Det har bara gjorts ett visst underhåll på evakueringslägenheterna, vilket inte ger hyreshöjningar eftersom det inte förändrar standarden.

Hyresgäster som Hem & Hyra har pratat med uppger att de själva har fått bekosta underhåll och tycker det känns orättvist att de som bor i evakueringslägenheterna verkar ha en annan underhållsbudget. Vad säger du om det?

– Det känner jag inte till, hyresgäster ska inte bekosta underhåll själva utan de ska felanmäla trasig inredning till förvaltningen. Hyresgäster som upplevt problem i sina lägenheter har fått dessa problem avhjälpta av förvaltningen, svarar Anders Magnusson.

Kryllar av råttor

Förutom byggbuller, byggdamm, eftersatt underhåll och uppsägningar finns ytterligare ett växande problem: råttor.

Råttfälla på bakgård

Bild: Linda Dahlin

På bakgården och i källaren finns gott om råttor – och råttfällor.

I botten av huset finns en restaurang och butikslokaler. Redan innan det stora byggprojektet satte i gång var det gott om råttor på bakgården och i källaren. När det byggs och grävs i området så har problemen blivit ännu större.

– Råttorna måste ta vägen någonstans. Man vågar inte öppna fönster av rädsla för att råttorna ska komma in, de ­kryper upp längs fasaden. I källaren tar de sig in i förråden. När jag skulle hämta julgrejer i vintras satt två råttor och käkade i kartongen, säger en hyresgäst.

När jag skulle hämta julgrejer i vintras satt två råttor och käkade i kartongen

Hyresgäst

2026 beräknas etapp 1 av nya Sture­kvarteret vara klart. När etapp 2 påbörjas är ännu inte bestämt enligt TAM Group, som är byggherreombud för ADIA. Hyresgästerna som Hem & Hyra träffar vill ha kompensation för att de lever i byggbuller.

Grev Turegatan och byggprojektet i gränden

Bild: Linda Dahlin

Hus rivs och nya ska byggas. Grev Turegatan är en byggarbetsplats samtidigt som kommersen fortsätter som vanligt på gatan.

Kräver kompensation

Cathrine Ripman, förste förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att hyresgästerna inte har fått någon hyreshöjning sedan 2017, då den senaste hyresförhandlingen för fastigheten skedde.

– Jag tror att hyresvärden ser det som en slags kompensation. Men med tanke på störningar av ljud, byggdamm och andra miljökonsekvenser i denna trånga gränd borde hyresgästerna få betydligt högre nedsättningar av hyran under byggtiden. Vi har krävt hyresnedsättning, men ännu inte fått något svar, säger hon.

Med tanke på störningar av ljud, byggdamm och andra miljökonsekvenser i denna trånga gränd borde hyresgästerna få betydligt högre nedsättningar

Cathrine Ripman, förste förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm

Mellan 2018 och 2022 lämnade inte värden in något krav på att få höja hyran. Men förra året, liksom i år, kom värden in med yrkande om hyreshöjningar, trots alla störningar under byggprojektet.

Bild på Cathrine Ripman, försteförhandlare Hyresgästföreningen Region Stockholm

Bild: Ida Karlsson

Cathrine Ripman, förste förhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm.

Enligt Cathrine Ripman var hyresvärdens yrkande inte komplett eftersom det saknades listor på de nuvarande hyresnivåerna, och därför gick det inte att förhandla.

I dag ligger hyran för en tvåa på 64 kvadratmeter på 7 900 kronor i månaden. För en etta på 38 kvadratmeter ligger månadshyran på 5 100 kronor.

Valt att inte höja på grund av klagomål

Anders Magnusson, förvaltningsansvarig för Sturegallerian AB, bekräftar att de inte har höjt hyrorna på sju år eftersom Hyresgästföreningen har haft klagomål på fastighetens skick.

Vi har tidigare valt att inte korrigera hyrorna tills dessa bekymmer har blivit åtgärdade. Vår ambition är att huset ska hålla en skälig standard i linje med hyran och vad det kommer att innebära för hyran i framtiden kan vi inte sia om. Hyran sätts trots allt efter förhandling med Hyresgästföreningen.

Hyresgästerna bor mitt i ombyggnadsprojektet av Sturekvarteret. Kommer de att få någon kompensation för att de bor i byggbuller?

– Vi följer lagar och regler som gäller för oss som byggherre. Så länge vi inte bryter mot de förskrifterna får det anses normalt för en stad att det byggs i närheten.

Vad är planen för hyreshuset på Grev Turegatan?

– Fastigheten är inte en del av ombyggnationen av Sturekvarteret, utan kommer förvaltas långsiktigt, skriver Anders Magnusson i mejlsvaret.

Största problemet: ”Ägarna finns inte i Sverige”

Efter sin brors bortgång styr shejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan Sturegallerian AB:s ägarbolag ADIA. Han tog även över presidentskapet i Förenade Arabemiraten och posten som emir av Abu Dhabi.

Oljeshejk

Bild: TT/FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Shejk Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

En av hyresgästerna Hem & Hyra pratat med tycker att det största problemet är att ägarna av huset inte finns i Sverige.

– Fastighetsägaren negligerar helt bostadshuset och hyresgästernas rättigheter till godtagbar bostadsmiljö. Vi har att göra med riskkapitalister som ser huset som en portfölj, utan kunskap om regler kring svensk bostadsförvaltning, säger hyresgästen.

Fakta: Grönklassad byggnad

  • Fastigheten Sperlingens backe 27 på Grev Turegatan byggdes 1879-1880 och är kvarterets äldsta byggnad.
  • Huset byggdes ursprungligen som ett bostadshus med hyreslägenheter för att täcka upp bostadsbristen som rådde under 1870- och 1880-talet, då många flyttade in till staden.
  • Det är grönklassat av Stadsmuseet i Stockholm. Det innebär att huset är särskilt värdefullt från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
  • Källa: Antikvarisk förundersökning/Nyréns Arkitektkontor