Moa-Märta berättar om skamliga förslag.
Lisa om att ständigt behöva vara misstänksam.
Hem & Hyras granskning av studentbostäder visar konsekvenserna av en obalans på studentbostadsmarknaden.
Moa-Märta Egholt, 27 år, kan inte räkna upp det exakta antalet gånger hon känt sig sexuellt trakasserad när hon sökt boende som student.
Hon beskriver att det skedde ofta när hon pluggade i Göteborg. Sedan hon flyttade till Umeå har hon fått direkt obehagliga samtal minst tre gånger. Vid ett tillfälle fick hon ringa polisen.
– Det började med att jag fick ett samtal från dolt nummer. Jag tyckte att han kändes lite konstig, men försökte ha överseende med det då jag ändå trodde att han hade en lägenhet att hyra ut.
Samtalet urartade sedan fort.
– Han började prata om att han hade ett solarium i källaren och undrade om jag gillar att sola. Han berättade att han sålde sexleksaker. Sedan frågade han vad jag tycker om sexleksaker. Om det är något jag gillar, säger Moa-Märta, som tidigare även medverkat i SVT.
Moa-Märta studerar Design och kläder vid universitetet i Umeå. När hon välkomnar oss in i sin lilla lägenhet, som hon hyr i andra hand, står flyttkartonger framme. Om bara några dagar ska hon flytta till sin fjärde lägenhet sedan hon kom till Umeå för 18 månader sedan.
Lyckligtvis har hon redan lyckats hitta en ny lägenhet, genom en kompis, så hon slipper annonsera efter boende. Hon har tidigare sökt lägenhet på Facebook och Blocket där hon kommit i kontakt med män som sökt annat än pengar i hyra.
”Hur ska du visa din tacksamhet?”
– En av de som ringde sa till mig att ”bara så att du vet är det många som vill ha lägenheten” och ”hur ska du visa din tacksamhet, vad kan du göra för att få lägenheten?”. Jag hade som tur var min syster som jag kunde sova hos, men tänk de som inte har någon?
Bild: Oscar Broström
Umeå är en av Sveriges största studentstäder. Det är också en stad med skriande brist på studentboenden.
I augusti varje år jagar bostadslösa tak över huvudet och sociala medier svämmar över av poster från studenter som söker ett rum, en säng eller en madrass att sova på.
Enligt Moa-Märta är det vanligt att kvinnor blir trakasserade eller får ovälkomna erbjudanden.
– Ja, absolut. Det är väl ganska känt att du som kvinna blir trakasserad av män när du söker boende.
Trakasserier är en sida av otryggheten när du söker lägenhet. En annan är bedrägerierna.
Lotta Mauritzson, polisenStudenter är i en särskilt utsatt situation
Lotta Mauritzson, brottsförebyggare och nationell samordnare på polisens bedrägericenter, säger att det är främst i studentstäder som det sker bostadsbedrägerier, i synnerhet inför terminsstart.
Bild: Polisen
– Studenter är i en särskilt utsatt situation. Utbudet av studentbostäder är begränsat. Tiden de har att förbereda sig på är kort. Det gör att man har bråttom, och kommer man i kontakt med bedragare ska man aldrig ha bråttom, säger Lotta Mauritzson.
– Många gånger är dessa unga personer också nya på bostadsmarknaden och känner inte till hur det brukar gå till.
2019 anmäldes 16 000 fall av annonsbedrägerier, däribland bostadsannonser. I år, till och med augusti, är siffran redan uppe i 18 175.
Bedragaren tog lån i ”Ellas” namn
24-åriga Ella, som egentligen heter något annat, är en i bedrägeristatistiken. När hon sökte lägenhet slutade det i en ekonomisk katastrof. En påstådd hyresvärd krävde, innan visning, att hon skulle legitimera sig med bank-id för att genomföra en kreditupplysning.
Men någon sådan gjordes aldrig. I stället tog bedragaren kontroll över hennes bankkonto som tömdes på pengar. Och lyckades dessutom ta två lån i hennes namn. Ella kunde stoppa det ena, men det andra finns fortfarande kvar.
”Detta har påverkat och påverkar mig än idag oerhört ekonomiskt och psykiskt då jag blivit av med alla mina pengar, är student och inte vill hamna hos kronofogden på grund av att någon annan utsatt mig för detta”, skriver hon i en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).
Lotta Mauritzson säger att det som hände Ella är en ökande typ av annonsbedrägeri:
– Det vanligaste är att du ska tacka ja och betala förskottshyra för en lägenhet du inte har sett. Sedan har vi sett en ökning av att de säger att de ska ta en kreditupplysning och att du behöver legitimera dig med bank-id.
Lisa Törnmalm”Du måste överväga: Är det på riktigt eller är det inte på riktigt?”
Lisa Törnman, 22 år från Kiruna, tror att hon var i kontakt med bedragare när hon sökte lägenhet i Umeå.
– Det var någon som hörde av sig och ville ha en kreditupplysning och som skrev så dåligt att det såg ut som Google translate. Sedan var det en annan kvinna som ville ha två månadshyror och en deposition innan jag ens sett lägenheten, så där blev jag också misstänksam.
Hur hanterar man det?
– Du måste överväga: Är det på riktigt eller är det inte på riktigt? Och sedan fundera över om det finns några alternativ eller om man är tvungen att chansa.
Umeå är långt ifrån den enda staden med för få studentlägenheter. Enligt Sveriges förenade studentkår (SFS) är bostadssituationen för landets studenter mycket allvarlig. Fler städer än i fjol får kritik för att inte ha tillräckligt med bostäder, men även för att hyrorna är för höga.
Hem & Hyras granskning i norr visar samtidigt på ett motsatt problem. I städer som Sundsvall, Örnsköldsvik och Piteå upplever de kommunala bostadsbolagen att de har ett överskott på studentlägenheter.
Även privata aktörer har svårt att få full beläggning. Isabel Heimonen, förvaltare på fastighetsbolaget K2A, berättar om problematiken:
– I Sundsvall har vi två studentområden. Vi skulle kunna hyra ut till andra än studerande i det ena, men inte i det andra eftersom huset där är byggt med investeringsstöd. Då måste vi följa andra regler och kan bara hyra ut till studenter.
Skellefteå är i sammanhanget en mindre studentort, där du kan räkna med att få en studentlägenhet kort efter inflytt. Vad som erbjuds är lite annorlunda: Åtta kvadratmeter rum i en barackbyggnad.
– Jag blev ganska överraskad när jag såg huset. Det är litet, men det känns ändå ganska rymligt. Det finns ett skrivbord, badrummet är okej och vi har snabbt internet, säger Ahmad Abualrab, 24 år och utbytesstudent från Libanon.
Grannen Dieudonné Rotel, 37 år, är av samma åsikt.
– Det är inga problem att bo här. Allt fungerar bra, det är lugnt, man har ett eget rum och det är nära till campus.
Bild: Oscar Broström
Tillbaka till Lisa Törnman. Hon sov den första tiden på golvet hos en kompis, innan hon till slut hittade ett andrahandsboende.
Kön till ett studentboende i Umeå beräknas i dagsläget vara minst ett år.
– Det är fruktansvärt, ärligt talat. Jag har aldrig tänkt att jag vill bo i Umeå, så jag stod inte i någon kö.
Lisa anser att de som har pengar och kan köpa lägenheter, eller känner någon i stan som kan hjälpa till med boende, gynnas och får enklare att studera jämfört med inflyttade.
Moa-Märta håller med och tar andrahandsmarknaden som exempel.
– Folk hyr ut sina rum för typ 6 000 kronor i månaden och då är du inneboende hos någon. Det är skandal. Jag hade bara tur som hittade den här lägenheten. Det känns som att det handlar mycket om att ha rätt kontakter.