Juristföretaget Orimlig hyra vill städa upp på andrahandsmarknaden. Verktyget är automatiserad snabbjuridik. Men bedragare har hittat brister i modellen vilket lett till att företaget krävt in enorma summor från oskyldiga. ”Det var inte en siffra rätt”, säger drabbade Michael Grevstad.
De är unga och välklädda. De två männen ska strax ställas inför svenska folket i SVT:s Draknästet. I programmet presenterar entreprenörer sin affärsidé framför ”drakarna”, fem investerare med fickorna fyllda av pengar.
– För oss är det väldigt viktigt att få en investering. Det är det som återstår för att kunna nå ut till hela Sverige. Så att alla kan få den hjälp som vi erbjuder, säger juristen Alban Dautaj som tillsammans med affärspartnern Rawaz Rashid ska försöka få drakarna att satsa på företaget Orimlig hyra.
De pratar om rättvisa och mänskliga rättigheter. Målet är att städa upp på den havererade andrahandsmarknaden så att den som betalat för mycket hyra, olovlig överhyra, snabbt kan få tillbaka sina pengar. Samtidigt ska företaget gå med vinst.
Bild: Sveriges television
Alban Dautaj och Rawaz Rashid framträdde i Draknästet.
Drakarna som sitter uppradade framför dem ställer frågor och förhandlar. Det påminner om en Idol-uttagning med artister framför en hård jury. Men drakarna är nöjda. En av dem beskriver affärsidén som en ”sedelpress”. Alban Dautaj och Rawaz Rashid lämnar studion med löfte om en investering på två miljoner kronor.
Det låter som en solskenshistoria men Hem & hyra kan nu berätta om baksidan. Affärsidén har öppnat upp för en helt ny typ av bostadsbedrägerier. Detta har i sin tur lett till att Orimlig hyra har skrämt upp och svartmålat oskyldiga hyresgäster över hela landet. Härvan rör miljonbelopp.
Orimlig hyra pekade ut som ockervärd
Vi börjar i Malmö där ett brev slår ner som en blixt från klar himmel försommaren 2022. Den 58-årige Michael Grevstad sitter på jobbet på Kriminalvården när han får en notis från den digitala brevlådan Kivra. ”Kravbrev”, står det längst upp och Orimlig hyra är avsändare.
Bild: Anders Paulsson
Michael Grevstad oroades av Orimlig hyras metoder.
Budskapet som presenteras över de tre sidorna är tydligt; Michael Grevstad är en ockervärd. Han har hyrt ut sin lägenhet i andra hand och samtidigt passat på att lura till sig rejält med överhyra från en hyresgäst. Nu är det dags att stå till svars och betala tillbaka. 143 000 kronor. Det finns ett bankkonto angivet som pengarna snarast ska betalas in på. Det är bara ett problem. Ingenting av det som står i brevet stämmer.
– Vad är detta? tänkte jag. Det måste ju vara en bluff eller någon sorts pyramidspel? säger Michael Grevstad.
Orimlig hyras anklagelse låg redan i domstolen
Enligt brevet skulle en 22-årig man som vi kan kalla Josef ha hyrt lägenheten i nästan två år. I verkligheten bodde Michael Grevstad ensam i bostaden under hela perioden.
– Texten var så orimlig så det var nästan så att jag satt och småskrattade när jag läste. Det var inte en siffra rätt. Min mejladress var helt tokig. Det stod att hyran var 6 500 kronor i månaden men min hyra låg på runt 10 500. Det var en massa andra faktafel, säger han.
Orimlig hyra hade redan skickat in ärendet till hyresnämnden. Det stod i brevet att företaget oftast vinner sina mål och att den som fuskar med uthyrningar både kan kastas ut på gatan och bli polisanmäld. Michael Grevstad uppfattade det som dolda hot. Dagen efter polisanmälde han själv kravbrevet och berättade för sin hyresvärd Balder.
Bild: Anders Paulsson
Michael Grevstads lägenhet låg i nybyggda Hyllie i södra Malmö.
– Det var ju ingenting i det här som stämde. Hyresvärdens jurist ringde upp någon dag efter och sa att ”detta verkar vara ett större bedrägeri och vi förstår att du inte alls är involverad”.
I bekantskapskretsen fanns jurister som rådde honom att ta ytterligare ett steg. Han skrev ett eget brev till Orimlig hyra och bestred kravet på 143 000 kronor.
Utsatta skrev desperata brev till domstolar
Det här skulle kunna vara ett enstaka misstag men Michael Grevstad är inte ensam om att ha fått brev. När vi gräver i historien hittar vi sjutton liknande fall och falska krav på runt två miljoner kronor. Dokument som vi tagit del av pekar mot att det även finns ytterligare fall. De utsatta har i desperation kontaktat hyresnämnder runt om i landet och vädjat om hjälp.
”Jag har aldrig hyrt ut min lägenhet till någon, varken den personen eller nån annan och jag känner inte alls den här personen”, skrev oroliga Samira i Angered i Göteborg som tvingades anlita en advokat till en kostnad av 10 000 kronor för att försvara sig mot krav på 126 000 kronor.
Man i StockholmDe pressade mig till hundra procent. Jag blev skitlack och anmälde till polisen. De där lirarna borde inte få hålla på så där
Zoltan i samma stad är förkrossad efter att ha fått en uppmaning om att betala in 109 000 kronor och skriver: ”Jag kräver att ni i hyresnämnden gör en utredning av dessa falska anklagelser”.
Bakom kraven finns Orimlig hyra. Så här ska det i regel gå till:
Den som hyr ut en lägenhet i andra hand får som mest lägga på 15 procent på hyran. Allt över detta är överhyra som kan krävas tillbaka via hyresnämnden. I Orimlig hyras modell kan andrahandshyresgäster som betalat för mycket sälja sitt anspråk till bolaget för 70 procent av värdet. Modellen är till delar automatiserad och matematiken enkel, om du betalat 50 000 konor för mycket får du tillbaka 35 000 av företaget. En onlineansökan ska ta fem minuter och pengarna kunna vara på kontot inom 48 timmar. Den sökande behöver inte ens träffa någon från företaget.
Hem & Hyra kan nu visa att modellen med snabb och delvis automatiserad handläggning har gjort att falska anklagelser kunnat glida rakt genom så att pengar betalas ut till bedragare.
Bedragare kom över en halv miljon kronor
Orimlig hyra har själva anmält bedrägeriet till polisen. Enligt uppgifter från anmälan blev företaget under sommaren 2022 av med över en halv miljon kronor, pengar som betalades ut i förskott till falska sökande. Bedragare har använt sig av påhittade telefonnummer och mejladresser. De har förfalskat hyreskontrakt med namnteckningar och manipulerat hyresavier från bostadsbolag, dokument som Orimlig hyra har godtagit och i flera fall skickat in till hyresnämnden som bevis.
Oskyldiga hyresgäster, som Michael Grevstad, har alltså pekats ut som ockervärdar och jagats. Men efter att kraven registrerats hos hyresnämnden så har Orimlig hyra backat och dragit tillbaka sina ansökningar i majoriteten av de sjutton fall vi har granskat. Företaget har till slut upptäckt bluffen.
– Hela vårt syfte är att skapa förbättring och det gör vi genom att betala ut pengar snabbt. Vi vill betala ut så mycket som vi kan och förenkla så mycket som det går. Det är klart att vi har gjort det lite för enkelt, men det var tidigare som det var så, säger Orimlig hyras grundare Alban Dautaj.
Härvan har ytterligare en sida, som är betydligt rörigare. Flera personer vars namn står på falska ansökningar om återbetalning av hyra, som exempelvis den 22-årige Josef i fallet med Michael Grevstads lägenhet, menar att de är helt oskyldiga. De har gjort polisanmälningar eller skrivit brev till domstolar och bestritt skadeståndskrav från Orimlig hyra. Några har anlitat advokater för sitt försvar och menar att de har id-kapats. Orimlig hyra å sin sida menar att det faktiskt är dessa personer som stått bakom bedrägerierna och har slagit tillbaka med skadestånd, viten och polisanmälan.
Polisen: Bedragaren kan finnas var som helst
Just nu ligger hela härvan hos polisen som redan har lagt ned ett tiotal anmälningar från privatpersoner, om bland annat identitetsstöld. Samtidigt fortsätter utredarna att granska bedrägeriet som Orimlig hyra anmälde. Det misstänkta brottet har polisen klassat som grovt.
Digitala brott av den här typen kan dock vara svåra att lösa.
– Det kan vara folk som sitter i Sverige eller som befinner sig utomlands. Den här brottsligheten kan man sköta från var som helst i världen så länge man har dator och telefon. Därav kan det vara svårt att styrka vem det är som ligger bakom, säger förundersökningsledaren Karl-Johan Lantz på polisen i Östergötland.
– Den som ligger bakom det här har ju uppenbarligen insyn i den här specifika verksamheten, en viss kunskap om hur det funkar med hyresjuridik och kapacitet att genomföra det. Det är en utstuderad brottsplan, säger Karl-Johan Lantz.
Tillbaka till Michael Grevstad som precis har avslutat sin arbetsdag på kontoret i Malmö. Han har flyttat och lämnat lägenheten som bedragarna riktade sig mot. Det har hunnit gå över ett år sedan han bestred det falska kravet, utan någon som helst respons från Orimlig hyra.
Bild: Anders Paulsson
Michael Grevstad
– Det är jag förvånad över. Det trodde jag faktiskt att jag skulle få. Men det blev ingen reaktion över huvud taget, säger han.
Orimlig hyra bad aldrig om ursäkt
Flera drabbade berättar samma sak. Några kvarter från hans arbetsplats bor jämnåriga Eva. Inte heller hon fick någon förklaring till ett falskt krav på 32 000. Något som hon aldrig betalade.
– Jag fick ingen ursäkt och det borde väl ha varit det första man kunde förvänta sig? Så här kan man faktiskt inte bete sig, säger hon.
Michael Grevstad har lagt händelsen bakom sig men funderar fortfarande över varför just hans namn och adress dök upp i härvan och varför ingen på Orimlig hyra dubbelkollade anklagelsen.
– Det är konstigt att de inte hör av sig och frågar; ”stämmer verkligen detta?”
Fotnot: Josef, Samira, Zoltan och Eva är fingerade namn.
Så funkar det. Återbetalning av överhyra
Den som hyr ut fullt möblerat får som mest lägga på 15 procent, sett till förstahandshyran. Är lägenheten omöblerad ska hyran vara oförändrad. Den som hyr i andra hand och betalar för mycket kan i efterhand få tillbaka pengar. Man måste då vända sig till hyresnämnden inom tre månader från tidpunkten då man lämnat lägenheten. Det går som mest att få tillbaka överhyra för 24 månader bakåt i tiden.
Bild: Kristina Wahlgren
Det är alltid gratis att vända sig till hyresnämnden för att få sin sak prövad.
Detta går att göra på olika sätt:
- Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få juridisk hjälp med att driva sitt återbetalningskrav.
- Du kan själv räkna ut hur mycket du har rätt att få tillbaka och driva kravet på egen hand
- Det går även att vända dig till privata jurister, som Orimlig hyra, som tar betalt för sina tjänster.
För att du ska kunna få tillbaka pengar är det viktigt att det finns bevis:
- Ett andrahandskontrakt eller motsvarande som visar på ett hyresförhållande
- Något som visar vad förstahandshyran ligger på, till exempel förstahandskontrakt eller avier.
- Det måste även gå att visa vad andrahandshyresgästen faktiskt har betalat, genom exempelvis kvitton eller dokumentation av bank- eller swishöverföringar.
Granskningen. Så gjorde vi
Bild: Pixabay
Hem & hyra har undersökt hyreshärvan genom dokument från Orimlig hyra, hyresnämnden, tingsrätten, hovrätten, kronofogden, lantmäteriet, Skatteverket och polisen. Kartläggningen omfattar ett fyrtiotal domstolsprocesser, som rör lika många personer, och ett tiotal polisärenden. Vi har även intervjuat anonyma källor med kunskaper om fallet samt genomfört expertintervjuer.