Göteborgaren är först i Sverige med att riskera fängelse för Airbnb-uthyrning. Enligt åklagaren har han haft en helt svart ekonomi och bland annat försörjt sig på att förvandla sin hyresrätt till ett hotell. Nu står han inför rätta. Själv tycker mannen det är oklart varför han åtalas.
Han är välklädd och vältrimmad och ser yngre ut än sina 45 år. Enligt egen uppgift har han en examen i juridik och en halv utbildning till civilingenjör i bagaget.
På Airbnb har han skrivit att han bor på Guernsey, på annat håll har han uppgivit adress i Beverly Hills. Ett sms till hyresnämnden uppgav att han höll till i Oslo, och sedan två år tillbaka är han folkbokförd i Polen.
Men han greps vid en husrannsakan i centrala Göteborg. Då hade han tyska turister i sovrummet och psykedeliska svampar i skafferiet. Nu är han den förste i Sverige som riskerar fängelsestraff för storskalig Airbnb-uthyrning.
– Det är så klart oroande med den möjliga utgången. Men det är svårt att sia, det här är ju ett pilotmål i många avseenden, säger mannen till Hem & Hyra.
UPPDATERING: Läs om tingsrättens dom HÄR.
Åklagaren kräver fängelse
45-åringen åtalas för flera olika brott. De flesta av dem är kopplade till en sorts medelklassversion av en livsstil utanför systemet.
Brottet som har högst straffvärde är grovt bokföringsbrott.
Kammaråklagare Catharina Linné vill att mannen döms till fängelse. Om tingsrätten håller med om att bokföringsbrotten är grova så är straffvärdet minst 1,5 år, anser hon.
– Men även om de skulle vara av normalgraden så yrkar jag på fängelse i minst 10 månader, för alla åtalspunkterna sammantaget, säger Catharina Linné.
Bild: Gustaf Görfelt
Catharina Linné.
Enligt henne har 45-åringen haft en nästan helt svart ekonomi. Samtidigt som han under flera år deklarerat inkomster på noll kronor eller strax över, så har han haft 118 bankkonton i 30 olika banker och 5 olika konton på PayPal.
I polisförhör har han sagt att han ”valt att inte arbeta”.
Ingen inkomst, inga skulder
– Han har ingen inkomst, men heller inga skulder och tar inte emot några bidrag. Det är motsägelsefullt, säger Catharina Linné.
En av de större inkomstkällorna har enligt åklagaren varit olovlig andrahandsuthyrning av den lägenhet som mannen hyrt av Castellum. En tvårummare i det anrika Amerikahuset vid Masthugget i Göteborg.
Bild: Gustaf Görfelt
Lägenheten var uthyrd till turister nästan två tredjedelar av alla dagar 2018 och 2019. Det visar siffror som Ekobrottsmyndigheten begärt ut från förmedlingsföretaget Airbnb.
Under pandemi-året 2020 dippade antalet uthyrda dygn till ”bara” 177 stycken, vilket fortfarande innebär att någon annan bodde i tvåan nästan varannan dag.
Mängder av nöjda recensioner från främst utländska besökare visar att lägenheten med rubriken ”Spectacular sea view” varit mycket uppskattad.
Städpersonal mellan gästerna
Mannen hade installerat ett elektroniskt lås som han kunde öppna på distans när gästerna checkade in.
När de checkade ut kom städare som städade, bäddade rent och förberedde för nästa sällskap. Städpersonalen betalades svart med kontanter som 45-åringen lämnade bakom en urkopplad porttelefon på väggen i hallen.
Bild: Polisen
– Det här är verksamhet som bedrivits yrkesmässigt. Det är att betrakta som hotellverksamhet och ska beskattas som näringsverksamhet, säger Catharina Linné.
Catharina Linné, åklagareDet här är verksamhet som bedrivits yrkesmässigt.
Mannen har tagit ut en dygnshyra som var fem gånger högre än vad han själv betalade. Han har haft intäkter från uthyrningen på drygt 735 000 kronor under de tre åren.
Räknar man bort vad han själv betalat i hyra och haft för synliga utgifter så återstår ett överskott på 358 000 kronor.
Hur mycket pengar han tjänat totalt genom åren är oklart. Mannen flyttade in i lägenheten i Masthugget 2009 och registrerade sig på Airbnb redan två år senare, men åtalet handlar enbart om perioden 2018–2020.
Sov i husbil på parkeringen
Var han i själva verket bott är också höljt i dunkel. Enligt grannar i huset sov han ibland i en husbil på parkeringen.
Förutom den svarta uthyrningen av Castellums lägenhet har 45-åringen också haft andra inkomster, enligt Ekobrottsmyndigheten.
Under de tre åren 2018–2020 handlar det om flera hundra tusen kronor som kommit in från handel på Tradera och uthyrning av husbilar. Enligt åklagaren en verksamhet lika svart som lägenhetsuthyrningen. När det gäller biluthyrningen ska den ha bedrivits tillsammans med en nu medåtalad kompanjon.
Skattesmäll på 900 000 kronor
Förra året beslöt Skatteverket att 45-åringen ska betala över 900 000 kronor i skatt och skattetillägg för oredovisad näringslivsverksamhet.
Han har också tidigare blivit av med sitt hyreskontrakt hos Castellum. Mannen tog strid men förlorade i både hyresnämnden och hovrätten.
Nu i oktober 2024 riskerar han dock allvarligare konsekvenser än skattesmällar och uppsagda lägenheter.
Kriminellt efter lagskärpning
45-åringen står åtalad för grovt bokföringsbrott, alternativt bokföringsbrott av normalgraden, eftersom han inte redovisat sina inkomster.
Sedan 2019 är det dessutom kriminellt att hyra ut sin hyresrätt olovligt i andra hand och ta ut ockerhyra. Det rubriceras som brott mot jordabalken. Efter polisanmälan från hyresvärden Castellum är mannen åtalad även för detta.
Bild: Gustaf Görfelt
Hittills har bara ett fåtal personer i Sverige åtalats för brott mot jordabalken och påföljderna har stannat på böter.
Fastighetsägarna vill se fängelse
Men både bokföringsbrott och brott mot jordabalken har fängelse i straffskalan. För grovt bokföringsbrott är maxstraffet sex år, för brott mot jordabalken två år.
Ett av vittnena i Göteborgs tingsrätt var Emma Österdal, områdeschef på Fastighetsägarna GFR. Hon har en bakgrund som jurist och var den som företrädde Castellum i tvisten om 45-åringens hyreskontrakt.
Bild: Gustaf Görfelt
Emma Österdal.
Emma Österdal säger att Fastighetsägarna vill se fängelsestraff för systematiska fall av brott mot jordabalken, som i det här fallet.
– Den här lagstiftningen finns för att skydda dem som faktiskt har behov av sin bostad. Vi måste stävja bostadsbristen. Men det handlar också om att man inte ska kunna tjäna pengar på andras egendom, säger Emma Österdal.
Ovanpå de andra punkterna gäller åtalet mot 45-åringen även ringa narkotikabrott och grovt folkbokföringsbrott.
Utvandrade till Polen
I samma veva som mannen blev av med hyreskontraktet hos Castellum registrerades han nämligen som utvandrad till Polen och avfördes från svensk folkbokföring. Syftet med emigrationen uppgavs vara studier.
Samtidigt tecknade han ett andrahandskontrakt i sin mammas trappuppgång i ett 1910-talshus i centrala Göteborg.
Det var också där han greps vid en husrannsakan i augusti 2022, efter att han nyvaken öppnat dörren.
Tyska cykelturister
I lägenheten fanns skyltar som upplyste om koden till wifi och att man skulle hålla ordning och reda.
Där fanns också tre tyska cykelturister som berättade att de betalade 25 euro per natt och hade bokat rummet via Booking.com.
Bild: Polisen
På mannens egen sovrumsdörr satt ett hänglås, liksom på dörren till skafferiet och till ett badrumsskåp.
Polisen hittade narkotika
I de låsta utrymmena hittade polisen cannabis och ritalin som mannen inte hade recept för.
Dessutom fanns det växtdelar och svamp med psykedeliska och narkotikaklassade substanser.
Bild: Polisen
Psykedelisk svamp i skafferiet.
Vid husrannsakan beslagtogs 45-åringens mobiltelefon samt en dator och en extern hårddisk.
Krypterade hårddiskar
Hårddiskarna var krypterade och mannen har vägrat lämna ut koderna. Men telefonen har polisen kunnat komma in i och tömma. På så vis har de kommit över en hel del information.
Enligt åklagare Catharina Linné har mannen nästan uteslutande uppehållit sig i Göteborg under tiden han varit skriven i Polen.
Mannens mobila bank-id har endast använts i Polen några få dagar precis i samband med den registrerade utvandringen. I anslutning till de dagarna har mannen även skrivit ”Warszawa” och ”betala för postbox” i sin googlekalender.
Har ändrat sin historia
Den 45-årige göteborgaren nekar till alla brottsanklagelser. Samtidigt har han ändrat sin historia, jämfört med vad han uppgav när hyreskontraktet stod på spel i hyresnämnden och Svea hovrätt.
Då erkände han inget. Han hävdade att det varken gick att bevisa att det var han som lagt upp Airbnb-annonsen, att det var hans lägenhet som syntes på bilderna eller att de som lämnat omdömen verkligen hade hyrt lägenheten.
I polisförhören efter att han greps i husrannsakan 2022 valde mannen att tiga och svarade ”inget svar” på nästan alla frågor som förhörsledaren ställde.
Medger att han hyrt ut
Men under den fyra dagar långa rättegången i tingsrätten har försvarets hållning varit en annan. Mannen medger nu att han hyrt ut Castellums lägenhet via Airbnb.
– Frågade du Castellum om du fick göra det, undrar åklagare Catharina Linné.
– Nej, det är ju otillåtet, blir svaret.
Den åtalade 45-åringenJag tycker om att resa och jag gillar delningsekonomi.
Mannen erkänner att han ljugit i hyresnämnden för att han inte ville bli av med lägenheten. Han medger också att han hyrt ut så många dygn som åklagaren påstår, baserat på utdrag från Airbnb:s register.
”Lägenheten ska bära sig”
– Jag tycker om att resa och jag gillar delningsekonomi. Jag har varit ute och rest mycket och då har jag hyrt ut lägenheten under tiden, så att den ska bära sig själv och inte stå och kosta pengar, säger han.
Samtidigt har mannen inte ansett att uthyrningen varit en näringsverksamhet. Inte heller har han förstått att han skulle behöva betala skatt för den. I stället har han antagit att Airbnb, som har sitt europeiska huvudkontor på Irland, skötte detta åt honom.
Chattar där 45-åringen säger till en bekant att akta sig för Skatteverket om han hyr ut betyder bara att det är jobbigt att bli granskad, inte att mannen förstått att han borde ha betalat skatt, uppger han.
Bild: Polisen
Konversation på Messenger mellan 45-åringen och en bekant.
Lägenhetsuthyrningen och de andra verksamheterna har bara givit mannen mycket små inkomster. Huvudsakligen har han levt på pengar han tidigare vunnit på nätpoker, även om han inte minns riktigt när han spelade ihop dem.
Hävdar det finns bokföring
Vad gäller bokföringen så presenterade mannen och hans advokat Peter Hamnebo ett excel-ark som mannen ska ha haft för att hålla koll på uthyrningsverksamheten.
Kopplat till uppgifterna från Airbnb, som även åklagaren stöder sig på, så anser försvaret att detta innebär att bokföring är upprättad och skulle kunna presenteras om någon hade efterfrågat den.
Vid den här punkten påminner åklagaren om att mannen fick frågan i polisförhören om det fanns någon bokföring, men då vägrade han att svara.
”Förkämpe för rättssäkerhet”
Mannen säger han att han inte minns den delen av förhöret.
– Men jag tog förhörsledaren på orden när han sa att det var min rättighet att inte svara på frågor. Jag har låg tilltro till myndigheter överlag och är en förkämpe för rättssäkerhet, säger mannen.
Skulle rätten trots allt finna att bokföringsbrott begåtts, så ska det anses vara av normalgraden på grund av den låga omsättningen, anser försvaret. I så fall har även vissa åtalspunkter hunnit bli preskriberade.
Mamma agerade ombud
Mannen nekar även till samtliga andra anklagelser.
Han säger att han huvudsakligen befunnit sig i Polen under tiden han varit skriven där, men att hans mamma agerat ombud åt honom och använt hans bank-id i Sverige under tiden.
Narkotikan har han ingen aning om hur den hamnat i de låsta skåpen i hans lägenhet.
”En försökskanin”
Till Hem & Hyra säger 45-åringen att han tycker det är ”väldigt oklart” varför han nu är först i Sverige att riskera fängelse för Airbnb-uthyrning.
– Jag är uppenbarligen en försökskanin. Det är väldigt många andra personer som hyr ut via Airbnb i den här utsträckningen. Men på grund av media, och eventuellt även Castellums polisanmälan, så har åklageriet känt sig nödgade att göra mig till ett pilotfall, säger mannen.
Han anser att det ofta finns politiska undertoner i vad svensk polis prioriterar.
– Det verkar som att de ofta väljer att utreda det som är politiskt korrekt och medialt uppmärksammat för tillfället.
Vad har du för framtidsplaner?
– Jag har flyttat tillbaka till Sverige och ska bo här.
Förutom fängelse vill åklagaren också att mannen beläggs med näringsförbud i tre år och får en företagsbot på 500 000 kronor.
Om två veckor avkunnar Göteborgs tingsrätt sin dom i målet.
UPPDATERING 24 OKTOBER: Läs om tingsrättens dom HÄR.