Kerstin Larsson i kvarteret Ugglan i Mellerud

Bild: Anders Lundqvist

Kerstin och grannarna satsade miljoner – så blev deras drömboende en konkursaffär: ”Känns som om de ljög oss rakt i ansiktet”

De utlovades ett tryggt och enkelt boende i en kooperativ förening med stabil ekonomi. Pensionärerna i Mellerud sålde villor och gårdar för att få loss de 785 000 kronor var som krävdes. Nu har föreningen Ugglan gått i konkurs. Samtidigt visar det sig att en av männen bakom projektet är en tidigare dömd brottsling som nu sitter häktad, misstänkt för nya ekonomiska brott.

Våren 2023 var de 18 kooperativa hyresrätterna klara för inflyttning i kvarteret Ugglan i dalsländska Mellerud. Bakom satsningen stod det Skånebaserade Hovdala Utveckling AB.

Kerstin Larsson är en av hyresgästerna som flyttade in. Så här beskriver hon sitt första möte med företrädarna för Hovdala Utveckling:

– Jag uppfattade dem som glada herrar som man kunde lita på.  

Kvarteret Ugglan, Mellerud

Bild: Anders Lundqvist

När hyresgästerna flyttade in och blev medlemmar i den kooperativa hyresrättsföreningen Ugglan betalade de 785 000 kronor vardera. Pengar som de nu troligen förlorar.

Det var främst enkelheten i boendet som fick Kerstin att satsa. Hon blev änka för fem år sedan och bodde i ett hus med trappor till källare, övervåning och vind. Med en ömmande höft längtade hon efter mindre boyta i ett enda plan.

– De här lägenheternas planlösning, med kök och vardagsrum i ett, påminde om den som jag var van vid. Så det var lite som att flytta hem, säger Kerstin Larsson.

Precis som många andra i föreningen sålde hon sitt hus för att få loss pengar till överlåtelseavgiften på 785 000 kronor.

– Som pensionär är det svårt att få låna pengar. Vi är många här som sålt vårt hus eller vår gård för att få råd, säger Kerstin.

Men det enkla boendet blev inte så enkelt. I varje fall inte ekonomiskt. För i dag har föreningen gått i konkurs och avgiften på närmare 800 000 lär de boende inte få tillbaka. Dessutom har de fått veta att en av männen bakom Hovdala Utveckling är en flerfaldigt dömd bedragare som nu häktats, misstänkt för grova ekonomiska brott.

Det känns som de ljög oss rakt i ansiktet.

Kerstin Larsson, hyresgäst

Vi träffas i föreningens gemensamhetshus mitt i kvarteret. Det luktar fortfarande nytt i det kombinerade köket och vardagsrummet. Här kan grannarna träffas eller låta sina gäster övernatta. I området finns nio parhus med två hyresrätter i varje. Alla i markplan med egen parkering, uteplats och förråd.

– Ett tryggt och bekvämt boende för äldre som vill slippa bekymra sig. Så lanserade de projektet, när vi var på informationsmöte i Melleruds tingshus strax före jul 2021, minns Kerstin Larsson.

Kvarteret Ugglan broschyr

De kooperativa hyresrätterna i kvarteret Ugglan lanserades som ett tryggt boende för framtiden där medlemmarna skulle komma till en förening "...med solid ekonomi från första dagen".

Mötet var välbesökt och förutom männen från Hovdala Utveckling fanns representanter från byggbolaget Skanska, Dalslands Sparbank och Fastighetsbyrån i Mellerud på plats. Aktörer som skulle stå för byggandet, utlåning av pengar samt förmedling av lägenheterna.

– Det var deras medverkan som gjorde att jag vågade satsa. Att vår lokala bank, Dalslands Sparbank, ställde upp och lånade ut pengarna såg jag som en garant för en säker investering, säger Borgar Aaraas som, tillsammans med sin fru Liv Kari, flyttade in i april 2023.

Kvarteret Ugglan, Mellerud, Borgar Aaraas 2

Bild: Anders Lundqvist

Borgar Aaraas såg satsningen på kvarteret Ugglan som ett seriöst och trovärdigt projekt eftersom Dalslands Sparbank lånade ut pengarna.

Fakta Kooperativ hyresrättsförening

  • Upplåtelseformen kallas kooperativ hyresrätt och är ovanlig i Sverige.
  • Det är ett mellanting mellan hyresrätt och bostadsrätt där man går med i en ekonomisk förening som sedan hyr ut lägenheterna till sina medlemmar.
  • Varje medlem betalar en överlåtelseavgift.
  • Medlemmarna har mer att säga till om än en vanlig hyresgäst. Men kan, till skillnad från en bostadsrättsägare, inte göra någon vinst på sin lägenhet.

Kvarteret Ugglan ligger i de östra delarna av Mellerud och är ett ofta omskrivet område. Tidigare låg de så kallade Torstenssonhusen här. Nio hyreshus som under många år fick stå och förfalla så till den grad att de kallades för ortens skamfläck. År 2013 köpte Melleruds kommun hela fastigheten. Därefter var turerna många innan husen revs och delar av marken år 2020 såldes till det Skånebaserade bolaget Hovdala Utveckling AB.

Den politiska oppositionen i Mellerud försökte stoppa affären och tyckte att kommunen sålde den 7 500 kvadratmeter stora tomten till underpris: 720 000 kronor. Dessutom hade den inte varit ute till försäljning på den öppna marknaden, vilket innebar att kommunen gynnade en enskild näringsidkare, menade oppositionen. Men förvaltningsrätten gav grönt ljus och våren 2022 drog bygget igång.

Ett år senare stod husen klara och Hem & Hyra var på plats när Hovdala Utveckling bjöd in till premiärvisning för att locka folk att bli medlemmar i föreningen.

– Vi tror att det här boendet passar bäst för äldre personer som sålt sitt hus eller sin gård. Som vill ha ett tryggt och bekvämt boende utan bekymmer, sade Kjell Johansson från Hovdala Utveckling.

Utanför de nio parhusen var det vid den här tiden fortfarande leråker. Men i den möblerade visningslägenheten var det ljust och fräscht. Många av besökarna var kvinnor i sextioårsåldern och uppåt som nyfiket kikade in i sovrum, klädkammare och badrum.

– Sedan min man gick bort bor jag ensam i en villa i Köpmannebro. Men det är mycket att ta hand om på egen hand. Så det här känns som ett alternativ, sade en av kvinnorna till Hem & Hyra.

Vi tror att det här boendet passar bäst för äldre personer som vill ha ett tryggt och bekvämt boende utan bekymmer

Kjell Larsson från Hovdala Utveckling, januari 2023
Tomas Ek är delägare och Kjell Johansson jobbar för Hovdala Utveckling AB.

Bild: Karin Gistedt

I januari 2023 var Tomas Ek och Kjell Johansson från Hovdala Utveckling i Mellerud och berättade om de nybyggda kooperativa hyresrätternas fördelar. Nu har hyresrättsföreningen gått i konkurs och en tredje Hovdalaföreträdare (som ej är med på bild) häktats, misstänkt för ekobrott. (Arkivbild)

Hälften av lägenheterna förblev tomma

Den kooperativa hyresrättsföreningen Ugglan bildades och i styrelsen satt både hyresgäster och representanter från Hovdala Utveckling. Nio av de 18 lägenheterna blev snabbt uthyrda. Men sedan tog det stopp. Trots att föreningen gjorde flera försök att marknadsföra boendet på både bo- och seniormässor lyckades de inte locka fler att flytta in. Medlemmarna blev oroliga, men när de vände sig till Hovdala Utveckling fick de enbart lugnande besked.

– De sa att, även om allt inte blir uthyrt, så skulle vi inte behöva bekymra oss om föreningens ekonomi på minst fyra till fem år, säger Borgar Aaraas.

Men hälften av lägenheterna fortsatte stå tomma vilket gjorde att det varken kom in överlåtelseavgift eller hyra för dem.

– Till slut blev våra skulder så stora att vi inte hade något annat val än att låta föreningen gå i konkurs, säger Kerstin Larsson.

Pengar försvann från kontot

De outhyrda lägenheterna var bara ett av föreningens problem. Ett annat var att de upptäckte att företrädarna för Hovdala Utveckling plockade ut pengar från föreningens konto utan föregående styrelsebeslut. Först tog de ut cirka 100 000 kronor. Sedan försökte de med 10 000 kronor till, men då satte föreningen stopp.

– Jag bad om en förklaring och fick till svar att det var ett a-conto-uttag och att det var bruklig sed att göra så. När jag ställde ytterligare frågor möttes jag av ilska och irritation, säger kassören Ann-Sofie Lindberg.

För att få kontroll över uttagen föreslog bankens representant en rutin där varje kontouttag skulle föregås av dubbelsignering. Alltså att två styrelseledamöter var tvungna att godkänna uttaget.

Strax därpå valde de två företrädarna för Hovdala Utveckling AB att lämna föreningsstyrelsen.

– När vi undrade varför de hoppade av fick vi till svar att det hade kunnat leda till en jävsituation om de satt kvar, säger Kerstin Larsson.

Kvarteret Ugglan, Mellerud, Orvar och Ann-Charlotte Andersson

Bild: Anders Lundqvist

I dag ångrar Orvar Andersson, till höger, att han och de andra medlemmarna i Ugglans hyresrättsförening litade på Hovdala Utvecklings löften. "Vi var godtrogna", säger han.

I dag känner Orvar Andersson att han och de andra i föreningen var godtrogna när de litade på Hovdalas löfte om att inte överge föreningen förrän alla lägenheter var uthyrda.

– Först då skulle föreningen ta över hela det ekonomiska ansvaret. Problemet var att vi bara fick det löftet muntligt. Inte nedskrivet i något protokoll, säger Orvar Andersson.

Tidigare dömd bedragare

Dagarna före jul förra året fick Ugglans medlemmar nästa obehagliga överraskning. Tidningen Dagens Industri avslöjade att en av männen bakom Hovdala Utveckling är en flerfaldigt dömd bedragare. Samt att han nu åter häktats, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Mannen själv nekar till de nya brottsanklagelserna.

– Det känns bedrövligt. I dag undrar vi hur banken kunde låna ut pengar till ett bolag som Hovdala Utveckling. Och självklart undrar vi om även vår förening har drabbats, säger Kerstin Larsson.

Kvarteret Ugglan, Mellerud, Kerstin Larsson

Bild: Anders Lundqvist

Kerstin Larsson litade på Hovdala Utveckling när de sålde in kvarteret Ugglan som ett tryggt och bekvämt boende för äldre.

Ugglans konkursförvaltare Johan Sölveland säger att det inte går att utesluta att Hovdalas agerande bidrog till att föreningen nu har skulder som den inte kan betala. Till exempel var överlåtelseavgiften på 785 000 kronor per hyresgäst anmärkningsvärt hög, menar han.

– Det kan vara så att man snabbt ville få in likvida medel att använda på annat håll än i Ugglan-projektet, säger Johan Sölveland.

Konkursförvaltaren: "Varningsklocka"

Det finns även en hel del frågetecken kring bolaget S i Arboga Bygg AB, som Hovdala Utveckling använt som mellanhandsbolag i projektet. År 2022 hade S i Arboga AB en omsättning på 37 miljoner. För att, året därpå, inte ha någon omsättning alls. En annan varningsklocka är, enligt konkursförvaltaren, att personer som tidigare suttit i styrelsen för både Hovdala Utveckling och S i Arbogas tycks ha övergett sina platser i en hast våren 2024.

– I det senare bolaget har man nu i stället satt in en person som verkar vara en så kallad målvakt, säger Johan Sölveland.

Mannen sitter i flera andra bolagsstyrelser varav flera har gått i konkurs. Det går inte heller att få tag på någon ansvarig hos S i Arboga Bygg, som har en postboxadress i Stockholm, berättar Johan Sölveland.

Eftersom Ugglan försatts i konkurs kommer hyresrättsföreningen att avvecklas. Konkursförvaltare Johan Sölveland ser dock inga hinder för att hyresgästerna, som ju har besittningsrätt, kommer kunna bo kvar.

– Nu gäller det att hitta den bästa lösningen för fordringsägarna, att få in en köpare av hela fastigheten. Sedan är det för tidigt att säga om det blir en omvandling till bostadsrätter eller om det blir en värd som hyr ut bostäderna som hyresrätter. Men för de som bor där idag finns ju ett hyresförhållande som man måste ta hänsyn till, säger Johan Sölveland.

Enligt Sölveland har ett antal köpare hört av sig och varit intresserade av att köpa fastigheten. Han säger att de nu ska få lite kompletterande uppgifter och att lösningen förhoppningsvis kan presenteras om någon månad.

Kommer ni få in tillräckligt för att täcka föreningens skulder?

– Det vet vi inte ännu. Det vanliga är inte att alla fordringsägare får betalt i konkurser. Men vi räknar i alla fall med att få åtminstone 25 miljoner för fastigheten, säger Johan Sölveland.

Den häktade företrädaren för ­Hovdala Utveckling nekar till brott.
– Hans inställning är att allt har skötts rätt och riktigt i enlighet med föreningens revisor och bokföringsbyrån. I övrigt har han inga kommentarer, säger hans advokat Miriam Engström.

Bankdirektören: "Vi kommer inte förlora några pengar"

Totalt har hyresrättsföreningen skulder på 41,3 miljoner kronor. Allra mest är man skyldig Dalslands Sparbank, som finansierade projektet med 30,6 miljoner. Trots att banken hittills inte fått tillbaka några av de pengarna är bankens verkställande direktör Magnus Olsson inte orolig för bankens del:

– Eftersom vi har pantbrev i själva fastigheten så har vi förmånsrätt i konkursen. Det betyder att vi står först på listan när tillgångarna i konkursen ska fördelas. Därutöver har vi kompletterande säkerheter vilket gör att vi inte kommer att förlora några pengar.

Några som däremot inte kommer att få tillbaka sina pengar är de boende, pensionärerna som sålde villor och gårdar för att ha råd med avgiften på 785 000 kronor var. Magnus Olsson på Dalslands Sparbank säger att hela historien är djupt tragisk och att han lider med pensionärerna. Han var själv en av dem som beslutade att Ugglan skulle beviljas lånet som förverkligade Hovdala Utvecklings projekt.

I dag sitter en av företrädarna för Hovdala Utveckling häktad misstänkt för grov ekonomisk brottslighet. Dessutom är han tidigare flerfaldigt dömd för ekobrott. Borde ni från bankens sida ha handlat annorlunda?

– Med facit i hand ställer man sig förstås frågan om vi hade kunnat upptäcka några tecken på oegentligheter. Men vi följde våra rutiner för kontroller av personer bakom affärsidéer, säger Magnus Olsson och fortsätter:

– Som jag förstått det begicks de här brotten mellan år 1992 och 2001 och så gamla domar kan inte vi normalt få tag i. Tanken är ju att du ska kunna avtjäna ditt straff och att det du gjort inte ska ligga dig till last under resten av livet, säger Magnus Olsson.

Efter avslöjandet - kommunen ändrar rutiner

I Melleruds kommunhus finns ytterligare en Magnus Olsson. Han har varit kommunens samhällsbyggnadschef sedan år 2014 och även han beklagar Ugglan-medlemmarnas ekonomiska förluster.

– Det är naturligtvis djupt beklagligt och vi har stor förståelse för att de drabbade upplever ekonomisk och personlig oro, säger han.

Enligt Magnus Olsson genomförde kommunen de sedvanliga bakgrundskontrollerna av Hovdala Utveckling innan man lät bolaget köpa tomten och bygga kvarteret Ugglan.

– Vid tidpunkten för affären fanns inga anmärkningar som indikerade att företaget inte skulle vara en lämplig köpare, säger Magnus Olsson.

Kunde ni ha gjort något annorlunda?

– Med facit på hand så skulle man kanske kunna utfört ytterligare undersökningar. 

Har avslöjandet av Hovdala-företrädarens brottshistoria samt misstankarna om nya brott fått er att förändra era rutiner och kontroller?

– Ja, vi kommer skapa rutiner för grundligare bakgrundskontroll.

När Melleruds kommun bestämde sig för att låta Hovdala Utveckling köpa tomten där kvarteret Ugglan finns idag väcktes, som tidigare nämnts, kritik från den politiska oppositionen. Man tyckte att priset var för lågt och att Hovdala gynnades på ett sätt som bröt mot kommunallagen.

Var det rätt att sälja tomten för det priset till Hovdala Utveckling?

– Det känns rätt. Det var ett politiskt beslut av majoriteten att sälja till marknadspris, säger Magnus Olsson.             

Kerstin: "Ångrar inte att jag flyttade hit"

I väntan på konkursförvaltarens besked bor hyresgästerna kvar och betalar hyra som tidigare. Vid sidan av de som är medlemmar flyttade ytterligare tre hyresgäster in, under 2024. Dessa betalar endast hyra och ingen upplåtelseavgift. Ytterligare en hyresgäst är på väg in.

– Det är klart att man känner sig bedrövad. Men, det handlar ju faktiskt bara om pengar. Jag ångrar inte att jag flyttade hit. För om jag inte hade gjort det så hade jag inte träffat det här underbara gänget, säger Kerstin Larsson.

Hyresgästerna runt bordet säger att de trivs väldigt bra i både bostäderna och området. De tycker att lägenheterna är fina och lättskötta och att gemenskapen som vuxit fram, grannarna emellan, är guld värd.  

– Det är en jädra tur att vi som bor här har kunnat stötta varandra i allt det här. Den omtanken är värd mer än alla pengar i världen, säger Orvar Andersson.

Fakta Hyresrättsföreningen Ugglan

  • Bildades 2023 när de 18 lägenheterna i nio parhus stod färdiga i Mellerud.
  • Medlemmarna betalade 785 000 kronor, vilket motsvarar cirka 30 procent av bostadens värde, i en så kallad överlåtelseavgift. Resterande 70 procent av kapitalet är lån.
  • Det inbetalade kapitalet skulle varken minska eller öka i värde. Den som bestämde sig för att flytta skulle få tillbaka överlåtelseavgiften.
  • Utöver överlåtelseavgiften betalar medlemmarna en månadshyra på cirka 9 000 kronor.
  • Medlemmarna är inte personligt ansvariga för föreningens skulder, men kan förlora överlåtelseavgiften vid en konkurs.

Fakta Föreningen Ugglans skulder

  • Dalslands Sparbank, cirka 30,6 miljoner kronor
  • Hovdala Utveckling AB, 4 550 000 kronor
  • Skanska: 5,3 miljoner plus moms
  • Återbetalning av upplåtelseavgift till en tidigare medlem som flyttat, 785 000 kronor