Bild: Magnus Liam Karlsson

På åtta kvadrat med Ahmed Berhan

På teaterscenen gör han succé som trångbodd storebror. I tv underhåller han i kunskapsprogrammet “Invandrare för svenskar”. Hem & Hyra har träffat Ahmed Berhan som precis blivit utslängd från sin hyrestvåa i Rågsved.

Adriana sitter på pappas axlar, ­utsikten därifrån måste vara helt okej, drygt 193 centimeter från asfalten under hans fötter, när han promenerar mot hyreshuset i rött tegel på Sköllerstagatan i Stockholmsförorten Rågsved.

Hon vill absolut inte gå själv, fastän han ­lockar med både nappflaska och digestivekex. Efter några sjukdagar skulle hon få sovmorgon och sedan lämnas till farmor och farfar som bor ett stenkast bort.

Bild: Magnus Liam Karlsson

– Min syrra bor där också nu så jag tänkte att någon kommer att vara ­hemma. Men när vi ringde på dörren var det ingen som svarade, så hon fick följa med, säger Ahmed Berhan.

Hans egen lägenhet är tekniskt sett inte hans länge till. Han har nyligen sagt upp den, efter att hyresvärden Stockholmshem velat slänga ut honom.

– Det var ingen diskussion eller ­någonting. De skrev bara: ”Vi har fått höra att du inte bor där, vi har kollat upp det, du sägs upp omedelbart”.

Hyresvärden hade bland annat fotograferat hans bil på en parkering i Årsta, där hans fru och dotter bor. Där står ­bilen eftersom den har barnstol. Själv har han använt sin familjs Volvo som står i ett garage i Rågsved.

Men när paret fick dotter nummer två i januari förstod han att det skulle bli svårt att övertyga Stockholmshem om att få behålla hyresrätten i Råg­sved. Så han sa upp den och har flyttat ­permanent till Årsta.

– Grejen är att jag trivs att bo i Råg­sved och all min kötid ligger ju i den lägenheten. Jag gillar mest inte hur jag blev av med den, det var mest det som blev lite weird.

Fakta Tre Rågsvedsfavoriter

Bild: Magnus Liam Karlsson

Naturpromenaden förbi Snösätra Gränd.
”Det är inget jag uppskattade som yngre men när jag blev äldre blev det min favoritdel. Koloni­lotterna och Snösätra graffiti­område, att inte bo långt från naturen.”

Bild: Magnus Liam Karlsson

Basketplanen.
”Jag spenderade mycket tid på basketplanen vid ­Askersundsgatan. Men jag slutade spela basket i tvåan på ­gymnasiet. Det kom till en punkt när jag inte pallade längre.”

Bild: Magnus Liam Karlsson

Högdalen skatepark.
”Det började jag också med sent, när jag var 28 år och det var i stort sett för de hade byggt den där skateparken. Jag blev aldrig bra på det men jag kan i alla fall åka runt.”

På andra sidan gatan ligger det höghus i betong där han själv växte upp. Det är ett av fyra punkthus, byggda i slutet av 50-talet, sedan 20 år tillbaka om­bildade till bostadsrätter, där han och hans två småsystrar bodde under uppväxten.

Det jag är förvånad över är den här syskonrelationen, hur mycket den har påverkat en.

Ahmed Berhan

Under våren har han använt sig av ­erfarenheterna som storebror på teater­scenen. Och trots att han själv har ­systrar, så finns en del igenkänning i pjäsen ”8 kvadrat”. Där spelar Ahmed Berhan storebrodern Ermias. Men Ermias har istället för systrar en lillebror, Yosef (Sharmarke ”Sharre” Elmi) och tillsammans tvingas de bo kvar i pojkrummet de egentligen växt ur.

– Det jag är förvånad över är den här syskonrelationen, hur mycket den har påverkat en. Jag har växt upp med två systrar men den här relationen mellan två bröder som delat rum, det är verkligen kul att se hur folk känner igen sig. Hur man tjafsar med ett syskon. Hur folk som är småsyskon berättar att det är precis sådär jobbigt med äldre syskon som är på en hela tiden.

Bild: Sara P Borgström

Bröderna i pjäsen bor med sin ensamstående mamma. Ermias har fått ta ett stort ansvar och känner att han ­förlorat en del av sin barndom och uppväxt. ­Ahmed Berhan känner de två manusförfattarna som baserat föreställningen på sina egna liv och erfarenheter i en annan av Stockholms förorter, Husby. På Kulturhuset i Husby hade den ­också premiär i april. I maj flyttade den till Kulturhuset på Sergels torg i centrala Stockholm.

Hyresrätten, och trångboddhet, är ett centralt tema i pjäsen.

– Just titeln ”8 kvadrat” representerar att de lever på varandra. Du har inte ditt eget rum och jag har inte mitt eget rum. Under större delen av våra timmar är vi i den här lilla cellen, som de kallar det, tillsammans.

Ahmed tar en paus för att hjälpa dottern Adriana med sugröret till hennes juiceförpackning. Hon har fått en bulle inne på det lokala fiket och behöver inte vara i pappas famn längre. Själv äter han en glaserad munk, med äppelfyllning.

Bild: Magnus Liam Karlsson

Inredningen på Rågsveds konditori är spartansk, minst sagt. Det finns en disk, bakom glaset lockar några sötsaker. Kvinnan bakom disken brer en ostfralla på beställning. Inga varumärkesskyddade kafélogotyper pryder fönster eller väggar. Det är vitt, med träfärgade stolar.

Det tycks också vara långt till ­stigande räntor och inflation om fikapriserna är någon sorts indikation. Här kostar en fralla, bulle och munk mindre än hälften av vad det hade gjort några kilometer norrut i Stockholms innerstad.

Ändå har Ahmed Berhan ofta valt stan framför Rågsved, även om han bott här i hela sitt liv.

– Jag är inte värsta lokalpatrioten på det sättet. Mina kompisar fanns här men så fort vi blev äldre började vi hänga i stan. Det var inte så att vi tog en bärs på Oasen här, nej vi åkte in till stan.

Ganska tidigt upptäckte han stand-up. Det var när han pluggade ekonomi som han såg Kodjo Akolor uppträda på ­studentpuben och nyfikenheten väcktes på riktigt.

Jag har alltid gillat standup och varit ett fan.

Ahmed Berhan

– Jag började snacka med honom och så hjälpte han mig att börja. Jag tänkte att det bara var en kul grej att hålla på med på sidan, och så fortsatte jag.
Trots att han gick klart utbildningen har han aldrig arbetat som ekonom. I stället blev sidogiget ett heltidsjobb.

– Jag har alltid gillat standup och varit ett fan. Jag tror jag tänkte att det ­kunde vara kul att få hålla på med det. Så jag fortsatte och fortsatte och märkte att “jag tror fan jag kan svinga det här”. Plus att det var så kul att allt annat blev så obetydligt.

Karriären som komiker tog fart och Ahmed Berhan har gått en ­ganska ­traditionell väg, med gig på Stockholmsklubbar som ledde till turnéer till ­mindre städer och mer välbetalda ­företagsgig och jobb på radio och i tv.

Bild: Magnus Liam Karlsson

I dag är det vanligare att komiker ­bygger sin egen publik genom sociala medier som Tiktok eller genom poddar.

– Poddar är nog det största skifte som skett under perioden som jag kört standup. Om du har ambitionen så kan du ­bygga din egen fanbase och åka på turné.

Förr i tiden var du tvungen att vara med i Parlamentet?

– Exakt, du var med i “Parlamentet” eller “Stockholm live”. Någon av de äldre komikerna var tvungen att lägga sin hand på dig.

Just nu har hans stand-up inte bara lett till roller på teatern utan även jobb som programledare för SVT-programmet “Invandrare för svenskar”.

I programmet ska en panel komiker med invandrarbakgrund svara på frågor som “vad betyder habibti” och de tävlande ska försöka avgöra om panelen ljuger eller talar sanning.

– Micke Lindgren som är producenten, han kom på idéen och hörde av sig och ville veta vad jag tyckte om det. Det verkade fett kul och så fick vi spela in en pilot. Det har varit svinkul att jobba med det och responsen på det programmet har varit otrolig.

Telefonen ringer och familjen meddelar att de är hemma i lägenheten. Adrianas bulle och juice är slut, det är dags att lämna konditoriet. I morgon drar en ny standupturné igång men Ahmed Berhan hoppas att även få fortsätta skådespela i framtiden.

– Standup är fortfarande min grundgrej, det är min essens. Men ett kvitto på all tid jag lägger ner är alla möjligheter som dyker upp. Det ultimata är att kunna välja själv.

Bild: Magnus Liam Karlsson

Om Ahmed Berhan

Ålder: 38.
Bor: Numera i Årsta.
Familj: Frun Maia och döttrarna ­Adriana och Naima.
Gör: Programleder “Invandrare för ­svenskar” på SVT. Skådespelar i pjäsen “8 kvadrat” och ståuppar, bland annat tillsammans med ­Jonathan Unge och Branne Pavlovic i ­komikertrion SEMST.