Wonna I de Jong äger fastigheter för miljarder, ett slott och en villa i Djursholm. Men hennes hyresgäster får betala ockerhyra för osäkra kontrakt. ”Det är katastrof”, säger byggnadsarbetaren Jan från Polen som har svårt att få lönen att räcka till hyran.
”Det är jättedyrt, katastrof, men vad ska vi göra. Vi måste ha någonstans att bo”, säger hyresgästen Jan som står i dörröppningen.
Hem & Hyra besöker Vårbergsplan i Vårberg, och hyreshuset ägs av fastighetsmiljardären Wonna I de Jong.
Vi har tidigare avslöjat hur de Jong hyr ut olagliga bostäder som kan bli dödsfällor om det börjar brinna. Efter att ha ringt på ett 40-tal dörrar i husen på Vårbergsplan är det tydligt att hon inte bara hyr ut bostäder som är otjänliga att bo i. De 13 hyresgästerna vi pratar med vittnar om att de betalar olika hyror för samma lägenhetsstorlek.
Personer från Östeuropa betalar ockerhyra
Det verkar finnas ett mönster. Två svenska hyresgäster som bott i huset innan Wonna I de Jong tog över 2017, berättar att de har förstahandskontrakt. De betalar cirka 4 500 kronor i hyra för 48 kvadrat.
Bild: Ida Karlsson
Hyresgäster på Vårbergsplan 2-12 visar upp avier och hyreskontrakt som visar att de betalar ockerhyra för sina osäkra hyreskontrakt.
Men när vi pratar med 11 personer från Östeuropa, som nästan inte talar någon svenska, är bilden en annan. Efter löfte om anonymitet visar de upp avier och hyreskontrakt som bekräftar att de betalar nästan dubbelt så hög hyra som sina svenska grannar.
– Wonna sätter vilka hyror hon vill, säger Jan, som egentligen heter något annat.
Lönen räcker knappt till hyran
Han kommer ursprungligen från Polen och har svårt att klara hyran på sin arbetarlön.
– Det är jättedyrt, det är inte normalt, säger han och slår ut med händerna i en uppgiven gest.
Bild: Kenneth Samuelsson
Hyresgäster från Östeuropa tvingas betala dubbelt så hög hyra som sina svenska grannar för osäkra andrahandskontrakt.
Att de nyinflyttade får betala ockerhyra är inte det enda som är märkligt. När lägenheterna på Vårbergsplan hyrs ut är det inte Wonna I de Jong som står som värd på hyreskontraktet. Istället är det bolaget Aeternum Holding AB, som är förstahandshyresgäst och hyr ut lägenheterna i andra hand till hyresgästerna. Därmed saknar de boende besittningsskydd och kan lätt bli uppsagda. I Aeternum Holdings styrelse sitter Wonna I de Jongs son.
En polsk kvinna som bor granne med Jan har sett igenom hyresvärdens upplägg.
– Vi vet att vi egentligen hyr av Wonna och borde ha förstahandskontrakt. Men vi var tvungna att skriva på andrahandskontraktet för att få hyra, säger hon.
Bild: Kenneth Samuelsson
Andrahandshyresgästerna tvingas skriva på avstående från besittningsskydd och kan därför lätt bli uppsgda.
Men hyresvärdens upplägg på Vårbergsplan döljer ännu en överraskning. När vi granskar bankgironumret som hyresgästerna betalar in andrahandshyran till visar det sig att kontot tillhör Wonna I de Jong. Pengarna hamnar alltså hos henne oavsett vilket bolag som står på kontraktet.
Hyresgästen Jan.Det är jättedyrt, det är inte normalt.
Wonna I de Jongs ljusskygga affärer förekommer inte bara på Vårbergsplan. När vi besöker hennes övriga fastigheter i Stockholm upptäcker vi så många svartbyggen att det räcker till ett helt hyreshus, totalt 33 bostäder.
Tvingas bo på osäkra hyreskontrakt
Flera hyresgäster vittnar också om att de hyr i andra hand och betalar flera tusen kronor mer i hyra än den tillåtna.
Ett exempel finns i Hässelby. Där äger de Jong tillsammans med sin son flera hundra lägenheter på Ormängsvägen och Olle Engkvists väg. Vi upptäcker att de lägenheterna ligger paketerade i ett bolag som vi inte stött på tidigare, Aeternum Hus Kommanditbolag. Ett bolag som också kontrolleras av Wonna I de Jong och hennes son.
Bild: Kenneth Samuelsson
På Ormängsvägen och Olle Engkvists väg i Hässelby betalar hyresgäster dyra hyror i andra hand.
När vi ser hyreskontrakt och avier avslöjas samma mönster som på Vårbergsplan. Aeternum Hus KB:s lägenheter hyrs ut av mellanhanden, Aeternum Holding AB, i andra hand och till ockerhyra. Men pengarna går till ett bankgironummer som tillhör Aeternum Hus Kommanditbolag, som äger husen.
Hyr lägenheter av sig själv
I Aeternum Holding sitter Wonna I de Jongs son i styrelsen. Man kan säga att han hyr ut sina egna lägenheter från Aeternum Hus Kommanditbolag till sig själv, för att sedan hyra ut dem igen, dyrt i andra hand.
Bild: Kenneth Samuelsson
Wonna I de Jong tjänar pengar på att hyra ut svartbyggen i bland annat källare.
Med uppläggen i Hässelby och Vårberg tar Wonna I de Jong ut nästan dubbel hyra av hyresgästerna från Östeuropa, samtidigt som de lätt kan sägas upp.
En sak som är anmärkningsvärd är att hon också har försökt slippa förhandla med Hyresgästföreningen om hur höga hyrorna ska vara. Det slutade med att de Jong tvingades till förhandlingsbordet och slöt en överenskommelse – som vi kan visa att hon struntade i. Hon har hyrt ut lägenheterna för flera tusen kronor mer än vad som bestämts med Hyresgästföreningen.
Fakta. 33 svartbyggen i Stockholm
Vi har mejlat alla de uppgifter vi hittat till Wonna I de Jong, och länge försökt få till en intervju. Vi har även sökt hennes son för att ställa frågor, dock utan resultat. När vi till slut når Wonna I de Jong på telefon säger hon ”Ni får skriva som ni vill, jag är inte tillgänglig”, och lägger på luren.
Wonna I de JongNi får skriva som ni vill, jag är inte tillgänglig.
Oavsett om hon vill prata om det eller ej är det tydligt att Wonna I de Jong genom sina upplägg försöker dölja att hon hyr ut olagliga bostäder och tar ut ockerhyror. Genom att inte söka bygglov för nya bostäder i skrubbar, cykelrum och tvättstugor har hon i många fall gått under radarn hos kommunen. På samma sätt har hon alltså förhandlat hyror med Hyresgästföreningen för att sedan i hemlighet ta ut flera tusen kronor mer i hyra av utsatta människor från Östeuropa.
Lägenheter hyrs ut till företag
När vi besöker miljardärens bostadsområden ser vi något mer. I flera portar i fastigheter i Hässelby, Bredäng och Skärholmen står företagsnamn eller svenskklingande namn på listan över hyresgäster. Men på själva lägenhetsdörrarna står det Easyflat – ett företag som hyr ut hotellägenheter. Hyresvärden verkar alltså dessutom ägna sig åt hotellägenhetsuthyrning i flera hus, vilket ger möjlighet att tjäna extra pengar.
Men att få en helhetsbild av hur väl Wonna I de Jong lyckas med sina affärer är svårt. Skälet är att hon har lagt nästan alla sina fastigheter i en enskild firma. På så sätt har hon sluppit lämna ut detaljer om sin ekonomi till offentligheten. Hon har aldrig lämnat in en årsredovisning för den enskilda firman till Bolagsverket.
Mycket av affärerna är dolda
Därmed ser vi varken hur mycket hon får in i hyror varje år eller hur höga driftskostnaderna är för hennes fastigheter. Vi ser inte heller exakt hur stora lån hon har eller hur mycket pengar hon har i kassan.
Några ledtrådar till hur de Jongs ekonomi ser ut finns hos Skatteverket. Av senaste utdraget från beskattningsregistret framgår att hon gjorde en vinst på över sju miljoner kronor 2020. Samma år fick hon över 7 miljoner i överskott av kapital, vilket kan betyda att hon sålt aktier eller fonder.
Gjorde miljonvinster på hyresgästerna
För Aeternum Hus Kommanditbolag finns några årsredovisningar hos Bolagsverket. Den senaste visar en omsättning på 33 miljoner för 2018, och en vinst på 9 miljoner. Hur ekonomin sett ut därefter är omöjligt att säga.
Bristen på insyn gör alltså att vi inte vet hur mycket Wonna I de Jong tjänar på sin bulvanuthyrning och sina svartbyggen. Men vi får pusselbitar i samtalen med hennes hyresgäster.
Bild: Ida Karlsson
En anonym anmälan lämnades till kommunen 2018 om flera ombyggda cykelrum i Bredäng som blivit bostäder.
Den ockerhyra som Jan på Vårbergsplan betalar in varje månad ger Wonna I de Jong cirka 50 000 kronor extra varje år, jämfört med om han hade betalat avtalad hyra för förstahandskontrakt. Och slår vi samman de 11 hyresgäster vi pratat med på Vårbergsplan fyller de på värdens konto med lite över 500 000 kronor om året i extra hyra. Vi träffar dessutom på ytterligare 9 hyresgäster i Hässelby och Bredäng som alla betalar dubbelt.
De betalar 500 000 i extrahyra
Bara de 20 hyresgäster vi på måfå hittar i de olika områdena, betalar tillsammans nästan en miljon extra till Wonna I de Jong varje år.
Det finns flera skäl för en hyresvärd till att ta ut överhyra än att fylla kontot med pengar.
Högre hyror ökar husens intäkter och därmed fastighetsvärdet, husen blir helt enkelt mer värda. Det för med sig möjligheten att ta större lån på fastigheterna. Då kan man köpa nya hyreshus och växa. När vi går igenom utdrag över fastigheterna som Wonna I de Jong äger själv, eller med sin son, ser vi att de är högt belånade.
Bild: Kenneth Samuelsson
I hissen möts människor som bor i svartbyggen och betalar ockerhyra av budskapet att Wonna I de Jong bryr sig om.
Enligt Lantmäteriets fastighetsutdrag är några av husen i dag säkerhet för lån på flera hundra miljoner kronor. Och i somras köpte Wonna I de Jong ytterligare fastigheter – för nästan en miljard, enligt ett pressmeddelande på hennes egen hemsida.
”Wonna gillar pengar”
Men en helhetsbild av vad Wonna I de Jong tjänar på sina svartbyggen och ockerhyror är som sagt väldigt svår att få. Hon har tidigare intervjuats av både tidningar och tv-program om sin framgångssaga. Då har hon berättat om kristallkronan som är värd en miljon, sin villa i Djursholm och slottet på ön i Södermanland.
Oss vill hon inte prata med. Därför kan vi inte fråga varför hon fortsätter att utsätta sina hyresgäster för hälsorisker och pressar pengar ur Östeuropeiska arbetare genom avancerade bulvanupplägg.
För Jan, den polska byggjobbaren på Vårbergsplan, är svaret lika enkelt som självklart.
– Wonna gillar pengar, säger han.
Läs mer om vilka rättigheter du har som hyresgäst och hur du kan ta strid för att få ett förstahandskontrakt och återbetalning av för hög hyra.