Serhii och hans fru hade burit ut alla prylar, packat flyttbilen och skulle ge sig av till den nya lägenheten med en treåring och en nyfödd. De hade nyligen betalat 18 000 i förskott till en trevlig kvinna i 70-årsåldern. Vad de inte visste var att flera andra familjer var på väg till samma lägenhet.
Serhii Hlushkov från Ukraina och Dominika Maj från Polen hade hopp om framtiden för sina respektive familjer. De trodde att mötet med den trevliga damen skulle förändra livet. De visste inte hur rätt de hade.
För Serhii började allt för fyra år sedan, när han tillsammans med sin dåvarande fru lämnade Odessa i Ukraina för att jobba i Sverige. Serhii skaffade arbete inom byggbranschen i Stockholm och fick ut runt 20 000 i lön. Det stora problemet för paret, med en treårig son, var hitta en bostad.
Behövde en lägenhet – akut
I slutet av november föddes deras andra son och familjen behövde nu akut något större än den lilla lägenheten i Alby, som de hyrde i andra hand.
Serhii började söka på bostadssidan Blocket och letade efter något i Märsta, där treåringen gick hos en talpedagog.
Bild: Johan Fyrk
Serhii Hlushkov hittade lägenheten i Märsta via Blocket. Han visste inte att 31 andra intressenter också tänkte flytta in.
Plötsligt verkade allt falla på plats. Den 34-åriga ukrainaren råkade se en annons om en lägenhet på 69 kvadratmeter i området, med texten ”Jag har en fin lägenhet på 2 rum och kök i Märsta. Buss går precis utanför.” Adressen var Vikingavägen 3, inte långt från talpedagogen. Hyran på 9 200 kändes rimlig.
”Verkade snäll och omtänksam”
Serhii kontaktade kvinnan som hyrde ut lägenheten och fick genast ett gott intryck av henne. Paret åkte till lägenheten och träffade en kort, glasögonprydd 68-årig kvinna i mörkt hår som log ofta. Hon ville hyra ut sin hyresrätt, först under ett år men troligen längre om allt kändes bra.
– Hon verkade snäll och omtänksam och visade runt i lägenheten, som var fräsch och renoverad. Det kändes tryggt att hon var en gammal gumma med rötterna här i landet, minns Serhii.
Serhii och kvinnan mixade knagglig svenska och engelska och det blev först några skratt och missförstånd. Sedan tog kvinnan fram ett kontrakt om andrahandsuthyrning, som de båda skrev på.
Bild: Polisens förundersökning
Den trevliga kvinnan lurade de olika familjerna att betala mer i förskott. Sedan skyllde hon på bränder och vattenskador när det var dags att flytta in.
Serhii och hans fru var överlyckliga. Äntligen skulle familjen få en stabil bostad. De betalade drygt 18 000 kronor till kvinnan för en månadshyra och deposition. Sedan meddelade de hyresvärden i Alby att de skulle flytta ut den sista december, då de skulle få tillgång till den nya lägenheten i Märsta.
Samtidigt letade det polska paret Dominika och Bartosz Maj efter en lägenhet. Dominika var gravid och att trängas tillsammans med flera andra familjer i ett hus utanför Stockholm funkade inte längre. Hennes lön från förskolan och Bartosz lön från lagerjobbet skulle räcka till hyran för en egen lägenhet.
Belatalade 18 000 i förskott
Även Dominika och Bartosz såg Blocketannonsen för lägenheten på Vikingavägen 3 i Märsta och hörde av sig till den äldre kvinnan. De besökte lägenheten och blev också charmade av den mörkhåriga damen. 68-åringen sa att hon var glad för att de skulle få barn och tyckte att bostaden passade perfekt för en liten familj.
– Det var en jättefin lägenhet. Vi skrev kontrakt och fick en nyckel, säger Dominika.
De betalade 18 000 för en förskottshyra och deposition. Inflyttningsdatumet sattes till slutet av december.
Under nyårsaftons morgon hade Serhii hyrt en flyttbil som han fyllt med familjens bohag. Han hade kommit överens med kvinnan i Märsta om att de skulle flytta in vid lunchtid, men hon hade inte svarat på Serhiis meddelanden under förmiddagen och nu var det dags att åka.
”En lömsk gumma”
Oron växte. Till slut svarade kvinnan på sms: En brand hade precis brutit ut i fastigheten i Märsta och nu behövde lägenheterna röksaneras. Flytten måste vänta. Efter ytterligare några konstiga bortförklaringar, bland annat om en sjuk mamma i Finland, förstod Serhii att han blivit lurad. Tillsammans med frun stod han på en parkering med en hyrbil fylld med prylar, en tre veckor gammal bebis och en treåring att ta hand om. Utan tak över huvudet. Besparingarna hade gått upp i rök på grund av förskottsbetalning till lägenheten i Märsta.
– Det som hände var väldigt stressande och tungt för hela familjen. Det visade sig att hon var en chitraja babusjka (en lömsk gumma), säger Serhii.
Familjen kunde provisoriskt flytta in hos en bekant familj, men livet som nyblivna småbarnsföräldrar var blev inte alls som de tänkt, med ett liv i kappsäck på jakt efter bostad.
Bild: Privat
Dominika och Bartosz Maj gjorde sig också redo för en flytt till Märsta.
Samtidigt gjorde sig Dominika och Bartosz redo för en flytt till Märsta, men de fick höra samma undanflykter om en brand och en resa till Finland och insåg sitt misstag. Även de fick akuta problem med bostad – och de 18 000 kronorna såg de aldrig röken av.
– Att lura oskyldiga människor på det här sättet, jag förstår inte hur man kan göra det. Det vi var med om satt i hjärtat länge, säger Dominika.
Gav upp och flyttade till Borås
Dominika och Bartosz fick nog av bostadssituationen i huvudstaden. Kort efter bedrägeriet drog de till Borås i Västergötland med sitt nyfödda barn, för ett liv med fast bostad och jobb.
Både den ukrainska och polska familjen anmälde kvinnan till Polisen. De fick då veta att de långt ifrån varit ensamma om att ha blivit lurade.
När vi granskar Polisens förundersökning i målet ser vi att 68-åringen under en tid måste ha haft bedrägeriet som ett dygnet runt-jobb. Ungefär samtidigt som Serhii och Dominika blev lurade satte kvinnan in flera olika annonser på Blocket och hade sms-kontakt med mängder av intresserade hyresgäster samtidigt, de flesta med utländsk bakgrund och med begränsad kunskap om svenska hyresregler. Med sms och samtal övertygade kvinnan familjerna att komma till Vikingavägen 3, skriva kontrakt och betala förskottshyra. I sms-konversationerna framgår hur kvinnan hela tiden försökt lura av dem ännu mer pengar.
Ville hela tiden ha mer pengar
Så här skriver hon till ett par som redan betalat 8 000 kronor:
”Hej. Skulle du kunna swisha 1 000 kronor till mig. Resten kan du betala i slutet av månaden.”
”Jag har swishat 1 000 nu.”
”Ursäkta att jag stör igen. De som hyr av mig flyttade igår och kan inte betala sin hyra till mig. Jag var tvungen att betala den själv. Därför tänkte jag fråga om ni kan betala mig 2 000 kronor till.”
”Vi har bara 2 500 kr kvar. Men kanske vi kan fixa ett tusen i morgon om du vill?”
”Det vore snällt.”
”Har swishat nu.”
Vissa betalade 9 000 i förskott, andra lurade kvinnan att betala 23 000.
Hela 32 personer betalade förskottshyra för lägenheten på Vikingavägen i Märsta. Summan som kvinnan drog in blev 452 000 kronor, alltså nära en halv miljon kronor.
I utredningen framgår att kvinnan har ett spelmissbruk och att hon finansierat spelandet genom att lura hyresgäster. I förhör säger hon: ”Jag vet att jag ställt till jäkla mycket för alla. Jag fattar inte att jag har gjort det där egentligen.” Den 68-åriga kvinnan har inte velat svara på Hem & Hyras frågor och förklarar det med att hon har skyddade personuppgifter och ”inte ska prata med nån”.
Bild: Johan Fyrk
I slutet av förra året dömdes kvinnan för bedrägeri till fängelse i två månader och skyddstillsyn under tio månader.
Blocket bostad, där kvinnan hittade sina offer, är Sveriges största sajt för uthyrning av bostäder, med 50 000 bostadssökande per månad. När Hem & Hyra går igenom rättsfall med koppling till sajten, hittar vi många bedrägerier, bland annat två härvor med stora pengar i Göteborg. I ett av fallen, där åklagaren inte lyckades binda någon till brottet, lades annonser ut på Blocket bostad för att leda de intresserade vidare till falska förmedlingssajter där gärningsmän fått ut nära en miljon kronor i förskottsbetalning för lägenheter som inte finns.
Lurades av verifierade Blocket-användare
Det var också via Blocket som 19-åringen Malva Håkansson och kompisen Linda blev lurade på 32 000 kronor när de sökte lägenhet i Stockholm. Uthyrarna var verifierade Blocketanvändare, vilket innebar att de hade identifierat sig med bank-id på sajten.
– Det kändes extra tryggt, berättar Malva, som tillsammans med ett femtontal personer lurades på förskottshyra för en blufflägenhet.
Blocket Bostad drivs av Qasa, ett systerbolag till Blocket. Qasas vd Fredrik Strömsten ställer inte upp på en telefonintervju med Hem & Hyra, men skriver i ett mejl att bedrägerier står för en försvinnande liten del av företagets verksamhet och att de i regel sker då avtal sluts utanför plattformen. Strömsten skriver att han ” ser oerhört allvarligt på alla former av bedrägerier”, att man ” granskar alla bostadsannonser manuellt” och att man har ”automatiserade system som baseras på AI som varnar och gör oss uppmärksamma på misstänkta annonser.”