Samma dag som barnfamiljen väntade besked om vräkning hittade socialtjänsten deras ansökan bortglömd i ett skåp. Där låg även 27 andra ohanterade ansökningar. Ytterligare sex hushåll var nära vräkning.

Sju hushåll nära vräkning – vädjan om hyrespengar glömdes bort i socialens aktskåp

Samma dag som barnfamiljen väntade besked om vräkning hittade socialtjänsten deras ansökan bortglömd i ett skåp. Där låg även 27 andra ohanterade ansökningar. Ytterligare sex hushåll var nära vräkning.

En tisdag i mars väntar barnfamiljen i södra Stockholm på det oundvikliga beskedet: nu ska de vräkas. I flera månader har de kämpat med hyran som de inte har råd att betala. Under tiden har de dragit på sig omfattande hyresskulder. Den värsta sortens skuld, eftersom den gör det omöjligt att få hyra någon annanstans.

Barnfamiljen har försökt få hjälp av socialtjänsten. Men de har inte fått något svar på sin ansökan om ekonomiskt bistånd. Och nu står de här, inför hot om vräkning.

Samma eftermiddag gör socialtjänsten i Enskede-Årsta-Vantör en överraskande upptäckt. I ett aktskåp på socialkontoret hittar personalen ett stort antal ansökningar om just ekonomiskt bistånd. Somliga av dem är flera år gamla. Ingen i enhetens mottagningsgrupp har hanterat dem.

Räddade från vräkning i sista stund

Det visar sig att ansökningarna inte är kompletta, utan saknar viss information. Handläggaren som lagt handlingarna i skåpet har varit osäker på vad man ska göra med dem. Chefen har brukat stötta i sådana situationer. Men nu är chefen föräldraledig och ersatt av en tillfällig konsult. Det har bidragit till att ansökningarna blivit liggande.

Ett av arkivskåpen hos socialtjänsten i Enskede-Årsta-Vantör. I ett sådant här skåp glömdes 27 ansökningar om ekonomiskt bistånd bort. Flera var flera år gamla när de hittades.

Barnfamiljens rop på hjälp är en av akterna. Först nu, samma dag som vräkningsbeskedet ska komma, räddar socialen familjen undan det akuta vräkningshotet.

Den skuldsatta familjen är inte ensam om att vara på väg att mista sitt hem, ska socialkontorets utredning visa.

– Totalt hade sju hushåll kunnat bli bostadslösa till följd av ohanterade ansökningar och två hushåll har fått skulder, summerar socialtjänsten i sin självrannsakande rapport efteråt.

Anmäler sig själva enligt Lex Sarah

Förvaltningen anmäler sig själva enligt Lex Sarah, den del av socialtjänstlagen som reglerar missförhållanden. Socialtjänsten erkänner utan omsvep att de gjort sig skyldiga till ett allvarligt missförhållande genom att glömma bort ansökningarna i aktskåpet.

Malin Sagman är chef för ekonomiskt bistånd i Enskede-Årsta-Vantör där personalen hittade de bortglömda ansökningarna.

– Jag önskar att det inte hade hänt. Vi har lärt oss av misstagen som begicks, och av utredningen. Men det bästa hade varit om det inte hade hänt från början, säger hon.

Hur kunde det bli så här?

– Det var en kombination av hur en medarbetare tog ansvar för sina arbetsuppgifter och att vi borde ha haft någon form av egenkontroll för att fånga upp det här. Det fanns rutiner, men det var ett lite för personbundet system och för skört visade det sig.

Efter upptäckten i skåpet kontaktade socialkontoret under våren 2022 alla personer som drabbats av deras miss. Enligt Malin Sagman hade det åtminstone just då löst sig för samtliga hushåll.

– Det hade det gjort.

Ansvariga politiker går vidare till Ivo

En månad efter upptäckten i skåpet slår politikerna i stadsdelsnämnden fast att missen är så grov att den måste rapporteras till myndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Nämndens ordförande Hassan Jama (V) konstaterar att beslutet var en självklarhet.

– Som politiker tänker jag att vi inte har gjort det vi ska, och vi måste kolla igenom alla våra rutiner för att detta inte ska ske.

Vänsterpartisten Hassan Jama är ordförande för stadsdelsnämnden i Enskede-Årsta-Vantör.

Bild: Maurits Otterloo

– När sådana här saker uppdagas så är det bra. Då får vi politiker veta. Socialtjänsten och socialsekreterarna har väldigt mycket på sitt bord. Jag kan förstå att man kan göra någon miss. Men vi ska ta vårt ansvar för människorna som är där och som vi har lovat att hjälpa.

Socialtjänstens missar leder till vräkning

Högen av bortglömda ansökningar i Enskede-Årsta-Vantör gällde människor som ännu inte kommit in i socialtjänstens system. Men även i ett senare skede finns det risker som i värsta fall kan äventyra ens hem.

Hem & Hyra kan visa att var femte kommun som lovat att hjälpa folk med hyresinbetalningar har betalat in hyror för sent de senaste åren. I flera fall har det lett till vräkning. Vi har också hittat fall som kommunerna själva inte har koll på.

Fakta. Socialens slarv i siffror

Stockholms stad uppger till exempel att socialtjänsten inte har missat några hyresinbetalningar för hjälpsökandes räkning på senare år. Men Hem & Hyra har grävt fram flera exempel – bland annat ett från just Enskede-Årsta-Vantör.

Inte bra, säger stadsdelsnämndens ordförande Hassan Jama.

– Om det är vi som har ansvaret och ska hjälpa medborgare att betala in hyror, då ska vi göra det. De personerna har det tillräckligt tufft, och de ska få hjälp från vår socialtjänst. Om det inte funkar får vi se över våra rutiner. Vi ska göra vårt, säger han.

Det här är personer som är extremt utsatta på bostadsmarknaden. Är det rimligt att socialtjänsten, av alla, riskerar deras kontrakt?

– Det är inte rimligt. Vi politiker är inte direkt inblandade i hur jobbet går till, men vi – och i det här fallet jag – är högst ansvariga. Och vi ska ta vårt ansvar.

Tillsynsmyndighet litar på att det inte händer igen

Sommaren 2022 tar Ivo beslut i ärendet med de bortglömda ansökningarna i skåpet. Myndigheten anser att socialförvaltningen i Enskede-Årsta-Vantör har utrett misstaget tillräckligt väl, och anmält missförhållandet på rätt sätt till de ansvariga politikerna i stadsdelsnämnden.

Ivo litar därmed på att socialtjänsten rättat till bristerna så att något liknande inte ska kunna hända igen. Därför ställer myndigheten inga krav på fler åtgärder.

Fakta. När socialtjänsten gör fel – så säger lagen

  • Om socialtjänsten gör fel kräver lagen en avvikelserapport.
  • Om felet riskerar att få konsekvenser för individen räknas det som ett missförhållande. Då måste socialtjänsten även göra en så kallad Lex Sarah-anmälan, och utreda varför det blivit fel så att det inte händer igen.
  • Om felet är allvarligt måste kommunen dessutom anmäla sig själv till myndigheten IVO, Inspektionen för vård och omsorg.