80-miljonersbudet från kommunens bostadsbolag MKB ska rädda medlemmarna i den ökända bostadsrättsföreningen Kinesiska muren i Malmö. De boende kan få både hyreskontrakt och pengar. Men stora summor riskerar hamna hos personer som sysslat med svartuthyrning och kontraktshandel, samtidigt som affären gör vissa familjer hemlösa. Hyresgästen Ahmad Ghubaris familj åker snart ut.
Boende räddas”, ”Glädjebeskedet för de boende – har fått bud”, ”Bud kan bli räddningen för boende i Kinesiska muren: Det känns bra”. När det såg ut som att medlemmarna i den konkurshotade bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren i Malmö skulle förlora alla sina pengar i en exekutiv auktion klev MKB, det kommunala bostadsbolaget, in.
Nyheten fick stort genomslag i både lokal och nationell media.
Bostadsbolagets bud på 80 miljoner kronor kan ge lägenhetsägare upp till 400 000 kronor för en fyra, när banken väl har fått sina pengar. ”Klokt av MKB”, sa Malmös högsta ansvariga politiker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till Sydsvenskan om köpet, när det offentliggjordes i slutet av september.
Men MKB:s ”räddningsaktion” visar sig nu ha flera baksidor.
Bild: Anders Paulsson
Kinesiska muren på Rosengård i Malmö. Nu köper MKB en del av huset.
Den enorma kåken, i folkmun kallad Kinesiska muren, bildar en vägg mellan miljonprogramshusen i Rosengård och den hårt trafikerade Inre Ringvägen, motorvägen som ringar in de centrala delarna av Malmö. Huset blev rikskänt efter Sydsvenskans avslöjande att boende i två bostadsrättsföreningar fullständigt förlorat kontrollen och att den verkliga makten i stället låg hos personer och företag baserade i Stockholm.
Resultatet av det märkliga ägarupplägget har lett till en omfattande misskötsel och boende har varit rädda. Ekonomin är körd i botten och varken värme, el, ventilation eller hissar fungerar som det ska. Miljöförvaltningen har slagit larm till socialförvaltningen med en grupporosanmälan, av rädsla för hur den dåliga miljön drabbar de över hundra barnen i huset.
MKB i Malmö ombildar till hyresrätter
Bostadsrätterna i en av föreningarna, formellt kallad Taxeringsrevisorn 2, ska nu alltså ombildas till hyresrätter, om MKB:s köp går i lås. Men faktum är att en stor del av fastigheten redan har fungerat som hyreshus. Uppgifter från flera håll, som Hem & Hyra har samlat in, visar detta.
När vi besöker huset i slutet av november träffar vi familjen Ghubari som bor i en fyrarummare. Familjen har bara ett inneboendekontrakt, samtidigt som mannen som äger bostaden bor någon annanstans i Malmö.
Bild: Anders Paulsson
Familjen Ghubari lever i ovisshet. Om två månader måste de lämna sin lägenhet i Kinesiska muren i Malmö, efter att MKB har köpt fastigheten.
De berättar att de har betalat svarta pengar, 8 000 kronor, till en mellanhand för lägenheten. Och nu måste de flytta. Familjen tror att ägaren är rädd att förlora bostaden annars.
– Majoriteten av de som bor här är hyresgäster. De som äger bor i andra områden. De tjänar pengar härifrån, flera tusen varje månad, säger Ahmad Ghubari.
– Många har redan tvingats flytta. Jag har sett flera som har flyttat. Jag är hundra procent säker på att det beror på det här, säger han och syftar på MKB:s köp.
Ett ensamt element enda värmekällan
Mamma Samira Albadr, pappa Iyad Ghubari, och två av familjens fyra barn: äldsta sonen Ahmad, 20 år, och lillasyster Hiba, 11 år, sitter i en av vardagsrummets tre soffor. I ett hörn på golvet surrar ett litet värmeelement. Trots att det är vinterkallt ute är det eldrivna elementet deras enda värmekälla.
– Jag kan inte förstå att det här är Sverige. Det känns som om vi är tillbaka i Syrien, säger Samira.
Familjen betalar 10 000 kronor i månadshyra och säger att ägaren tjänar mycket på uthyrningen, men att det kunde varit värre. Det finns fyrarummare i föreningen för 15 000 kronor i månaden.
– Han är bättre än de andra. Han tar ut mindre i hyra, säger Ahmad.
Bild: Anders Paulsson
Ahmad Ghubari, äldsta sonen, har ställt familjen i bostadskö. Men det har inte hjälpt än så länge.
I Syrien är familjens lägenhet sedan länge jämnad med marken efter ett bombanfall i början av kriget. Nu är de återigen på väg att förlora sitt hem. Till skillnad från de som äger sina lägenheter i föreningen kommer familjen Ghubari inte att få några pengar. De är inte heller garanterade något förstahandskontrakt hos MKB eftersom de saknar ett godkänt andrahandskontrakt, vilket bolaget sagt är ett krav.
Ahmed har varit i kontakt med MKB upprepade gånger och fått samma svar om igen: ”Vi kan inte göra något för er just nu. Ni får ställa er i Boplats Syds kö”.
När vi ställer frågan till bolaget får vi samma besked: den som inte har ett riktigt kontrakt idag kan inte räkna med att få något i framtiden heller.
Har varit hyresgäster i Kinesiska muren
Och familjen är långt ifrån ensam om att ha hyrt utan godkänt kontrakt. Det bekräftas även av en ledamot i styrelsen som vi träffar i huset.
– Men de som inte har haft godkända kontrakt har vi fått väck nu. Jag vet inte exakt hur många de har varit men de har flyttat. Det har varit en del problem med det, säger styrelseledamoten.
När vi vill ställa fler frågor ringer ledamoten upp mannen som är utpekad som den som styrt bostadsrättsföreningen och som enligt Skatteverket dragit in miljoner till sitt eget bolag efter att ha hyrt ut lägenheter i huset i andra hand. Men han vill inte prata med oss.
Bild: Anders Paulsson
Taket är ordentligt fuktskadat och det luktar instängt i ett av föreningens fyra trapphus.
Av de som sitter i föreningens styrelse är det få som faktiskt bor i huset. I stället är de skrivna på annat håll: i Helsingborg, Limhamn och i Lund. Och en av de fyra trapporna ser helt övergiven ut. I ett enda fönster lyser en ensam lampa, resten av trapphuset ligger i mörker när vi besöker adressen. Ett trettiotal av de 79 lägenheterna i föreningen kontrolleras av Stockholmsföretag. Exakt hur de används idag är inte klart, men siffrorna bekräftas av Simon Alskans, enhetschef på miljöförvaltningen.
Ekonomiskt kaos i föreningen
I granskningen Bostad till varje pris kunde Hem & Hyra tidigare avslöja ett dolt system med månadshyror på upp till 50 000 kronor för lägenheter till hemlösa, uthyrda via mellanhänder till Malmö stad. När vi går tillbaka till databasmaterialet som låg till grund för den granskningen, visar det sig att flera av lägenheterna legat i just den här föreningen. Enligt en rapport från Ekobrottsmyndigheten betalade kommunen ut tio miljoner kronor i hyror för lägenheter i huset under en period. Var alla pengar har tagit vägen är det ingen som riktigt vet.
En handfull personer står idag åtalade för ekonomisk brottslighet kopplad till bostadsrättsföreningarna i huset: den som säljs nu och till grannföreningen. Skatteverket har även granskat inblandade och krävt in straffskatt i efterhand, kopplat till uthyrning av lägenheter. Dessutom kräver en nyckelperson i härvan, mannen som inte vill prata med oss, föreningen på över sju miljoner kronor för obetalt arbete via en ny konkursansökan till tingsrätten. Det råder med andra ord totalt ekonomiskt och administrativt kaos.
Bild: Anders Paulsson
I vissa delar av trapphuset ligger i mörker. Hissen fungerar inte.
Och det är den här föreningen som nu ska få 80 miljoner kronor av MKB. Budet täcker den skuld som banken har krävt in via kronofogden. Pengarna som blir över när alla skulder är betalda ska fördelas bland bostadsrättsinnehavarna av föreningen. En man, som vi träffar på gården, säger att han ska få närmare 400 000 kronor för sin trerummare. En kvinna som bor i föreningen säger att hon ska få omkring 300 000 kronor.
– Det blir värre ju längre tiden går. Det finns ingen ventilation, de har ingen värme på vintern. I vissa lägenheter har vi indikationer på fuktskador och vi har också sett väldigt mycket råttgångar under och vid fastigheten, säger Simon Alskans, enhetschef på miljöförvaltningen.
Bild: Kristina Wahlgren
Simon Alskans, enhetschef, och Aleksandra Nattlund Palmén, stadsjurist, båda på miljöförvaltningen.
Ägarbytet är med andra ord förenat med ännu större investeringar än enbart köpesumman. MKB måste ta över alla krav kopplade till viten som miljöförvaltningen redan har beslutat om.
– Vi har berättat för MKB vad vi förväntar oss och de behöver komma med en handlingsplan kring värme och ventilationen, säger Aleksandra Nattlund Palmén, stadsjurist på miljöförvaltningen.
Fakta Detta har hänt
- Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
- Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
- Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
- Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
- 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
- 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
- 2008: Taxeringsrevisorn 2 registreras som bostadsrättsförening.
- 1971: Huset byggs av MKB. Görs om till kontor på 1980-talet innan de återigen byggs om till bostadsrätter.
Nere i entrén till ett av trapphusen ligger post och reklam i högar ovanpå postboxarna. Porten går inte att stänga ordentligt och det blåser rakt in. Vinden virvlar runt skräpet på golvet: löv, papper, en tom tablettkarta. Inget händer när man trycker på hissknappen. Belysningen i trapphuset fungerar inte och vi går de nio trapporna upp. Det saknas fönster och mellan flera våningsplan är det kolsvart. Längst upp finns en sovplats på golvet med kudde, en röd sovsäck och matrester.
Prutade ner den svarta betalningen
Vi återvänder till familjen Ghubaris vardagsrum. Intill balkongdörren hänger en bordsfläkt som pappa Iyad har hängt upp för att få in luft i lägenheten som saknar fungerande ventilation. I Syrien arbetade han som bilmekaniker. I Sverige läser han svenska och har en tillfällig tjänst som vaktmästare.
Bild: Anders Paulsson
Ahmad Ghubari på den inglasade balkongen i familjen lägenhet i Kinesiska muren i Malmö.
Det vita innertaket till den inglasade balkongen är svart av mögel. Ahmad ställer sig i dörren.
– Ni ser ju som det ser ut.
Han tittar upp mot taket och skakar på huvudet. Under tiden flimrar de tysta bilderna från en syrisk såpa med historiskt tema på tv:n, några svenska tv-kanaler går inte att se här. På bordet: varmt arabiskt kaffe, fat med kakor i prydliga rader och skålar med nötter. Samira fyller vita muggar med det svarta kaffet och håller fram ett fat med pepparkakor. De rosa ballongerna från hennes 36-årskalas hänger kvar i ett hörn. Det har gått över ett år sedan familjen på sex personer trängdes i en liten tvåa och via kontakter fick höra talas om den här fyrarummaren.
Mellanhandens pris lyckades de pruta ner.
– Jag vet att man inte får betala för hyreskontrakt. Men vi hade inget val. Vi fick hans telefonnummer från en vän. Vi ringde. Han sa ja, jag har en lägenhet som passar er men jag vill ha 10 000 kronor. Vi försökte prata med honom eftersom vi inte hade så mycket pengar. Då sa han; ”Okej 8 000”, berättar Ahmad Ghubari.
Bild: Anders Paulsson
Fläkten intill balkongdörren är den enda fungerande ventilationen i lägenheten.
Planen var långsiktig, de skulle kunna bo här så länge de ville. Men ganska snart förstod de att de inte hade hamnat i något vanligt hus. Sophämtningen fungerade inte, ingen skötte städningen och värmen var avstängd. Hade de kunnat hade de flyttat för länge sedan. Nu har de inte längre något val.
– Från början sa ägaren att vi kunde bo här så länge vi ville. Nu helt plötsligt måste vi flytta. Han säger att han behöver den till sin familj men jag tror att han är rädd att förlora den annars, säger Ahmad.
För fattiga för förstahandskontrakt
Var de ska ta vägen har de ingen aning om. Hos den regionala bostadskön Boplats Syd, som MKB hänvisar till, har de köat sedan de kom till Sverige för över tre år sedan. Men kötiden har de hittills inte fått någon nytta av. För trots att föräldrarna har tillfälliga jobb och läser SFI och både Ahmad och hans lillebror jobbar extra på kvällar och helger, när de inte går på gymnasiet, är de för fattiga för att bli godkända som hyresgäster.
– Mina föräldrar kan inte visa att de har inkomst i sex månader från det att vi flyttar in i en ny lägenhet. Vi har förlorat två lägenheter av det skälet. Vi var först i kön men det blev inget. Vi vet inte vad vi ska göra. Vi är väldigt oroliga. Det här påverkar verkligen våra liv, säger Ahmad Ghubari.
Bild: Anders Paulsson
Elementen är kalla. Det är vinter ute men värmen är avstängd hemma hos familjen Ghubari.
– Jag kan inte koncentrera mig, varken på skolan eller på jobbet, säger Samira, som läser SFI och jobbar inom hemtjänsten.
Hon är trött på ovissheten och på att flytta runt. Sedan de kom till Sverige har de bytt bostad sex gånger.
– Jag vill bara ha en lägenhet där jag kan bo hela livet. Det är det enda jag vill.
För lillasyster Hiba är det viktigaste att kunna gå kvar i samma skola.
– Det är den bästa skolan. Jag vill inte lämna den. Jag har mycket vänner. Och mina lärare – jag älskar dem. Jag vill ha en lägenhet innan jul.
Bild: Anders Paulsson
Kinesiska muren på Rosengård som MKB i Malmö har lagt ett bud på.
Fakta Två delar av Rosengård – bostadsrätter eller hyresrätter
- Stadsdelen delas i en sydlig och nordlig del av Amiralsgatan som skär rakt genom kvarteren och dyker ner under Rosengård centrum.
- Den södra delen består av hyresrätter, mestadels ägda av kommunala MKB men även Victoria Park, Contentus och Rosengård fastigheter finns här. Rosengård ”söder om Amiralsgatan” klassas av polisen som ett särskilt utsatt område, vilket inte gäller stadsdelen som helhet.
- Den norra delen hyser bostadsrättsföreningar och studentlägenheter. Här ligger bland annat Taxeringsrevisorn 2, i Kinesiska muren, och längre bort BRF Ida. Två föreningar som båda har hamnat i problem kopplat till brist på pengar, efter en plundring i det senare fallet.