Bild: Fialotta Bratt och Kenneth Samuelsson

Skatteverket fört bakom ljuset – förbjuden stiftelse deklarerade i 24 år

Stiftelsen Freja hyrde ut lägenheter till ockerhyra och deklarerade hos Skatteverket. Men vad Skatteverket inte visste om var att stiftelsen varit förbjuden i 24 år. ”Vi fick aldrig reda på att de var förbjudna, de har gått under radarn”, säger Annelie Holmgren, enhetschef på Skatteverket.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om Stiftelsen Freja som har hyrt ut lägenheter till ockerhyra och hjälpt till att sälja svartkontrakt. Men stiftelsen har också lurat Skatteverket i alla år – sedan stiftelsen förbjöds 1999 har den kunnat fortsätta med sin verksamhet och varje år lämnat in sin deklaration hos Skatteverket.

Skälet till att Freja har kunnat gå under Skatteverkets radar är flera, förklarar Annelie Holmgren, enhetschef på Skatteverket med ansvar för beskattning av stiftelser och föreningar.

– För det första har vi inte fått information om att de varit förbjudna sedan 1999, sedan har de skött sig och lämnat in sin deklaration och på så sätt har de kunnat gå under radarn, säger hon.

Bild: Emma Petersson

En ytterligare förklaring är att Skatteverket inte kontrollerar den som deklarerar.

Det går till så att deklarationshandlingar skickas ut till stiftelsens adress och sedan skickas deklarationen tillbaka i ett brev med en underskrift. Men någon kontroll av vem som har skrivit på eller om den personen är behörig att göra det, görs i normalfallet inte.

– Det handlar om resurser – skulle vi sitta manuellt och kontrollera om den som skrivit under varje pappersdeklaration är behörig så skulle vi inte hinna med mycket annat, vi har inte de resurserna. Vi förutsätter att rätt person har skrivit på om vi inte får anledning att ifrågasätta uppgiften – då gör vi en kontroll, säger Annelie Holmgren.

Det verkar röra sig om brott i det här fallet.

Vem som undertecknat Stiftelsen Frejas deklarationer är intressant – inte bara för att stiftelsen varit förbjuden i över 20 år.

Skälet är att när vi kontrollerar med Bolagsverket så visar det sig att hela stiftelsen tömdes på personer 2008 – då lämnade den enda styrelseledamoten och firmatecknaren stiftelsen – och firmatecknaren är den som har rätt att underteckna deklarationen.

Sedan 2008 har Stiftelsen Frejas styrelse varit tom, vem som deklarerat är oklart. Enligt slutskattebeskeden har inkomsterna varit blygsamma – frågan var ockerhyrorna tagit vägen är obesvarad.

Så frågan är vem som skrivit under deklarationerna sedan 2008.

– Tyvärr kan vi inte lämna ut information om vem som undertecknat deklarationen eftersom det är sekretess på det, säger Annelie Holmsten.

Skulle det vara så att en obehörig person skrivit på deklarationen kan det vara ett brott.

– Det verkar röra sig om ett brott i det här fallet, säger hon.

Avregistrerade stiftelsen direkt

Efter att Hem & Hyra i våras ställt frågor till länsstyrelsen upptäckte den ett beslut från 1999, där Freja förbjuds att kalla sig stiftelse.

Det slutade med att länsstyrelsen informerade om att stiftelsen var förbjuden i ett mejl till Skatteverket och Bolagsverket i juni 2023.

– När vi fick informationen så avregistrerade vi stiftelsen direkt så nu kan de varken använda namnet Stiftelsen Freja eller organisationsnumret längre. I den bästa av världar hade vi fått informationen 1999 och avregistrerat dem då, säger Annelie Holmgren på Skatteverket.

Skatteverket kände till Frejas skumma affärer

Av Hem & Hyras granskning framgår också att vissa inom Skatteverket haft kännedom om att Stiftelsen Freja inte hade rent mjöl i påsen.

Skälet är att stiftelsen finns med i en utredning som Skatteverket gjorde av en stor härva med svarta hyreskontrakt. Där slogs det fast att Frejas bankkonto använts i samband med ett skenbyte vid köp av hyreskontraktet till en paradvåning på Östermalm.

Kände du till det?

– Nej men Skatteverket brukar gå vidare när man får sådan information, men jag kan inte se att det har skett i det här fallet. Om vi går vidare eller inte beror bland annat på hur arbetsbelastningen ser ut hos oss vid tillfället – om man mäktar med. Om informationen nått oss så har den i vart fall inte lett till något beslut om ändring av beskattningen av stiftelsen, säger hon.

Vet du om något har hänt efter att det framkom att Freja var inblandad i skenbytet?

– Om det pågår någonting kan jag inte uttala mig om eftersom det faller inom ärendesekretessen. Det är bara beslut som är offentliga, säger hon.

Vet du om Skatteverket har utrett Stiftelsen Frejas deklaration?

–Om vi har det så är inte utredningen offentlig men däremot om det finns ett omprövningsbeslut efter att vi utrett. Jag har kollat och det finns inga omprövningsbeslut de senaste tio åren, efter den tiden gallras ärendena bort, säger hon.

Det är bra att ni sätter fingret på det här.

Vad tänker du om att en stiftelse kan gå under radarn för en rad myndigheter och en storbank under så många år?

– Att det helt enkelt fungerar att gå under radarn för en del eftersom allting inte kontrolleras. Men det är bra att ni sätter fingret på det för alla fall som får uppmärksamhet massmedialt leder till reflektion kring lagstiftning och myndigheternas rutiner. Båda kanske behöver ses över. Det du beskriver har hänt här är en mycket större historia och en mycket större bild där olika myndigheter är delaktiga i att det här har hänt och kunnat pågå, säger Annelie Holmgren på Skatteverket.

Bolagsverket registrerade 2008 att alla personer i stiftelsen lämnade styrelsen. Hade ni fått den informationen hade ni kanske reagerat?

– Ja, vi har tillgång till uppgifterna hos Bolagsverket men vi har av någon anledning inte reagerat på förändringarna vad gäller stiftelsens styrelse. Idag saknas lagstiftning som medger samkörning av olika myndighetsregister, en samkörning som skulle kunna förse myndigheterna med signaler på att något inte står rätt till.

Ser du något skäl till att vara självkritiska?

– Vi fick inte något besked från Länsstyrelsen eller Länsrätten 1999 om att det fanns en dom om att stiftelsen var förbjudna. Jag vet inte hur det såg ut med rutinerna 1999 och om det här beror på ett missöde eller inte. Idag har vi bra rutiner där vi får information från länsstyrelserna.

Hur går ni vidare efter att det här har avslöjats?

– Jag kan inte säga något om det här enskilda fallet, det får jag inte. Men generellt kan jag säga att vi kan starta en utredning på grund av sådan här information. Vi har också en skyldighet enligt lag att lämna information om misstänkt brottslighet till Skatteverkets brottsbekämpande verksamhet, Skattebrottsenheten.

Hem & Hyras granskning visar också att den förbjudna stiftelsen har vägrat betala tillbaka överhyra till hyresgäster och lyckats driva ärenden i både hyresnämnden och hovrätten.