Bild: Mattias Frödén/Anna Rytterbrant

Skuldsatta hyresgäster betalar dyrt för slitna lägenheter: ”En avstjälpningsplats”

Majoriteten av hans hyresgäster har svårt att betala sina skulder. Flera är straffade för brott. ”Jag tycker synd om människor”, säger hyresvärden Peter Bruzelius. Men många hus är nedgångna och socialtjänsten anklagar honom för ockerhyror.

Det är mörkt ute och egentligen skulle lampan ha lyst över köksbordet där ölburkar trängs. Men takkontakten var trasig redan när han flyttade in i den slitna lägenheten. Likadant med spisen, två plattor funkar inte.

– Tre gånger har jag bett vaktmästaren att fixa de här och andra saker, men inget händer, säger mannen.

Socialtjänsten hjälpte honom att hitta lägenheten när han muckade från ett behandlingshem. Huset han bor i är välkänt av polisen. I trappuppgången finns en söndersparkad ytterdörr. Källaren är belamrad med skräp.

– Det här är en avstjälpningsplats. Men jag har skulder och missbruksproblem så jag har inte så mycket att välja på.

Köpte slitna hus

Mannens hyresvärd heter Peter Bruzelius. För några år sedan köpte han flera mer eller mindre slitna fastig­heter i Örebro län och i värmländska Lesjöfors. Sedan tidigare äger Bruzelius hus i Västmanlands och Sörmlands län.

Bild på en man och en kvinna. Mannen håller en stor hund i koppel. I bakgrunden syns ett träd och en del av ett flerfamiljshus.

Bild: Mattias Frödén

Tomas Larsson och grannen Anki Andersson är missnöjda med hur Peter Bruzelius sköter husen de bor i. Men till skillnad från Tomas bor Anki i en lägenhet som är relativt nyrustad.

Hem & Hyra har under november och december besökt nästan alla Bruzelius hus och pratat med över 30 hyresgäster, de flesta vill vara anonyma. Det är ingen överdrift att säga att merparten är kritiska. I vissa fall mycket kritiska. En del berättar om värme som inte fungerar, andra om otäta fönster, snö som inte röjs och att man måste spola länge, länge för att få varmvatten.

Bråte efter brand

Mycket har vi sett med egna ögon – exempelvis alla ytterdörrar som är lagade med plywoodskivor, brevinkasten som bara är gapande hål utan plåt. Och vi har varit i Kilsmo i Örebro kommun, där ett av Bruzelius hus brann ner i december 2023. Tomten är fortfarande full av bråte och skräp.

Vi har även träffat hyresgäster som är nöjda. Men dit ska vi återkomma.

Fakta: Äger hus på elva orter

Via fem bolag äger Peter ­Bruzelius 27 hus i: Arboga, Valskog, Stora Sundby, Flen, Sparreholm, Lesjöfors, Kopparberg, Kloten, Fellingsbro, Vedevåg och Gusselby. Tidigare var summan 28 men ett hyreshus i Kilsmo, Örebro kommun, förstördes i en brand som misstänks ha orsakats av sängrökning.
Merparten av husen ägs av BP Sparreholm Fastigheter, som Bruzelius betecknar som sitt moderbolag.

Rester av en husgrund och en massa bråte som ligger på en tomt.

Bild: Anna Rytterbrant

I december 2023 brann ett av Peter Bruzelius hus ned till grunden. Brandresterna ligger fortfarande kvar och boende i Kilsmo har anmält saken till Örebro kommun.

Ostädat och oklippt

I bruksorten Vedevåg utanför Lindesberg bor Tomas Larsson. Han hyr sedan några år tillbaka en omodern tvårummare i ett av de fyra hus som Peter Bruzelius äger och som ligger i det som med lite god vilja kan kallas Vedevågs centrum. En bit därifrån ligger ytterligare tre radhusliknande hus som Bruzelius äger.

Tomas och hans granne Anki Andersson berättar – liksom många andra hyresgäster vi träffar – om obefintlig trappstädning, gräs som inte klipps och förråd som är proppfulla med gammalt bråte som tidigare hyresgäster lämnat kvar.

Här går portarna inte att låsa. Endast en av två tvättmaskiner fungerar. På gräsmattan finns en rejält stor gren som blåst ned. Löven ligger i drivor.

– Det var ju tur att ingen fick grenen i huvudet för då hade den personen dött, säger Tomas när vi går runt i området.

Bild på ett gult flerfamiljshus i två våningar.

Bild: Mattias Frödén

Förr fanns det både post, bankkontor, bibliotek, Konsum och Ica i Vedevåg. Nu är utbudet och servicen betydligt sämre i den lilla bruksorten som ligger en mil från Lindesberg.

Ledstång sitter löst

I hans trappuppgång sitter en ledstång löst.

– En 89-årig man som besökte mig höll på att slå sig fördärvad när han tog tag i ledstången och för ett ögonblick tappade balansen, berättar Tomas – som i sin lägenhet haft problem med otäta fönster och en balkongdörr som inte gick att stänga.

Och så var det avgiften på 180 kronor för kabel-tv som Tomas och andra hyresgäster i området krävs på.

– Men det är så grynig bild och fungerar så dåligt att jag vägrar betala för den, säger han.

Man i keps som tittar på några förrådsdörrar i en källare

Bild: Mattias Frödén

Tomas Larsson visar runt i källaren i huset där han bor.

Men allt är inte nattsvart. Flera lägenheter i de fyra husen är renoverade, helt eller delvis. Anki bor i en av dessa lägenheter.

– Den är ok, men å andra sidan är min hyra högre än Tomas, säger Anki.

Sex av tio hyresgäster hos Kronofogden

De flesta värdar drar sig för att hyra ut till personer som har skulder. När Hem & Hyra granskar Peter Bruzelius hyresgäster ser vi att 61 procent förekommer eller har förekommit i Kronofogdens register de senaste tre åren. Det kan handla om sådant som skulder och betalningsförelägganden. Motsvarande siffra hos befolkningen i stort är – fyra procent.

Många av hyresgästerna är dessutom dömda för brott av olika slag.

En spindelväv som täcker en stor del av ett fönster. Ett gult flerfamiljshus skymtar svagt på andra sidan rutan.

Bild: Mattias Frödén

Spindelväv i en ostädad trappuppgång. Enligt Peter Bruzelius har städningen inte fungerat i Vedevåg på grund av att den ansvarige varit sjuk.

Det här handlar inte om någon särskild strategi, enligt Bruzelius. I stället ser han det som att han ger de här människorna en ny chans. Han tar Vedevåg och det kommunala bostadsbolaget Lindesbergsbostäder, Libo, som exempel. Bolaget hyr inte ut till personer med betalningsanmärkningar.

– Libo och andra seriösa … de tar inte i de här människorna med tång. Grejen är att jag tycker synd om människor. För det här är folk som mer eller mindre blir utsparkade och så kommer de till mig i stället, förklarar Peter Bruzelius.

Obetalda hyror och övergivna lägenheter

Men han säger samtidigt att han får betala ett pris i form av hyresgäster som utan att förvarna överger lägenheterna. I stället lämnar de efter sig obetalda hyror och en massa saker i förråden.

– Jag skulle tippa på att vi kör bort tre fyra lass med grejer varje månad, säger han om de fyra husen i Vedevåg.

Han bekräftar också bilden som Anki och Tomas ger – att det är oroligt och stökigt i området.

Närbild på källartrappa där det ligger fullt med krossat glas.

Bild: Mattias Frödén

I trappan ner till källaren i Tomas och Ankis hus ligger det fullt med krossat glas.

När vi tittar närmare på dem som bor i Peter Bruzelius hus i Vedevåg ser vi att väldigt många av hyresgästerna har flyttat runt mycket. Däremot finns det finns inget som tyder på social dumpning – det vill säga att andra kommuner har uppmuntrat exempelvis missbrukare och människor med psykosociala problem att flytta till orten, i syfte att själva bli av med dem.

Från storstäderna

– Vi kan inte se att socialtjänster i andra kommuner aktivt har agerat för att skaffa en lägenhet åt sina klienter i Vedevåg eller någon annanstans i kommunen.

Det säger Johanna Stunz som är enhetschef på försörjningsstöd i Lindesbergs kommun. Men hon bekräftar att Peter Bruzelius – tillsammans med ytterligare ett par privata hyresvärdar i kommunen – har många hyresgäster som kommer från storstäderna och har en problematisk bakgrund.

– Hur de här personerna hamnar här vet vi inte, konstaterar Johanna Stunz.

Bild på en kvinna som tittar in i kameran. I bakgrunden syns en entré med en skylt där det står Kommunkontor.

Bild: Mattias Frödén

Anna-Karin Nysten, chef för individ- och familjeomsorgen i Ljusnarsberg.

Peter Bruzelius äger fyra mindre hyreshus i grannkommunen Ljusnarsberg. Här har man, till skillnad från Lindesberg, erfarenhet av social dumpning. Andra kommuner – exempelvis lilla Filipstad – har uppmuntrat bidragstagare och andra resurssvaga personer att flytta till Ljusnarsberg och privatvärdar som Bruzelius.

Socialtjänsten har flera klienter som bor eller har bott i hans fastigheter. Det handlar om personer som får ekonomiskt bistånd för att klara hyran. Det säger Anna-Karin Nysten som är chef för individ- och familjeomsorgen.

Jag var inne i en lägenhet tillsammans med en klient och det var under all kritik.

Susanna Öbrell, socialsekreterare

Hon och socialsekreteraren Susanna Öbrell upprörs över hyrorna som Bruzelius tar ut. Runt 6 900 kronor kan man få betala för en tvåa i lilla Kopparberg. Då är standarden minst sagt låg, enligt duon som har besökt var sin lägenhet.

Socialsekreteraren: ”Ockerhyror”

– Jag var inne i en lägenhet tillsammans med en klient och det var under all kritik. Det var så otroligt nednött – skabbiga luckor, golv och väggar. Sedan luktade det så mycket rök att klienten fick sova i ett förråd eftersom hon inte klarade av lukten. Det här sa jag rakt ut till honom – liksom att han tar ut ockerhyror, säger Susanna Öbrell.

Klienterna har även haft problem med att få ordentliga hyreskontrakt och i exempelvis ett fall fick en person ”provbo” i en månad – för att sedan sparkas ut av Peter Bruzelius med hänvisning till att hen inte skötte sig.

Bild på en blåmålad trapp. På trappan, väggarna och golvet syns blodfläckar.

Bild: Mattias Frödén

I ett av husen som Hem & Hyra besökte syntes spår av en svår misshandel.

Inga anmärkningar

I Ljusnarsberg och på många andra ställen i Sverige får man inte ha några betalningsanmärkningar för att få hyra en kommunägd bostad. Det kravet uppfyller inte de här människorna – vilket gör att socialtjänsten i Ljusnarsberg får hänvisa klienterna till privatvärdar som Bruzelius.

Samtidigt ligger ansvaret för att hitta en bostad hos den enskilda individen – även om socialtjänsten kan ge stöd och råd, till exempel om vikten av att få ett riktigt hyreskontrakt.

– Tanken är att man ska klara sig själv. Först när alla möjligheter är uttömda och man har fått nej överallt kan man få ett bostadssocialt kontrakt, säger Anna-Karin Nysten.

Peter Bruzelius fastighetsbestånd är utspritt över ett stort geografiskt område. Han säger att han löst detta genom att anlita lokala personer som hjälper till med enklare sysslor. Dessutom har han två deltidsanställda ”äldre personer som koordinerar cirka 20 hantverkare när det behövs”. För Peter Bruzelius menar att han inte tvekar att anlita yrkeskunniga hantverkare.

Förstår kritiken – är stolt ändå

Samtidigt beklagar han att städningen och i viss mån gräsklippningen inte har skötts i Vedevåg. Och han håller med om att sådant som trasiga ledstänger, kontakter och spisar måste åtgärdas.

– Jag får ta kritik för vissa av våra hus. Men jag får också vara jävligt stolt och glad över att det är så otroligt många som gärna vill bo i våra hus.

En bild på ytterdörr som har lagats med en spånskiva.

Bild: Anna Rytterbrant

En ganska vanlig syn i Peter Bruzelius hus – söndersparkade dörrar som lagats med en plywoodskiva.

Han förklarar också att det varit tuffa tider för fastighetsägare. Taxehöjningar och höga räntor har slagit hårt mot honom.

– Jag hade mycket hellre lagt de pengarna på att renovera hus helt enkelt. Och själv har jag inte tjänat några speciella pengar.

Det visar om inte annat resultaträkningarna för det största bolaget, BP Sparreholm Fastigheter. Vinsterna har varit måttliga de senaste åren och under 2023 gjorde bolaget ett minusresultat på 70 000 kronor efter finansiella poster.

Slår tillbaka om ockerhyror

I stort slår han ifrån sig de negativa omdömena från hyresgästerna. Dagen efter intervjun skickar Peter Bruzelius ett mejl där han radar upp exempel på lägenheter som är renoverade och hus som enligt honom är i fint skick. Och han reagerar kraftigt på kritiken från socialkontoret i Ljusnarsberg om att han tar ut ockerhyror sett till standarden.

– Vi har haft problem med en lägenhet och ingen bor där nu eftersom den ska renoveras. Åk runt och titta på våra andra lägenheter! Det är inga fel på dem.

Han lyfter fram sina fyra hus i Arboga respektive Valskog i Kungsörs kommun som exempel på fastigheter som ”sköts minutiöst”. Men även här hittar vi två källare fulla med skräp. En hyresgäst tycker att trappstädningen är si och så medan en annan har ett trasigt vred till elementet.

Man vid köksbord.

Bild: Mattias Frödén

Mikael Löb trivs i sin lägenhet och tycker att Peter Bruzelius är en bra värd.

Men vi träffar faktiskt flera nöjda hyresgäster här. Mikael Löb är en av dem. Han och hans familj hyr en fyrarumslägenhet i Valskog.

Kom efter med hyran

– Kåken är gammal och kanske borde ses över. Men vi har fått ett nytt badrum, vi har en balkong och ett stort, härligt vardagsrum. Vi trivs jättebra.

Mikael tycker att Peter Bruzelius agerade schyst när han i början kom efter med ett par månadshyror.

– Det var inte några problem att få betala av skulden vartefter. Om någon månad är allt betalt.

Fotnot: Efter intervjun har, enligt uppgift, källarna i Vedevåg börjat röjas och trapphusen har städats.