Slumhuset i Borås.

Bild: Nicke Messo

Slumvärdarnas paradis – ett Sverige du inte visste fanns

En röd Lamborghini står på uppfarten till den 230 kvadratmeter stora poolvillan. Här njuter Luna Larssons hyresvärd av ett liv i lyx, samtidigt som hon tvingades bo i mögel. I samarbete med SVT Nyheter granskar Hem & Hyra landets oseriösa hyresvärdar, som numera finns i var tredje kommun. Följ med på en resa till bostadssveriges mörka baksida.

Hyresgästen Luna Larsson utanför hyresvärdens poolvilla i Karlshamn.

Bild: André de Loisted

Luna Larsson i Karlshamn bodde med mögel medan hennes hyresvärd kör Lamborghini.

Kapitel 1 – Den röda Lamborghinin och möglet i Lunas hem

Den blekingska solen är på väg ned när Luna Larsson vänder blicken mot det italienska fartvidundret som står på uppfarten hemma hos hennes tidigare hyresvärd. En röd Lamborghini Avendator från 2017. Topphastighet 350 kilometer i timmen, noll till hundra på 2,9 sekunder. Prislappen för en likadan bil som annonseras ut på bilweb.se: 3,8 miljoner kronor. Luna Larsson himlar med ögonen. Ena handen ligger på den rundade magen, om tre veckor blir hon mamma för första gången.

– Det är klart att det sticker i ögonen att se hur han har det med tanke på hur vi bodde med fukt och mögel.

– Man häpnar ju. Jag förstår inte hur han vågar nonchalera sina hyresgäster som han gör.

– Han bor väldigt flott till skillnad från oss som han bara skiter i.

Luna Larsson, Marie Karlsson och Julia Edwards Levin är eller har alla varit hyresgäster hos Sölvegårds fastigheter AB i Karlshamn, företaget som mannen med Lamborghinin basar över, samtidigt som de har tvingats bo i trettiogradig värme, med trasiga dörrar, mögel och fukt. När de har hört av sig har de inte fått någon hjälp.

Det här är en historia om ett Sverige där ingen kontrollerar vem som får bli hyresvärd. Där hyresgäster är i händerna på fastighetsägare som kan tjäna stora pengar på deras misär. Och där skattemedel ödslas på mångåriga processer, när slumvärdarna vägrar att följa myndighetsbeslut. I kläm hamnar inte bara Luna i Karlshamn utan hyresgäster över hela landet.

Kommuner saknar koll på slumvärdarna

I Hem & Hyras och SVT Nyheters undersökning uppger 85 kommuner, var tredje som har svarat, att de under det senaste året har haft problem med oseriösa hyresvärdar som inte följer regler och krav. Hit hör landets fem största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Uppsala.

Men inte nog med det – en mängd kommuner saknar helt koll på att slumvärdar verkar i deras orter, trots att de har tillsynsansvar. Vi återkommer till det, men inleder vår resa i Karlshamn, en liten stad i sydöstra Sverige, där Luna Larsson bor.

Fakta Här finns problemen

En enda hyresvärd svarade

För henne började allt när hon och hennes man bestämde sig för att göra en omstart efter år av missbruk. De ringde till värd efter värd i trakten men var inte välkomna någonstans. Tills Robert Sölvegård svarade.

– Han sa bara ”det löser vi”, det var no questions asked. Det gjorde oss lite misstänksamma men samtidigt var det väldigt skönt, säger Luna Larsson.

De fick en tvårummare i samhället Svängsta. Lägenheten var kanske inte i bästa skick, men det var tak över huvudet och de såg hoppfullt på framtiden. Då visste paret inte vad som väntade.

– Vi tänkte bara att så länge inget går sönder, så länge vi inte behöver hjälp så kommer det att bli bra.

Mögel i skon och i fönstret hemma hos Luna Larsson i Karlshamn.

Bild: Privat

Möglet kom först kring fönstren och spred sig sedan till taket, kläder och skor hemma hos Luna Larsson.

Men snart började svarta fläckar synas: i badrummet, i fönsterkarmen och till slut på väggarna. I köket buktade tapeten och kondens bildades på fönstren. När Luna Larsson slog larm svarade hyresvärden, Sölvegårds fastighets AB, med att skicka dit vaktmästaren med en burk färg.

– Men jag ville ju att de skulle utreda var möglet kom ifrån, inte måla över det.

Hon vände sig till kommunens miljöförbund.

– När de kom från kommunen hade de munskydd. De frågade om jag också ville ha, samtidigt bodde jag mitt i det här. Det var faktiskt helt sinnessjukt, det var hälsofarligt på riktigt.

Luna Larsson bodde hos en av de hyresvärdar som Karlshamns kommun betraktar som oseriös.

Bild: André de Loisted

I ett halvår bodde Luna Larsson i den mögeldrabbade lägenheten.

Över hundra oseriösa hyresvärdar i Sverige

Sölvegårds fastigheter AB är en av över 100 oseriösa hyresvärdar i landet, visar vår granskning. Men trots att Sölvegårds inte har följt kommunens föreläggande när det gäller möglet finns det idag inget som hindrar företaget från att köpa fler hyresfastigheter. För fjorton år sedan skrotades den lag som skulle stoppa slumvärdar redan innan de köpte hus, den så kallade förvärvslagen.

Tidigare skulle köp av hyresfastigheter anmälas till kommunerna som i sin tur kunde gå vidare till hyresnämnden om man misstänkte att det handlade om en oseriös värd. Köpet kunde stoppas om köparen saknade ekonomiska och praktiska möjligheter att sköta ett hus eller tidigare misskött hyreshus.

Regeringen skrotade lagen som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar.

Nu har det gått fjorton år sedan lagen som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar skrotades.

Men lagen ansågs omständlig och kostsam för både köpare och säljare, mindre kommuner använde den knappt och hus missköttes ändå, menade den då borgerliga regeringen. Vissa höll med, som Verket för näringslivsutveckling, Svenska bankföreningen och Fastighetsägarna. På andra sidan stod Hyresgästföreningen, landets tre storstadskommuner, Konsumentverket och Sveriges kommuner och landsting. De ville ha kvar lagen, men kördes över. Sedan 2010 är det fritt fram för vem som helst, ingen kontrollerar framtida hyresvärdar.

Hur det hade gått för Sölvegårds fastigheter AB i en eventuell kontroll, om lagen funnits kvar, går inte att veta. Men företaget har inte bara svårt att följa kommunens föreläggande utan har även en ekonomi i oordning. Både byggföretaget Sölvegårds entreprenad och fastighetsbolaget som Luna Larsson hyrde av – har de senaste åren förekommit hos Kronofogden. Det handlar bland annat om en skatteskuld och skulder som har gått till utmätning så sent som i år.

Lunas lägenhet fortfarande tom

Så hur gick det då för Luna Larsson? Hon hade turen med sig. En kort promenad bort stod en lägenhet ledig hos det kommunala bostadsbolaget som de kunde flytta till. Men först fick de göra sig av med kläder, möbler, mattor. Allt var mögelskadat, allt hamnade på tippen.

– Det var så äckligt. När vi tömde garderoberna var alla kläder längst in helt förstörda.

Även om paret har flyttat ut pågår mögelärendet fortfarande hos kommunen som har beslutat om ett vite på 25 000 kronor.

Luna Larsson kikar in i brevinkastet i sin tidigare mögeldrabbade lägenhet.

Bild: André de Loisted

Luna Larsson kikar in i lägenheten hon och hennes man bodde i när de drabbades av mögel. Det har gått ett år sedan de flyttade ut och lägenheten verkar stå tom.

När vi följer med Luna Larsson till deras gamla lägenhet, som de hyrde av Sölvegårds, står porten till det gulputsade tvåvåningshuset olåst och Luna kliver rakt in. Det har gått åtta månader sedan de lämnade den fuktskadade bostaden. Två trappor upp gläntar hon på postfacket.

– Fan vad äckligt. Det luktar fortfarande likadant.

Genom postfackets glipa syns en hög med reklamblad på hallens ljusgula plastmatta men lägenheten står till synes fortfarande tom. Om det är fler hyresgäster i huset som är drabbade av mögel är det ingen som vet. Kommunen agerar, liksom många andra svenska kommuner, först när de får in klagomål, alltså när hyresgästerna själva hör av sig. Samtidigt hittar vi dokument som visar att kommunens miljöförbund hanterar ärenden i ytterligare tre lägenheter, i andra delar av Karlshamn, kopplade till hyresvärden Sölvegårds fastighets AB.

Luna Larsson är besviken för att hyresvärden inte vill svara på hennes frågor.

Bild: André de Loisted

Det är kväll när Luna Larsson ringer på hos hyresvärden för att få svar på sina frågor men han vill inte svara.

Hyresvärden vill inte svara Luna

Själv bor Robert Sölvegård i en poolvilla i trakten. Vi knackar på, kvällen då Luna Larsson kollar in Lamborghinin på uppfarten. Hem & Hyra har tidigare förgäves sökt honom på hans kontor. Nu vill Luna Larsson själv ställa frågor och ta reda varför han lät dem bo i mögel. Robert Sölvegård har sagt att det var deras eget fel att det spreds mögel i lägenheten. Nu övar hon på frågorna:

– Varför försöker du förneka ditt ansvar? Varför skyller du på oss?

Vi går genom grinden in till trädgården och ringer på dörren. Han öppnar den på glänt.

– Jamen snälla, ni kan inte bara hoppa in så här utan ni får boka en tid.

Hemma hos Robert Sölvegård, vd för Sölvegårds fastigheter AB.

Bild: André de Loisted

Vi ringer på hemma hos Robert Sölvegård, vd för Sölvegårds fastigheter AB.

Han stänger dörren utan att Luna Larsson har fått några svar. Hon är besviken när hon efteråt vänder blicken mot villan och den röda sportbilen.

– Jag hade velat fråga honom varför allt det här är så viktigt jämfört med att folk får bo som jag gjorde.

Några dagar senare ringer vi vd:n Robert Sölvegård och den här gången svarar han på Hem & Hyras frågor, om än motvilligt. Helst vill han ta det på mejl. Han håller inte med om kritiken utan lägger skulden på hyresgästerna. Att kommunen har krävt honom på 25 000 kronor är helt fel. Det märks även i kommunens egna handlingar. Där står det att han hotade med att stämma dem när de försökte ge honom beslutet.

– De sköter sitt jobb väldigt dåligt. Det är nästan kriminellt, säger Robert Sölvegård.

Du har ju fått vite för att du inte har följt deras krav.

– Jag vet inte vad de håller på med, det är hyresgästen som har fördärvat lägenheten. Mögel uppstår inte över en natt. De har tejpat över ventilationen, säger han.

Varför skulle de göra så?

– Det vet inte jag. För att det är för varmt eller kallt.

Varför har du inte gjort det som kommunen ber dig om?

– Vi har fått alldeles för lite tid. En hantverkare kommer inte på en vecka. Det är inget fel på ventilationen.

Men det är flera av dina lägenheter som hanteras hos kommunen. Måste man vända sig dit för att få hjälp?

– Nej, men jag har hyresgäster som kontaktar kommunen innan de hör av sig till oss.

Jag har pratat med boende som felanmäler men inte får hjälp.

– Vilka är det? Vi håller på att åtgärda lägenheter men ibland får någon vänta lite länge. Vi har inte hur mycket resurser som helst men vi tar hand om det så fort vi kan, säger Robert Sölvegård och avslutar:

– Jag har inte tid med dig mer nu.

Abdulqadir Hormanish och hans fru är hyresgäster i huset i Borås där kommunen kräver tvångsförvaltning.

Bild: Nicke Messo

Abdulqadir Hormanish och hans fru bor i rena slummen i Borås.

Kapitel 2 – Rädda hyresgäster vågar inte vittna i domstol om misären

Farzana Guljan ställer ifrån sig fruktpåsen på hallgolvet innan hon tar av sig jackan. Påsens innehåll utgör kvällens middag. Paret hyr en tvåa, men köket är för nedgånget och skitigt för att hon ska våga använda det.

Även om det är över fem månader sedan de flyttade in har de inte lyckat få bort den ingrodda smutsen. Men värst är kanske ohyran. När Farzana Guljan försöker städa under vasken, känner hon hur något som kryper omkring där inne biter henne. Löftet från hyresvärden om att renovera så fort paret flyttat in ekar tomt.

Det läcker från rören under vasken hemma hos hyresgästerna i Borås, huset som kommunen kräver tvångsförvaltning av.

Bild: Nicke Messo

Rören under vasken läcker och Farzana Guljan säger att hon blir biten av ohyra när hon försöker städa.

– Ni ser, det är helt svart under vasken och det läcker när man sätter i gång vattnet. Det är så äckligt här. Jag tycker inte om att bo här, värden gör ingenting, säger Farzana Guljan.

Resten av lägenheten är inte mycket bättre.

Färgen flagnar från snickerier och dörrar och i badrummet sprider sig svartmögel längs med lister, kakelfogar och i taket. Hemmet är i så dåligt skick att paret har slutat att bjuda hem vänner. För att känna att de lever någorlunda värdigt har Farzana Guljans man Abdulqadir Hormanish tapetserat rummen och lagt ut stora mattor för att täcka de slitna golven.

Trots att hyresvärden lovade att köket skulle renoveras har inget hänt.

– Folk undrar varför vi bor så här och det är jättesvårt. Ingenting fungerar, varken med huset eller med hyresvärden. Men vi är arbetslösa och det går inte att få någon annan lägenhet, säger Abdulqadir Hormanish.

Färgen är sliten och flagnar på dörrar och snickerier.

Bild: Nicke Messo

Färgen är sliten och flagnar på dörrar och snickerier.

Här bor folk med risk för sin hälsa

Vi har åkt 25 mil norrut från Karlshamn och befinner oss nu mitt i Borås, i utkanten av stadsdelen Norrby, och strax intill den tidigare textilindustrin som förvandlats till det moderna ”Textile fashion center”. Snett över gatan möter vi en helt annan verklighet: ett hus som är så allvarligt misskött att hyresvärden krävts på viten på en miljon kronor och där människor bor med allvarlig risk för sin hälsa.

Man behöver inte kliva in för att förstå att det är en slumkåk. Fasaden är trasig, portarna står öppna, fönster är spruckna. På baksidan ligger diverse bråte som bildäck och gamla brädor. I det första trapphuset möts vi av vattenpölar, källardörren står öppen och flera dörrar till tomma lägenheter står olåsta. I det tjocka trapphusdammet avtecknar sig fotsteg och ett fönster gapar tomt. Själva rutan står lutad mot väggen intill. Vi kliver in i en tom lägenhet där mögeldoften ligger så tung att vi tvingas vända igen. Bruna fläckar i taket längst upp vittnar om att det har regnat in.

Baksidan av huset i Borås som kommunen kräver tvångsförvaltning av.

Bild: Nicke Messo

På baksidan av huset, som vetter mot en parkering, är en massa bråte samlat.

Det är i det här huset som Farzana Guljan och Abdulqadir Hormanish bor.

Här hittar vi landets enda fall där kommunen tagit till det allra skarpaste vapnet som finns i jakten på slumvärdar. Det är alltså så här långt det behöver gå innan en kommun kräver tvångsförvaltning, ett ingrepp där värden blir fråntagen möjligheten att själv förvalta sitt hus, om domstolen säger ja.

– Men vi ser ingen annan väg att gå. Alternativet är att förbjuda boende i huset men då handlar det om 23 hushåll som blir hemlösa och det vill vi helst undvika, säger Anna Lidskog, stadsjurist på Borås kommun.

Fakta Detta har hänt i Borås

Fukt, mögel och legionellabakterier

Kommunens senaste inspektion visar på stora brister. De allvarligaste handlar om fukt, mögel och varmvattentemperaturer så låga att risken för spridning av legionellabakterier är stor. Trots att kommunen ställt krav kopplat till enorma vitesbelopp har problemen fortsatt.

– Det finns risk för hyresgästernas hälsa. Det ska inte se ut som det gör här utan man har rätt till en tillfredsställande boendemiljö. Trots att kommunen haft en dialog, ställt krav och beslutat om vite under två och ett halvt år har det inte hjälpt, säger Anna Lidskog.

Anna Lidskog, stadsjurist i Borås stad.

Bild: Nicke Messo

Anna Lidskog, stadsjurist i Borås stad.

Kommunens ansökan om tvångsförvaltning bygger i första hand på deras egna inspektioner. Hyresgäster som har vänt sig till miljöförvaltningen har värden hotat med vräkning, enligt kommunen. Fastighetsägaren har sagt att han är trött på hyresgäster som klagar. Bara en enda hyresgäst har lämnat ett skriftligt vittnesmål, men anonymt, berättar stadsjuristen. I hyresnämnden lyser hyresgästerna med sin frånvaro. Ingen ställer upp och vittnar.

– De är rädda för att förlora sina hem, rädda för hyresvärden och rädda för vilket kontaktnät värden har, säger hon.

Ni är ensamma i landet om att försöka med den här åtgärden. Varför tror du att så få kommuner gör som ni?

– Jag kan tänka mig, utan att veta, att man drar sig lite från att göra det just för att det är en väldigt ingripande åtgärd. Tvångsförvaltning innebär att fastighetsägaren fråntas rätten att förvalta sin fastighet och det vill man så klart undvika om det går, säger Anna Lidskog.

Fönstret gapar tomt och rutan står på på trapphusgolvet.

Bild: Nicke Messo

Fönstret gapar tomt och rutan står på på trapphusgolvet.

Vem är då denne hyresvärd? Han är en omskriven man som år 2023 blev utsedd i Hem & Hyra till en av landets värsta hyresvärdar. Borås tidning har gjort djupgående granskningar av hans hus i staden medan Expressen och Hem & Hyra har skrivit om skandalhusen i Åmål, ytterligare fastigheter som har missköts av honom. Hyresvärden heter Mohammed Radjaian är 84 år och bor i en villa på 300 kvadratmeter strax söder om Göteborg.

Vad han tycker om att kommunen kräver tvångsförvaltning, varför han missköter huset och hur det känns att 42 personer, varav 12 är barn, står skrivna på adressen med risk för sin hälsa får vi aldrig veta. När vi får tag på honom avslutar han samtalet direkt.

– Ni får fråga kommunen, säger han och lägger på.

Vi fortsätter att ringa men han trycker antingen bort våra samtal eller så kommer vi till röstbrevlådan. Han svarar inte på sms.

Abdulqadir Hormanish hemma i köket som paret inte vågar använda till matlagning.

Bild: Nicke Messo

Trots att hyresvärden lovade paret att köket skulle renoveras har ingenting hänt.

Allt är trasigt hos Abdulqadir

Vi återvänder till huset i Borås och där kommunen gått bet lyckas Hem & Hyra. Vi träffar hyresgäster som bjuder in och vittnar om situationen med namn och bild. Som Abdulqadir Hormanish som inledde det här kapitlet och som nu viftar med ett papper i handen. Ur sin portfölj har han tagit fram en blankett han har fyllt i hos Hyresgästföreningen. Han har listat allt som är trasigt: lampor, el, fönster, dörrar, ventilation, balkongdörr, elementen, toalettstolen och badrumsskåpet. Han har tröttnat och hoppas på hjälp.

– Men min dröm är att flytta till ett helt annat område. Jag kanske får jobb på Foodora och då kan vi söka något annat, säger han.

I en grannlägenhet bor Youssef Bakdali och hans son Obada som även de klagar på huset. Det blåser in kallt, fönstren går inte att stänga och de har satt upp tejp som skydd. Men kanske vänder det nu, hoppas de. Hyresvärden har påbörjat förberedelserna för en badrumsrenovering genom att lägga ut täckpapper och sätta upp skyddsplast.

Youssef Bakdali bor med sin son Obada Bakdali i huset i Borås.

Bild: Nicke Messo

Hemma hos Youssef Bakdali och hans son Obada Bakdali har hyresvärden lagt ut skyddpapp och satt upp skyddstejp för att kunna renovera badrummet.

– Allt i huset är gammalt och porten står alltid öppen så det drar in kall luft. Vi har inga problem med hyresvärden om han bara fixar allt och renoverar, säger Youssef Bakdali.

Taket täckt av gråsvarta mögelfläckar

I en annan lägenhet är vardagsrummets tak helt marmorerat av mögel och vi lyser med en ficklampa för att se i dunklet. Gråsvarta fläckar syns över nästan hela taket och luften är tung. Hyresgästen som bor här vill inte vara med i tidningen och vill inte tala illa om sin hyresvärd. I stället är han nöjd med att ha tak över huvudet trots att mögelangreppet uppenbarligen är omfattande.

– Jag har många år av missbruk bakom mig och är inte betrodd någonstans. Jag kan inte få någon annan lägenhet utan är glad och tacksam för det jag har och jag vill inte misskreditera hyresvärden.

Taket hemma hos en av hyresgästerna i Borås är fullt med mögel.

Bild: Nicke Messo

Vi lyser med ficklampa för att se möglet som har spridit sig över nästan hela taket hemma hos en av hyresgästerna i Borås.

Men hela ditt tak är ju fullt av mögel och du är ändå tacksam.

– Jag har kanske för låga förväntningar men nej, jag är inte ledsen. Fast det svider i ögonen när jag vaknar på morgonen och jag har svårt att andas, säger han och visar medicinerna han tar för sin astma.

Det kräver inga djupare yrkeskunskaper för att se att huset behöver renoveras i grunden, att göra vid enstaka rum och väggar kan knappast hjälpa mot fukten och möglet. Just det beskrivs även i den utredning som värden, efter flera påtryckningar, till slut gjorde före sommaren. I den står det att ett flertal lägenheter är ”totalskadade” med fukt, mögel, trasiga fönster och läckande vattenrör.

Kanske kan kommunens krav på tvångsförvaltning till slut leda till förändring för hyresgästerna. Men då krävs att domstolen går på kommunens linje. I väntan på beslut får de boende, barn och vuxna, stå ut med fukt, mögel och riskera att bli sjuka av legionellabakterier.

Bilder från huset på Bergsgatan i Malmö.

Bild: Kristina Wahlgren/André de Loisted

Slumkåken mitt i Malmö.

Kapitel 3 – Ingen kan stoppa Ernas slumvärd

Med gemensamma krafter knuffar Erna Saric och hennes man undan garderoben. Skåpet är inte bara till för kläder utan ska dölja en gråsvart mögelfläck som växer på väggen. Framför allt hoppas Erna Saric att det ska skydda döttrarna, 11 och 18 år, som sover här inne.

– Jag är rädd att de ska bli sjuka. Lukten sätter sig i kläderna och jag tvättar och tvättar. Jag vet inte vad mer jag ska göra. Jag skäms och tänker, herregud vad ska barnens lärare säga.

Huset på Bergsgatan 16 i Malmö.

Bild: Kristina Wahlgren

Eftersom porten till huset på Bergsgatan står olåst kan vem som helst ta sig in på gården mitt i Malmö.

Det har gått sex år sedan Erna Saric slog larm om möglet till hyresvärden, men någon bestående hjälp har hon inte fått. Värden har gjort punktinsatser, bytt en spånskiva och målat om. Men eftersom han aldrig har utrett var fukten kommer ifrån har möglet hela tiden kommit tillbaka.

– Tänk om mina barn blir sjuka. Vem ska jag gå till? Jag förstår inte hur problemen i det här huset kan få fortsätta år efter år, varför är det ingen som stoppar hyresvärden? säger Erna Saric.

Ett svar är att det ofta är lång uppförsbacke för myndigheter som ställer krav på hyresvärdar. Processerna är långa, ibland flera år. När Hem & Hyra och SVT ställer frågan svarar 74 kommuner att de behöver fler verktyg för att kunna stoppa slumvärdarna.

Fakta Kommunerna som vill ha mer hjälp mot slumvärdarna

Mönstret med maktlösa kommuner går igen i Hem & Hyras granskningar genom åren. Flera hyresvärdar har varit återkommande. Som Ernas Sarics hyresvärd Frank o Robert fastighets AB på Bergsgatan i Malmö. Här har flera instanser – hyresnämnd, räddningstjänst, miljöförvaltning och polis – tidigare agerat. 2023 utsåg Hem & Hyra bolaget till en av landets värsta hyresvärdar. Under de senaste tio åren har Hyresgästföreningen hanterat 52 ärenden här men fick nej när krävde tvångsförvaltning. Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet, ser luckor i lagen.

Martin Grander, bostadsforskare Malmö Universitet.

Bild: Anders Paulsson

Bostadsforskaren Martin Grander.

– Rent generellt finns det rätt stora möjligheter idag att missköta sina fastigheter eftersom lagstiftningen inte räcker till. Det är ett underbetyg för hela bostadsmarknaden och välfärdssamhället, säger han.

Höga hyror, smuts och knark

Erna Saric har vänt sig till hyresnämnden för att få hjälp samtidigt som miljöförvaltningen kräver att värden ska utreda fuktskadan, annars väntar viten på 20 000 kronor. Det har gått trögt – hyresvärden lyckades ducka beslutet i fyra månader vilket har fördröjt allt.

Tidigare artiklar från Hem & Hyras bevakning av hyreshuset på Bergsgatan 16 i Malmö.

Hem & Hyra har tidigare granskat huset på Bergsgatan 16 i Malmö.

Till Bergsgatan har Hem & Hyra gång på gång återvänt för att träffa hyresgäster som klagar på höga hyror, smuts och knark. 97 personer är skrivna på adressen, av dem är 41 barn. Erna Sarics dotter Venecija Ferhatovic var bara sju år när familjen flyttade hit. Nu har hon fyllt 18 år och har tillbringat sin barndom i ett hus där hon aldrig har fått leka på gården. Fynden av kanyler på stenbeläggningen och de ständiga besöken av drogpåverkade människor har gjort att mamma Erna förbjudit henne.

– Jag har vant mig nu men när jag var liten var jag rädd när jag skulle gå till och från skolan, säger Venecija Ferhatovic.

– Folk sover i trapphuset och det är narkomaner på gården. Min son har hittat kanyler där, säger Erna Saric.

Innergården till huset på Bergsgatan 16 i Malmö.

Bild: André de Loisted

Venecija är uppvuxen i huset men har aldrig fått leka på gården. Hennes mamma Erna Saric har förbjudit henne.

Värden: ”Hyresgästerna bara förstör”

När vi tidigare om åren har sökt företrädaren för Frank o Robert Fastighets AB, Frank Dovic, har han varit svår att nå. Han har sällan svarat i telefon, ofta varit bortrest. Men nu springer vi på honom på den asfalterade innergården, som pryds av soptunnor, en madrass lutad mot fasaden, en gammal skrivbordsstol och en kundvagn. Och den här gången vill han prata.

– Vi renoverar men hyresgästerna bara förstör. Det är katastrof.

Han säger att det är hyresgästerna det är fel på, inte honom.

– Jag kan visa dig hur det ser ut och hur lagstiftningen bara skyddar hyresgästerna.

För att bevisa att han har rätt tar han med oss upp för trapporna. Han stannar utanför en lägenhet där Stefan Polak bor. Nu blir Stefan vittne till hur Frank Dovic går rakt in i hans hem.

– Ser ni som de har det? Dörrarna är trasiga, elen avstängd och han bara super. Jag har försökt få ut dem men jag blir inte av med dem, säger Frank Dovic.

Stefan Polak, hyresgäst på Bergsgatan i Malmö.

Bild: André de Loisted

När Stefan Polak och hans fru blev utslängda från sin tidigare lägenhet i samma hus flyttade de in i dotterns lägenhet.

Men är det inte märkligt att du pratar så här om en hyresgäst som står precis bakom dig?

– Det jag säger är sant, säger Frank Dovic.

Stefan Polak mimar: ”Han ljuger”.

När vi är ensamma med Stefan Polak vågar han prata mer:

– Frank gör som han vill och behandlar oss hur som helst. Det är fukt och mögel överallt. I vårt badrum till exempel. Vår spis är gammal och trasig men vi får ingen ny, säger Stefan Polak.

Han bodde tidigare snett över gården, innan hyresvärden slängde ut honom och hans fru. Värden säger att paret hade hyresskulder, Stefan Polak säger att de aldrig fick någon chans.

Stefan Polak, hyresgäst på Bergsgatan 16 i Malmö, och Hem & Hyras reporter Kristina Wahlgren.

Bild: André de Loisted

Stefan Polak bodde tidigare snett över gården, innan hyresvärden med kort varsel slängde ut honom och hans fru. Värden säger att paret hade hyresskulder, Stefan Polak säger att de aldrig fick någon chans.

Hur mycket kritik hyresvärden Frank Dovic än har fått har han alltid slagit ifrån sig. Det gör han nu med.

– Jag har inga problem, det är hyresgästerna som förstör. Det är jag som har kämpat, byggt och satsat pengar.

Det finns ju andra hyreshus runt omkring som inte har problem.

– Du, jag kan tala om för dig att problemen är nästan lika stora överallt. Det händer dumheter varje dag, folk dödar varandra och spränger fastigheter.

Hyresgäster är kritiska till hur du sköter huset. Vad säger du till dem?

– Jag har haft hyresgäster som jobbar svart och där socialen betalar hyran. Och där hyresgäster har flyttat ut och lämnat förstörda lägenheter. Vem ska betala allt? Kan du tänka lite objektivt på allt som händer.

Nu har ju miljöförvaltningen krav på dig.

– Vi hade en konflikt tidigare när de bad mig att tömma svartklubben i huset. Jag sa nej, för de betalar sin hyra. Men sedan den dagen har de börjat hänga efter mig. Hyresgästen som har anmält mig säger att det är mögel men det stämmer inte.

Hur skulle du beskriva dig själv som hyresvärd?

– Det är inte lätt idag kan jag tala om för dig. Man har inga rättigheter, bara skyldigheter. Det är inte lätt för någon hyresvärd. För de som har något i huvudet och som har ett jobb, de köper en villa eller en lägenhet. Men de som är nere på botten, det är de som hyr. Och de gör precis som de vill.

Fakta Detta har hänt på Bergsgatan

Ny lag skulle kunna stoppa slumvärdarna

Trots att Frank & Robert fastighets AB inte har följt kommunens krav är det inget som stoppar företaget från att köpa fler fastigheter efter att förvärvslagen togs bort för fjorton år sedan. Sedan dess har det varit fritt fram tills sommaren 2022 när den då socialdemokratiska regeringen tillsatte en utredning med målet: en ny lag som skulle stoppa oseriösa hyresvärdar.

Sedan kom ett val och ytterligare ett regeringsskifte. Och den nye justitieministern Gunnar Strömmer (M), ändrade delvis inriktning på utredningen. Nu skulle utredaren inte bara ta ställning till hur en ny lag skulle se ut utan även redovisa för- och nackdelar med att införa lagen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Bild: Axel Adolfsson

Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Trots att utredningen blev klar för ett år sedan har det inte hänt mer. Utredaren kom förvisso fram till att det behövs en ny förvärvslag och att den borde gälla från den 1 januari 2025, men så lär det inte bli. Utredningen är fortfarande ”under beredning” och om det ens kommer några förslag lär det dröja. Det säger handläggaren på Justitiedepartementet. Och frågan är inget Gunnar Strömmer (M), justitieminister prioriterar.

–  I grund och botten är det viktigt att vi har en levande bostadsmarknad, där många aktörer kan vara med och äga och hyra ut fastigheter till olika ändamål, och det vill vi inte slå undan benen för, säger han. 

Slumvärdarnas paradis.

Bild: Luna Larsson/Getty images

Kommunerna har tillsynsansvar men ändå kan slumvärdarna tjäna pengar på att hyra ut år efter år.

Kapitel 4 – Mörkertalet: Här kan slumvärdarna härja fritt

Flera kommuner svarar nej på frågan om de har haft problem med oseriösa hyresvärdar. Dit hör Åstorp, Luleå och Enköping. Men i alla tre kommuner har Hem & Hyra under året rapporterat från misskötta hyresfastigheter:

Åstorp: Familjen var utan vatten i 25 dagar

En man som tittar rakt fram. Ett vattenglas som fylls på.

Mohamad Raed Homsi, hyresgäst i Åstorp.

Luleå: Hyresgäster har flytt huset

Huset kommer att omges av tvångsförvaltning.

Bild: Google maps och privat

Huset på Furumovägen i Luleå hamnade i ny regi, efter en tvångsförvaltning. Den tidigare hyresgästen Lars välkomnar beslutet.

Enköping: Hyresgäster tar strid mot kalla hem och dålig skötsel

Jacop Lindholm bor i Fjärdhundra.

Bild: Per Groth

Jacop Lindholm bor med sin familj hos AB-hem i Fjärdhundra.

På frågan varför kommunerna har svarat nej på om de har problem med oseriösa hyresvärdar är svaren olika. I Åstorp har de inte har några ärenden i fastigheten. Luleå säger att ”det säkerligen finns objekt som inte ligger på vårt bord som behöver åtgärder”. I Enköping visar de sig ha haft ärenden i huset men att dessa är avslutade.

Kommunen: ”Vi kan inte göra något”

Men inte nog med det. I Hällefors kommun har Simon Sang-Wahlstedt och Nathan Jonsson varit utan el och värme i snart tre månader och där känner man inte ens till sitt tillsynsansvar. Där svarar kommunen att de inte kan hjälpa till.

– Vi kan inte göra något, det är inte våran fastighet. Vi har massor med fastigheter som står och förfaller i kommunen, säger Peter Wiker, utvecklingsstrateg i Hällefors kommun.

Men Hällefors kommun har fel. När hyresvärdarna brister och miljön i bostäderna kan påverka hyresgästernas hälsa negativt är det just till kommunen man ska vända sig. Det är kommunen som via förelägganden kan tvinga värden att åtgärda bristerna.

– Det var ni som hade rätt. Kommunen har tillsynsansvar. Och det var ju bra, det vore bra om man kom tillrätta med de här husen, säger Peter Wiker, senare.

Kommuner utan uppsökande verksamhet

Som lagen är utformad är det kommunerna som har tillsynsansvar, men samtidigt är det upp till varje kommun hur man lägger upp arbetet. När det gäller Hällefors kommun, där Simon Sang-Wahlstedt och Nathan Jonsson bor och ”det finns massor med fastigheter som står och förfaller”, svarar miljöförbundet att någon uppsökande bostadstillsyn inte finns med i deras planer för de kommande tre åren. Totalt är det ett tjugotal kommuner som själva svarar oss att de inte har någon uppsökande verksamhet alls.

Vi har nått slutet av vår resa genom Sverige där vi har avslöjat allvarliga missförhållanden på hyresmarknaden. Där hyresgäster kämpar mot värdar som inte tvekar att sko sig på andras misär och där lagar och regler inte räcker till. I Karlshamn körde Luna Larssons värd en sportbil i miljonklassen medan hon bodde i mögel, i Malmö har Erna Sarics dotter tillbringat barndomen i ett hus där hon varit förbjuden att leka på gården bland kanyler och knarkare och i Borås lider hyresgästerna medan värden struntar i viten i miljonklassen. Frågan är vem som ska hjälpa de drabbade. Vem kan svara Erna Saric:

– Varför är det ingen som stoppar hyresvärden?

En granskning i samarbete av:
Kristina Wahlgren, reporter Hem & Hyra
Marja Grill, reporter SVT Nyheter
Josephine Bergenmark, researcher SVT Nyheter

Fakta Så gjorde vi

Hem & Hyra och SVT Nyheter har kartlagt utbredningen av oseriösa hyresvärdar i Sverige. Metoder är enkäter, fältundersökningar och omfattande myndighetsresearch. Resultatet presenteras i en serie inslag och reportage på SVT och Hemhyra.se.

I en enkät har landets alla kommuner fått svara på om de har haft några oseriösa hyresvärdar i kommunen under det senaste året. Dit hör hyresvärdar som inte sköter sitt uppdrag, struntar i ålägganden och regler trots brister i boendemiljön.

Av landets 290 kommuner har 261 svarat. Av dessa har 85 kommuner, var tredje, haft problem med oseriösa hyresvärdar det senaste året. Bland dessa har vi begärt ut förelägganden, klagomål och bilder för att se vilka brister kommunen uppmärksammat.