Han rundar regler, behåller hyresgästernas depositioner och hyr ut till de allra fattigaste. Men Stefan Johansson tycker han är en bra hyresvärd: ”Däremot har jag haft och har dåliga hyresgäster”, säger han.
Valentin Sava, hans fru och två små barn flyttade från hyreshuset i Ljungbyhed för över ett år sedan. Sedan dess har de vädjat till hyresvärden om att få tillbaka de 22 800 kronor som de betalade i deposition när de flyttade in. De har sms:at värden om och om igen och även sökt juridisk hjälp. Men förgäves.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Valentin Sava bor nu på en annan ort – men väntar fortfarande på de pengar han betalt i deposition för lägenheten i Ljungbyhed.
Stefan Johanssons förklaring till att familjen inte har fått tillbaka pengarna, motsvarande tre månadshyror – är att det finns en oreglerad skuld kopplat till Valentins elförbrukning under den tid han var hyresgäst. Värden inväntar själv underlaget och ska betala tillbaka depositionen så fort det är klart. Säger han.
Borde du som fastighetsägare inte har bättre koll på elräkningarna än att en hyresgäst måste vänta ett år på sina pengar?
– Nej det ligger tyvärr helt utanför min kontroll. Det är ett annat företag som inte riktigt har fått ihop det till att fungera.
Varför har du inte sagt till Valentin Sava att du ska reda ut elräkningarna först?
– Jag vet inte varför jag inte har nämnt det. Det kan vara den dåliga kommunikationen med honom. Han är inte jättebra på svenska.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Gång på gång har Valentin velat veta vad som händer med hans deposition.
Hem & Hyra har tagit del av den sms-konversation som förts mellan Valentin Sava och Stefan Johansson från december förra året till april i år. Ingen gång nämner hyresvärden något om elräkningar, utan intygar gång på gång att Valentin ska få sina pengar – tills värden i april skriver ett meddelande:
”Jag kontaktar dig när jag är redo. Under tiden är jag tacksam om du INTE kontaktar mig”.
Kan du förstå att han hör av sig om och om igen att han inte får tillbaka sina pengar?
– Det förstår jag men det blir lite irriterande i längden, säger Stefan Johansson.
Valentin Sava är inte den enda hyresgästen som väntar på att få tillbaka sin deposition. Hem & Hyra har tidigare berättat om Heaven Tesfaye som har stämt värden i tingsrätten för att få sina pengar. Hon vill ha 22 500 kronor. Stefan Johansson vill inte betala tillbaka några pengar till henne. I stället har han gjort en motstämning och kräver 43 000 kronor av Heaven Tesfaye då han menar att hon förstört lägenheten och inte betalt alla hyror.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Heaven Tesfaye vill få tillbaka sina depositionspengar.
Stefan Johansson tycker dock inte att han har satt i system att inte betala tillbaka hyresgästernas depositioner.
– Alla andra som har fått tillbaka dem då. Hur är det med dem?
Huset som både Valentin Sava och Heaven Tesfaye bodde i ägs av en bostadsrättsförening, där Stefan Johansson och hans närstående sitter i styrelsen, trots att de själva inte bor där, vilket är en ovanlig lösning. Stefan Johansson bekräftar upplägget.
– Det är inget suspekt med det, säger han.
Äger du alla lägenheter i fastigheten?
– Det är en helt privat angelägenhet så det behöver du inte bry dig om, säger han.
Stefan Johansson återkommer flera gånger under intervjun till att han kan komma vidta åtgärder om tidningen skriver om honom. Att vi skriver om honom betraktar han som förtal.
Lägenhet saknade utrymningsvägar…
Det har genom åren funnits fler problem kopplat till huset. Flera myndigheter har konstaterat att fastighetsägaren inte levt upp till de krav som olika lagar ställer. Räddningstjänsten dömde ut en lägenhet i källaren, då kravet på tillräckliga utrymningsvägar inte var uppfyllt. Ett fönster var för litet för att ta sig ut ur och källarlägenheten riskerade att bli rena dödsfällan.
Även om Stefan Johansson nu har åtgärdat de brister som räddningstjänsten påpekade tycker han att räddningstjänsten tolkade lagen fel. Han menar att det visst fanns tillräckliga utrymningsvägar.
– Om en brandmyndighet vill att vi ska göra någonting så gör vi på det sättet. Men det är inte sunt förnuft, säger han.
…och bygglov
Även kommunens bygglovshandläggare har haft saker att anmärka på, sedan de upptäckte att en lägenhet byggts om utan att fastighetsägaren meddelat detta. Först i efterhand ansökte fastighetsägaren om bygglov och fick det beviljat. Även i det här fallet anser Stefan Johansson att han egentligen inte alls skulle behövt något bygglov från första början och att det är kommunen agerat felaktigt, inte han.
– De har inte satt sig in i det tillräckligt kan man säga.
Så hade ni fått ett bygglov beviljat och först då upptäckte ni att ni kanske inte hade behövt söka det alls?
– Ja, precis. Så är det.
Hem & Hyras kartläggning visar att många hyresgäster i fastigheten är skuldsatta och socialt utsatta. En handfull hyresgäster har inte några löneinkomster alls. Fler än hälften har obetalda skulder hos Kronofogden. Det handlar med andra ord om hyresgäster som är utestängda från stora delar av hyresmarknaden där kraven på rätt inkomst och skuldfrihet är det normala.
Bild: Anders Eeg-Olofsson
Lena Breler genomgår skuldsanering. När hon fick tag i en lägenhet i huset hade hon få alternativ.
Enligt Stefan Johansson finns det ingen uttänkt strategi bakom att han godkänner personer med skulder eller svag ekonomi utan handlar helt enkelt om att det är få sökande till lediga lägenheter.
– Ljungbyhed är ju ett område där det inte bor Guds bästa barn. De som är vettiga de äger sina bostäder, svarar han.
Hur ser du på dig själv som hyresvärd?
– Jag ser mig själv som en väldigt bra hyresvärd, säger han.
– Jag gör mitt bästa i alla lägen. Däremot har jag haft och har dåliga hyresgäster.
Fakta Så ägs huset
Det är bostadsrättsföreningen Rosengårdens ferielejligheder i Ljungbyhed som äger fastigheten på Pilgatan 16. I styrelsen sitter Stefan Johansson och han finns med på flera hyreskontrakt för de lägenheter som hyrts ut.
Källa: allabolag.se, Helsingborgs tingsrätt