Anna Stjernberg i Kristianstad vet inte hur hon ska klara sig. Hon är en av många som i år krävts på dubbla återbetalningar efter att ha fått för högt bostadsbidrag. Varje år blir tiotusentals hushåll skuldsatta på grund av det svårbegripliga återkravssystemet.
Det är bara den elfte i månaden men Anna Stjernbergs konto är tomt. En vecka återstår innan sjukersättning och vårdbidrag kommer. I frysen och skafferiet finns mat så att hon och barnen klarar luncher och middagar. Problemet blir att få mjölken och brödet att räcka till två hungriga tonåringar. Själv får hon hoppa över frukosten tills pengarna kommer.
Anna Stjernberg är luttrad efter att ha levt på sjukersättning i över 20 år. Hon lever i en ständig ekonomisk stress och är van vid att pengarna inte räcker till om något utöver det vanliga händer. Som det gjorde två veckor tidigare, när det plingade till i den digitala brevlådan på mobilen.
Försäkringskassan meddelade att hon hade fått 4 391 kronor för mycket i bostadsbidrag under 2020.
Bild: André de Loisted
Anna Stjernberg fick återkrav för 2019 i mars och för 2020 i oktober.
Det var inte första återbetalningskravet 2021. Redan i mars fick Anna Stjernberg veta att hon hade fått 3 180 kronor för mycket under 2019 och sedan dess betalar hon av genom att 300 kronor i månaden dras från det nuvarande bostadsbidraget.
Drygt tusen kronor återstod av den skulden när nästa återkrav kom. Och det var alltså ännu större.
Anna blev inte helt tagen på sängen. Det var bara ytterligare en smäll.
– Jag anade att jag inte hade räknat rätt och att jag skulle behöva betala tillbaka en del, men jag trodde inte det skulle bli så mycket, säger Anna.
Anmälde höjt vårdbidrag
För 20 år sedan levde hon i en våldsam relation och blev ofta så illa misshandlad att hon blev sjukskriven. Till slut fick hon erbjudande om sjukpension.
– På den tiden var det lätt att få, nu hade det aldrig gått. Men jag är glad nu att jag har sjukpension för mina barn behöver mycket extra. Jag hade ändå aldrig kunnat få ett jobb eftersom jag måste vara hemma med sonen så mycket.
Utöver sjukersättning får hon vårdbidrag för att hennes två tonåringar har funktionsnedsättningar och behöver extra omvårdnad och tillsyn. Detta vårdbidrag höjdes i flera omgångar under 2019 och 2020.
Jag visste inte hur jag skulle göra, jag har alltid varit dålig på matte.
Anna Stjernberg var fullt medveten om att de där höjningarna skulle påverka bostadsbidraget och hon anmälde ändrad inkomst till Försäkringskassan. Men det var svårt.
– Man ska själv räkna på vad man får ut, plus skatten. Och skatten skiftar när man både har pension och vårdbidrag. Jag visste inte hur jag skulle göra, jag har alltid varit dålig på matte. Jag ringde Skatteverket och Försäkringskassan och försökte få hjälp, men de sa att man måste räkna själv.
Bild: André de Loisted
När Annas son fyllde år hade hon inga pengar till presenter, utan fick söka hjälp hos en välgörenhetsorganisation.
På Försäkringskassans huvudkontor säger de att det stämmer. Den som söker bostadsbidrag måste själv stå bakom uträkningarna och skriva under på heder och samvete.
– Det får aldrig bli så att man förlitar sig på att vi som myndighet räknar ut en summa. Då skulle det finnas stor risk att den enskilde inte själv tar fullt ansvar för att de uppgifter som lämnas är korrekta, säger Jenny Cederborg, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
53 procent får fel summa
Anna Stjernberg är knappast ensam om att ha räknat fel. Majoriteten av alla som får bostadsbidrag gör det. Bidraget beräknas och betalas ut preliminärt, utifrån vilken inkomst man tror man ska få under ett kalenderår. Först i efterhand, när Skatteverket har fastställt hur stor årsinkomsten blev, kan Försäkringskassan kolla om den stämmer med uppgifterna i ansökan.
Fakta Bostadsbidraget i siffror
- 219 210 hushåll fick bostadsbidrag under 2019
- 80 % var barnfamiljer
- 17 % fick pengar tillbaka i efterhand
- 36 % fick återkrav i efterhand
- 7 638 kr var det genomsnittliga återkravet
Mer än var tredje – ungefär 80 000 hushåll per år – visar sig i efterhand ha tjänat mer än beräknat och fått för högt bostadsbidrag. De blir återbetalningsskyldiga, som Anna Stjernberg.
Beskeden snabbas på
“Vilken jättemysig julklapp för de mest utsatta barnfamiljerna” utbrister Christina Olsson på föreningen Sveriges Makalösa föräldrar. Hon är heligt förbannad på att 39 000 hushåll fick återkrav från Försäkringskassan under november i fjol. För många av dem var detta det andra kravet under samma år.
Det beror på att Försäkringskassan lägger om arbetet för att kunna korta tiden mellan utbetalning och återkrav. Tidigare har det kunnat dröja två år innan återbetalningskravet har kommit och detta har varit kraftigt kritiserat. Nu kan det snabbas upp tack vare att Försäkringskassan får inkomstuppgifter från Skatteverket oftare än förut.
Men även om syftet bakom de dubbla beskeden under 2021 är gott, kan de drabba hårt – de flesta som har fått bostadsbidrag har fortfarande svag ekonomi och kan inte betala allt direkt. Över 70 procent av barnfamiljerna blir i stället skuldsatta.
De 4 391 kronor som Anna Stjernberg fick för mycket under 2020 läggs nu på de drygt 1 000 kronorna som är kvar på skulden från vårens återkrav.
– Nu har jag en skuld på över 5 000 kronor. Det kommer att ta lång tid att betala, konstaterar hon.
På gränsen för försörjningsstöd
Anna Stjernberg och hennes barn får sjukersättning, vårdbidrag, bostadsbidrag, efterlevandepension och barnbidrag på totalt drygt 20 000 kronor efter skatt. När hyra, el och hemförsäkring är betald hamnar familjen precis på riksnormen för försörjningsstöd.
Bild: André de Loisted
Det är svårt att få pengarna att räcka till mat hela månaden. Barnen har särskilda behov och det finns inga marginaler för oförutsedda utgifter.
Hon har inga marginaler och inga besparingar. Varje extra utgift måste lösas med avbetalning, trots att det i längden är en dyrare lösning. Som den senaste veckan, när dammsugaren gick sönder och barnen verkligen behövde vinterkläder. Eller när hon själv får problem med tänderna efter många års användning av astmamedicin.
– Jag har fått dra ut hälften av tänderna. Det är inte så roligt när man bara är 44 år, men det är billigare än att rotfylla och jag får ta det på räkning.
Tänker hela tiden på ekonomin
I den situationen är 300 kronor i avbetalning för bostadsbidraget kännbar. Anna säger att hon tänker på ekonomin varje dag, hela tiden. Hon oroar sig också för hur barnen och hon ska klara sig i framtiden. Nästa år, när dottern går ut särgymnasiet, försvinner både vårdbidrag och bostadsbidrag för henne.
– Då vet jag inte hur vi ska klara oss. Samhället har blivit så tufft. Bara i vår stad är det många som sitter ute på bänkarna och fryser. Jag är glad att jag i alla fall en lägenhet att komma hem till, det är nästan en lyx, säger hon.
Har du några drömmar?
– Det skulle väl vara att jag vann lite pengar och kunde betala av allt. Då kunde jag spara lite varje månad till om jag behöver gå till tandläkaren och sådana saker.
I januari skickar Försäkringskassan ut besked ut till ytterligare cirka 114 000 hushåll. För cirka en tredjedel innehåller beskedet ett krav på återbetalning.