Viktor Otamanskij och hans familj har undkommit kriget i Ukraina. När de hotades med att bli utkastade ur sin lägenhet i Hässelby vägrade han. Familjen trotsade beskedet och var ensamma om att stanna kvar i huset på Fyrspannsgatan. “Min fru brukar säga att så länge det inte kommer raketer och bomber från luften så är allt lugnt”.
Delarna av en Ikea-soffa står på parkettgolvet. Viktor Otamanskij synar skruvbulten i handen innan han för hand börjar montera den i ena soffdelen. För en byggnadsarbetare är denna byggsats inte särskilt avancerad. Han använder inte ens någon instruktionsmanual, ett misstag många gjort före honom, men som i det här fallet inte tycks ställa till det alls.
Blockuthyrarna Läs alla delar
Tvårummaren i Vårberg i södra Stockholm förbereds nu för inflytt så att hans fru och, kanske framförallt, deras dotter ska trivas.
Bild: Kristina Sahlén
En Ikeasoffa är en av de första möbler Viktor Otamanskij monterar i nya lägenheten.
Bara några månader tidigare flyttade familjen in en annan lägenhet, på Fyrspannsgatan i Hässelby. Det var en liten etta, men en som de hoppades kunna bo i ett tag.
Det hade tagit fyra månader att hitta den och i augusti fick de slutligen skriva kontrakt och flytta in. Viktor Otamanskij hade redan jobbat ett tag som byggarbetare i Sverige men nu hade hans fru och deras dotter också kommit till landet, direkt från krigets Ukraina.
Lappen i trapphuset
Men redan i september, en månad efter inflytt, kom lappen i trapphuset. Samtliga hyresgäster som skrivit kontrakt med hyresvärden Rent Xpress skulle tvingas ut. Rent Xpress hotade med att konfiskera Viktor Otamanskijs och de andra hyresgästernas ägodelar om de inte lämnade sina boenden den 30 september.
Massvräkningen skakade om tillvaron för totalt 100 hyresgäster på två olika adresser. På båda adresser var det samma hyresvärd, Rent Xpress.
Det blev mer eller mindre panik i hyreshuset i Hässelby. Många av de boende hade begränsade kunskaper i svenska och ännu mer begränsade kunskaper om de svenska hyresreglerna. Trots den oroliga stämningen säger Viktor Otamanskij att han själv höll sig lugn.
– Jag känner mig alltid lugn. Jag brukar inte vara så orolig av mig. Jag är från Ukraina, det är lite allvarligare grejer som pågår där än vad som händer med oss, säger han.
Viktor Otamanskij om åttaåriga dotternDet var en lång process att få henne in i skolan och vi märker att hon är orolig. Det är ett stort problem.
Men samtidigt fanns det en oro i familjen. Att flytta med bara några veckors varsel var inget alternativ. Viktor Otamanskijs åttaåriga dotter hade precis fått börja i skola i Hässelby när beskedet om uppsägningen kom.
– Det var en lång process att få henne in i skolan och vi märker att hon är orolig. Det är ett stort problem. När hon hade fått plats i skolan så fick vi besked att vi inte kunde bo kvar?
Bild: Kristina Sahlén
En ogiltig uppsägning
Han kände att det inte kunde stämma att de redan skulle tvingas lämna sitt nya hem. Då kom han i kontakt med Hyresgästföreningen som delade hans uppfattning: uppsägningen kunde inte vara giltig. Viktor Otamanskij bestämde sig, till skillnad från övriga hyresgäster, för att bo kvar i de tre månader han och Hyresgästföreningens jurister ansåg att han hade rätt till och börja leta efter ett nytt boende.
Det skulle köpa familjen utrymme att hitta ett tryggare boende för dottern.
– Vi har förberett vår dotter för att det nu kommer att bli nya klasskompisar, en ny lärare och nytt allting. Vi behövde tid för att bearbeta henne så hon själv skulle bli sugen på en förändring.
Bild: Aron Andersson
Den tidigare lägenheten i Hässelby var mindre än den nya.
Var det dottern som fick er att ta beslutet att bo kvar?
– Ja. För vår del hade vi kunnat flytta. Men hon är åtta år och kan inte ta in sådana här förändringar så snabbt. Hon måste få möjlighet att ta in det som händer.
På vräkningsdagen den 30 september förra året var det kaos i fastigheten. Hyresgäster stod i trapphuset och väntade på att få lämna ifrån sig sina nycklar.
Men samtidigt som grannarna flyttade ut så bodde alltså Viktor och hans familj kvar.
Inga besked från Rent Xpress
Från hyresvärden Rent Xpress kom inga besked. Viktor Otamanskij hade skrivit sitt kontrakt med företagets styrelseordförande Per Almström. Den han inte visste när han skrev kontraktet i början av augusti var att Per Almström dömts till fängelse bara drygt två veckor tidigare och suttit häktad under större delen av sommaren.
När han försökte be om sin depositionsavgift på 10 000 kronor tillbaka hänvisades han till företagets vd Thomas Traneving. En assistent svarade och bad om Viktors bankuppgifter. Men några pengar har han ännu inte fått och Thomas Traneving svarar varken på telefon eller mejl längre.
Fakta Så gick blockuthyrningen till
Lägenheterna som hyrts ut i tredje hand av Rent Xpress ägs egentligen av företaget Svenska nyttobostäder. Men Svenska nyttobostäder, som uppger att de aldrig haft någon direkt kontakt med Rent Xpress, hade inget intresse av att ta över hyresgästerna själva. Och eftersom Rent Xpress nu gjort sig otillgängliga och inte skickar några mer fakturor så bodde Viktor Otamanskij och hans familj kvar utan att betala någon hyra.
Samtidigt började Viktor att leta efter ett nytt boende för familjen. Han visar i mobilen de chattgrupper på Whatsapp, Telegram och Viber där han sökt efter en lägenhet. Mycket erbjudanden verkar vara svartkontrakt och privatpersoner som vill hyra ut. Men familjen behöver något mer stabilt.
– Det är många som säger “kom och bo hos oss” men vad ska hända sedan då? Jag vill inte vara beroende av någon privatperson på det sättet. Jag har hört om bekanta som flyttar in men får veta “om två dagar måste du flytta” och det vill jag inte vara med om.
Ny lägenhet, men samma upplägg
Till slut hittade han lägenheten i Vårberg. Här finns skola i närheten och gratis parkering på gatorna. Det behövs eftersom familjen har två bilar. Ändå är han orolig för att upplägget är väldigt likt det i Hässelby. Det är en annan fastighetsägare, och en annan mellanhand, men samma typ av uthyrning.
Bild: Kristina Sahlén
Den jurist på Hyresgästföreningen som Viktor Otamanskij tidigare varit i kontakt med fick se det nya hyresavtalet.
– Jag skickade det och han sa att det verkade vara på ett liknande sätt som med Rent Xpress.
Han har betalat 10 500 kronor i deposition och månadshyran kommer att vara densamma. För liknande lägenheter som Hyresgästföreningen förhandlat hyran för, i samma hus, ligger hyresnivåerna på ungefär 5 100 kronor i månaden. För en upprustad lägenhet, vilket Viktor Otamanskijs är, bedömer föreningens förhandlare att hyran skulle kunna vara runt 7 700 kronor, ”om jag räknar snällt”.
Trots tecknen på att upplägget här är liknande det i Hässelby så ser Viktor Otamanskij med förhoppning på framtiden och att den nya lägenheten ska passa familjen och deras dotter bättre.
– Hon börjar redan bli så stor. I Hässelby bodde vi mycket mindre än här, bara i ett rum, men här kan hon få något eget.