Annons

Bästa solcellsladdarna – håll paddan vid liv med hjälp av ljus

Tester Fortfarande återstår några veckors sommar. Du som längtar ut i naturen har fin nytta av sol­cellsladdare för dina elektriska favoritprylar. Men det är enorma skillnader i hur mycket el olika laddare ger. Jämför själv i Hem & Hyras test.

I takt med att mobiltelefoner och ­annan elektronisk utrustning får fler och fler ­funktioner behöver de också mer energi. Oavsett om det gäller att hålla igång Netflix i tältet, kunna ladda drönaren för ytterligare en ­flygtur i vildmarken eller hålla telefonen vid liv för att kunna kalla på hjälp i en nöd­situation kan en solcellsladdare vara till nytta.

Laboratoriet PZT i tyska Wilhelmshaven har på uppdrag av Testfakta testat sju ­portabla solcellsladdare avsedda för friluftsliv och ­camping. Laboratoriet har testat sol­panelernas kapacitet, den medföljande powerbankens ­kapacitet, tekniska egenskaper, hanterbarhet och säkerhet.
Bäst i test när alla parametrar vägs ­samman är Linocell Solcellsladdare 20 W från Kjell & Company. Den har i särklass högst laddkapacitet och ger hela 77 procent mer än testets näst bästa produkt från Powertraveller.

Läs ocksåStort test – hitta bästa pannlampan: "Ljuseffekten sjunker"Osäker på pannlampan inför tältäventyret? Läs Hem & Hyras test!

Laboratoriet har testat solcellsladdarnas ­kapacitet i mulet, halvmulet och mestadels soligt väder. Testet visade på stora skillnader i förmågan att fånga in solenergin, där den ­bästa produkten levererade 3 400 mAh och den ­sämsta bara 300 mAh på fem timmars exponering i växlande molnighet. Hur mycket kan man då ladda med 3 400 mAh? Det beror helt på vad man ska ladda, men för att ladda en smartphone till 100 procent krävs det ­cirka 2 000 mAh.

– Testresultatet visar att man mer ska se ­flera av solcellsladdarna som powerbanks med möjlighet att få lite extra ström om ­solen ­skiner mycket. Inte något som man kan vara beroende av för att ladda sin telefon säger Thorsten Kutzner, testledare på PZT.

Annons

Powertraveller, Goal Zero, Xtorm och Sandberg har de mest effektiva solcellspanelerna. De är nästan dubbelt så effektiva som testvinnaren från Kjell & Company. Men den sämre effektiviteten kompenseras mer än väl av storleken, där Kjell & Companys panel är nästan fyra gånger större än tvåan Powertraveller – och levererar vid molnigt väder nästan dubbelt så mycket energi.

Läs ocksåHitta den bästa airfryern – stort test: "Kycklingklubborna blir frasiga"Vilken airfryer gör bäst pommes frites och kycklingklubbor?

Solcellsladdarna är relativt enkla att ­hantera. Man kopplar panelen till powerbanken och placerar den i solen. I vissa fall måste de ­vecklas ut men det behövs inga verktyg. Det enda som krävs av användaren är att vända panelen mot solen. Däremot kräver de olika mycket plats, speciellt i utfällt läge. Här gäller det att välja en lösning som möter ens specifika behov.

De större solpanelerna har alla varierande lösningar för att kunna fästas på utsidan av en ryggsäck. På det sättet kan man ladda sin powerbank medan man går.

Annons

Alla utom en av solpanelerna har någon form av klassning för vattentäthet. Högst klassning har Goal Zero och Sandberg som är vattentäta (IP67). Panelen från Clas ­Ohlson måste enligt manualen hållas torr

Läs ocksåHem & Hyra testar elcyklar: här är modellen som rullar bästElcykel och laddningssladd.
Kjell & Company
Totalbetyg: 8,8
Solcellspanel
Linocell Solcellsladdare 20 W
Powerbank
Linocell Premium (10 000 mAh) – säljs separat
Cirkapris
899 kronor
Konsumentkontakt
kjell.com
Vattentålighet
Tål lättare regn (IP53)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
2-3 timmar
Kommentar Bäst i test. Klart högst laddkapacitet. Mindre effektiva solceller men kompenseras av stor panel. Kan kompletteras med valfri powerbank. Kan fästas på ryggsäcken. Minus för att fickan till powerbanken inte går att stänga när den laddas. Går att vika ihop men ändå stor.
Powertraveller
Totalbetyg: 7,9
Solcellspanel
Sport 25 Solar Kit
Powerbank
Paket (6 700 mAh)
Cirkapris
1 300 kronor
Konsumentkontakt
powertraveller.com
Vattentålighet
Tål lättare regn (IPX 4)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
5-6 timmar
Kommentar Effektiva solceller och bra laddkapacitet. Powerbank med bra kapacitet ingår (kan kompletteras). Går att fästa på ryggsäcken. Minus för att fickan till powerbanken inte går att stänga när den laddas. Går att vika ihop.
Goal Zero
Totalbetyg: 7,3
Solcellspanel
Goal Zero Flip 12 Solar Kit (Nomad 5 solarkit)
Powerbank
Paket (3 350 mAh)
Cirkapris
1 050 kronor
Konsumentkontakt
response-nordic.no
Vattentålighet
Vattentät (IP 67)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
7-8 timmar
Kommentar Effektiva solceller och bra laddkapacitet. Powerbank med lägre kapacitet ingår (kan kompletteras). Går att fästa på ryggsäcken. Vattentät. Inbyggt stativ underlättar vinkel mot solen. Stor.
Clas Ohlson
Totalbetyg: 6,8
Solcellspanel
Exibel Solcellsladdare med USB 10 W
Powerbank
Powerbank 3 350 mAh – säljs separat
Cirkapris
600 kronor
Konsumentkontakt
clasohlson.com
Vattentålighet
Måste hållas torr
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
5-6 timmar
Kommentar Mindre effektiva solceller men kompenseras delvis av större panel. Måste hållas torr. Kan kompletteras med valfri powerbank. Går att fästa på ryggsäcken. Bra ficka där powerbanken ligger skyddad. Går att vika ihop men ändå stor. Tål inte vatten.
Xtorm
Totalbetyg: 6,6
Solcellspanel
Solar Charger Evoke 10.000 (AM121)
Powerbank
Integrerad (10 000 mAh)
Cirkapris
1 000 kronor
Konsumentkontakt
xtorm.eu
Vattentålighet
Tål lättare regn (IPX 4)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
9-10 timmar
Kommentar Effektiva solceller men lägre laddkapacitet (mindre panel). Integrerad powerbank med bra kapacitet. Svår att hänga på ryggsäcken. Uppfällbar konstruktion som fångar ljuset bra.
Sandberg
Totalbetyg: 6,4
Solcellspanel
Outdoor Solar Powerbank 24000
Powerbank
Integrerad (24 000 mAh)
Cirkapris
1 150 kronor
Konsumentkontakt
sandberg.world
Vattentålighet
Vattentät (IP 67)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
25 timmar
Kommentar Effektiva solceller men låg laddkapacitet (liten panel). Integrerad powerbank med mycket bra kapacitet. Robust kapsling. Inbyggd lampa. Kan hängas i tältet. Vattentät.
Dörr
Totalbetyg: 5,9
Solcellspanel
Solar Powerbank SC-10000
Powerbank
Integrerad (10 000 mAh)
Cirkapris
200 kronor
Konsumentkontakt
cyberphoto.se
Vattentålighet
Tål lättare regn (splashproof)
Laddtid smartphone (2000 mAh), växlande molnighet
30 timmar
Kommentar Billig och med effektiva solceller men låg laddkapacitet (liten panel). Integrerad powerbank med bra kapacitet. Inbyggd lampa som ger svagt allmänljus. Lätt och tunn.
Fakta: Så här gick testet till

Det tyska laboratoriet PZT i Wilhelmshaven har på uppdrag av Hem & Hyra/Testfakta testat ett urval av portabla solcellsladdare, som består av solcellspaneler kopplade till ett batteri (powerbank) för laddning av till exempel en mobil­telefon. Solcellsladdarna är tänkta att användas där man saknar tillgång till el.
Laboratorietestet omfattar följande ­huvudmoment:

  • Solcellsladdarnas laddkapacitet
  • Powerbankens kapacitet
  • Användarvänlighet
  • Säkerhet

Betygsättning och viktning
Eftersom olika användningsområden ställer olika krav på solcellsladdarna har storlek på solpanelen inte haft någon avgörande betydelse för betyget.

  • Solcellsladdarens laddkapacitet 50%
  • Powerbanken kapacitet 10%
  • Användarvänlighet 20%
  • Säkerhet (diskvalificerande)
Läs också Sladdlösa dammsugare dör inom en kvart – här är bästa modellen Många elgrillar för klena – Hem & Hyra har korat en vinnare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.