Hem & Hyra testar belysning för din balkong
Moderna balkongbelysningar har led-lampor. De är energisnåla, miljövänliga och utvecklar betydligt mindre värme än glödlampor. De kostar extra men har i stället längre livslängd. Traditionella glödlampor sitter ofta oskyddade och kräver mer varsam hantering. Typen ljusslangar består av en sluten pvc-slang där lamporna sitter tätt. Här kan överhettning bli ett problem om delar av slingan placeras för nära varandra.
Det är alltid bra att vara försiktig vid hantering av el utomhus. Därför finns några saker att tänka på vid köp av balkongbelysning. Se till att slingan har minst IP-klass 44 och är CE-märkt, se faktaruta.
Har den en transformator, använd bara de sladdar som hör till slingan. Om du saknar eluttag på balkongen bör startkabeln vara så pass tunn att den kan passera ett fönster eller balkongdörr. Vill du vara extra säker, köp till en jordfelsbrytare.
Hem & Hyra har även testat åtta elektriska adventsljusstakar och julgransfötter.
En CE-märkt belysning uppfyller EU:s säkerhetskrav. Det innebär i princip att tillverkaren är ansvarig för skador som orsakas av den CE-märkta produkten. Inte att förväxla med China Export-symbolen som har ett kortare avstånd mellan C och E än vad EU:s symbol har. China Export-symbolen säger inget om säkerheten.
FAKTA/IP-KLASSNING
Siffrorna visar hur väl kapslad belysningen är. För utomhusbruk krävs minst IP 44, vilket samtliga belysningar i testet har. Det innebär skydd mot inträngande fasta föremål större än 1 millimeter och skydd mot strilande vatten från alla vinklar.
Samtliga belysningar har monterats på balkongen.
De har bedömts efter funktioner, anslutningar, kopplingar samt annan kringutrustning. De närmsta grannarna fick säga sin åsikt. Belysningarna monterades ned och placerades i sina förpackningar, om det var möjligt. De fem kriterierna i testet är design, kvalitet, kapacitet, funktion samt prisvärde.
Maxbetyget är 25 poäng.