Hem & Hyra testar växthus
Hos de stora handelsträdgårdarna har frösådden sedan länge varit i gång. Stora mängder plantor ska drivas upp för att täcka vårens och sommarens efterfrågan. För hobbyodlaren finns det däremot ännu gott om tid att peta ner frön i jorden. Ett miniväxthus gör det möjligt för alla att testa att odla, oavsett om du bor i hus eller i lägenhet.
Det gäller att välja rätt modell för ändamålet, de åtta testade växthusen skiljer sig åt både i design och funktion. Det fabergéliknande glasägget från Design House Stockholm riktar sig främst till den som nöjer sig med att se ett enda frö gro och bli till en planta. De större och lite dyrare drivhusen från Willab Garden, Wexthuset och Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik är perfekta för dig som vill ha ordentligt med plantor inför sommaren. De har inbyggd justerbar ventilation, något som de övriga saknar.
Testvinnaren Gro Warm 300 från Willab Garden tar hem vinsten tack vare den robusta konstruktionen, och eluppvärmningen som hjälper till att ge plantorna ett bra klimat. Det finns också en termostat att köpa till, och ett startpaket ingår som gör det enkelt att komma i gång med odlingen.
Bästa budgetval är X-Large propagator från Garland Products. Ett mycket praktiskt miniväxthus till ett relativt lågt pris.
Man kan välja att antingen så i jord eller i torvbriketter. Läs på fröpåsen hur dina frön ska sås, om de ska täckas med jord eller inte.
Placera växthusen ljust och i rumstemperatur, inte i direkt solljus.
Spreja jorden fuktig till dess att fröna har grott och fått rötter, då kan du vattna som vanligt. Tänk även på att släppa in luft till plantorna.
När plantorna vuxit till sig är det dags att plocka bort locket för att så småningom plantera om växterna i större krukor.
Hem & Hyra har testat åtta miniväxthus, även kallade drivhus. Miniväxthusen är i en storlek som passar att ha inomhus, utomhus eller på balkongen.
Vi har bland annat mätt hur mycket de rymmer, jämfört de olika materialvalen och undersökt hur användarvänliga de är.
Miniväxthusen har utvärderats utifrån kriterierna kvalitet, kapacitet och användning.
Maxpoäng är 15.