Så väljer du rätt robotdammsugare
Tyvärr är beskedet att robotarna kan inte ersätta den handjagade maskinen rakt av.
– Robotdammsugaren är mer ett komplement. En vanlig manuell dammsugare är mycket kraftfullare och kommer åt bättre, inte minst vid kanter och hörn, säger Paul Rogers vid brittiska laboratoriet Intertek som utfört testet.
Hur bra de olika robotdammsugarna lyckas göra rent varierar stort. Klart bäst i test är Electrolux som fick upp mer än 95 procent av testdammet från hårt golv. Det kan jämföras med testets sämsta maskin Skantic, som bara fick med sig 38 procent av dammet.
Electrolux kommer även åt bäst vid kanter och hörn, och är dessutom en av få maskiner i testet som klarar att få upp tussar och ludd från mattan.
Miele som är en av de dyrare maskinerna i testet klarade mattan sämst av alla.
Den missade också mycket smuts när maskinernas navigationsförmåga testades. Här fick robotdammsugarna köra på en testbana med stolar, bord och andra hinder som normalt finns i ett hem. På golvet mellan hindren fanns 42 dammiga kontrollytor. När ytorna inspekterades efteråt fick Miele och även Neato underkänt på elva av de 42 ytorna.
Miele hamnar därmed näst sist i testet, med bara en hårsmåns bättre slutbetyg än budgetmärket Skantic.
En annan aspekt att väga in i valet av robotdammsugare är ljudnivån. Skantic, Cleanmate och Neato låter så mycket när de är i gång att det är svårt att hålla en normal samtalston i rummet.