Stort test av teer – med hjälp av indiskt laboratorium: ”Viktig smakfaktor”

English Breakfast är ett av de mest populära teerna i världen och begreppet breakfast tea har använts av tehandlare sedan åtminstone slutet av 1700-talet.
Den klassiska blandningen kännetecknas av sin kraftfulla smak och mörka färg med naturligt höga koffeinhalter jämfört med många andra teer. Det finns dock en rad olika märken på marknaden, så det kan det vara svårt att veta vilket te som verkligen håller måttet.
Indiskt testlab
Vi har därför låtit det indiska forskningslaboratoriet Upasi Tea Research Foundation undersöka elva olika märken av English Breakfast-teer på påse, tillgängliga i svenska butiker.
Genom noggrant genomförda kvalitets- och smaktester har laboratoriet bedömt kvalitet, smak, kulör, styrka, innehåll av hälsosamma ämnen samt analyserat spår av bekämpningsmedel och tungmetaller.
För att avgöra teernas kvalitet har laboratoriet analyserat en rad olika ämnen, som till exempel fiberinnehållet. Fiberinnehållet ska gärna vara lågt, det visar att producenten använt sig av mer unga blad och mindre av grenar och stammen på plantan. För ett te av god kvalitet bör fiberinnehållet inte överstiga 16,5 procent.
Balans avgör kvaliteten
Alla vattenlösliga ämnen i de torra tebladen hamnar också i det bryggda teet. Vattenlösliga ämnen är till exempel aminosyror, koffein och polyfenoler. Balansen mellan dessa ämnen är avgörande för teets kvalitet och smak, det ska alltså varken vara för mycket eller för lite av dessa ämnen för att få ett gott te.
Ytterligare en viktig kvalitetsmarkör är fukt. Testresultatet visade också tydligt att teer med högre fukthalt fick lägre smakbetyg.
– Te absorberar naturligt fukt från sin omgivning och fuktnivåerna påverkar frisättningen av smakämnen, förklarar dr P Murugesan.
Fukt förstör smaken
Om teet är för fuktigt kan det därmed försämra smaken, vilket understryker vikten av att förvara teer torrt, även hemma.
Förutom att vara en värmande och god dryck innehåller te en rad olika polyfenoler som fungerar som antioxidanter och har positiva effekter på hälsan. Catechiner kan hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra blodflödet medan theaflaviner och thearubiginer bidrar med antiinflammatoriska effekter och stöder hjärtats hälsa. Högst andel polyfenoler innehöll teerna från Ahmad, Lipton och Dilmah och lägst Kung Markatta.
Just teknoppar, eller de yngsta bladen, innehåller mer koffein än stora blad och kvistar. En högre koffeinhalt indikerar därigenom en högre kvalitet på råvaran.
Ökar fokus och prestation
Koffeinet i te fungerar som en mild stimulantia för det centrala nervsystemet och hjälper till att öka fokus och kognitiv prestation.
– Koffeinet är också en viktig smakfaktor som tillför en pigg och uppfriskande karaktär till drycken, förklarar dr P Murugesan.
Koffeinet har utöver det flera fördelaktiga effekter på hälsan, särskilt i kombination med andra ämnen som aminosyran L-theanin som nästan bara finns i teblad.
Bryggt svart te innehåller ungefär hälften så myckett koffein som motsvarande mängd kaffe. Ahmads te innehåller mest koffein med 3,3 procent och Kung Markatta lägst med 2,3 procent.

- Kvalitet
- 8,2
- Smakupplevelse
- 8,1
- Totalbetyg
- 8,1

- Kvalitet
- 8,0
- Smakupplevelse
- 7,9
- Totalbetyg
- 8,0

- Kvalitet
- 7,7
- Smakupplevelse
- 8,3
- Totalbetyg
- 7,7

- Kvalitet
- 7,4
- Smakupplevelse
- 7,2
- Totalbetyg
- 7,2

- Kvalitet
- 7,5
- Smakupplevelse
- 5,8
- Totalbetyg
- 7,1

- Kvalitet
- 7,5
- Smakupplevelse
- 5,2
- Totalbetyg
- 7,0

- Kvalitet
- 6,8
- Smakupplevelse
- 6,3
- Totalbetyg
- 6,7

- Kvalitet
- 6,6
- Smakupplevelse
- 5,9
- Totalbetyg
- 6,1

- Kvalitet
- 7,0
- Smakupplevelse
- 4,7
- Totalbetyg
- 6,0

- Kvalitet
- 6,4
- Smakupplevelse
- 4,6
- Totalbetyg
- 5,9

- Kvalitet
- 6,2
- Smakupplevelse
- 5,0
- Totalbetyg
- 5,7