Annons

Stort test – här är burgarhakens bästa pommes frites

Tester Människor har i alla tider försökt besvara de stora frågorna. Såsom: Vilket burgarhak har egentligen de godaste pommes fritsen? Nu vet vi.
Vill du veta vilka pommes du ska välja? Läs då Hem & Hyras stora test.
Foto: Getty images
Vill du veta vilka pommes du ska välja? Läs då Hem & Hyras stora test.

Pommes frites – eller pommes som de ofta kallas – är antagligen ett av världens mest populära tillbehör. Trots sin enkla sammansättning av potatis, olja och salt är de gyllene stavarna lika gångbara på finkrogen till lövbiff som till snabbmatskedjans burgare.

Pommes frites har sitt ursprung i ­Europa, även om det tvistas om huruvida de först tillagades i Belgien eller Frankrike. En populär teori är att belgiska ­fiskare i början av 1600-talet friterade små bitar av potatis för att ersätta fisken på tallriken när floderna hade frusit. Namnet pommes frites kommer av franskans pommes de terre frites som ordagrant betyder friterade jordäpplen.

Läs ocksåStort test av t-shirts – klassikern tappar färgen och krymperTummen upp för vissa T-shirts, tummen ner för andra.

Stort test av största kedjorna

Vi har låtit testa pommes frites från ”The Big Six” Mc Donalds, Burger King, Max, Brödernas, Bastard Burger och Sibylla för att se hur de står sig mot varandra, dels i ett smaktest och dels i en kemisk analys av innehållet.

Näringsanalysen visar bland ­annat att både fetthalt och fettkomposition ­varierar stort mellan produkterna. Lägst fetthalt har Burger Kings pommes ­frites med en fetthalt på drygt 10 procent, ­jämfört med till exempel Brödernas som låg på närmare 16 procent fett.

Fleromättat fett är nyttigt och något vi behöver få i oss, medan mättat fett ökar risken för hjärt och kärlsjuk­domar. Sibyllas pommes hade högst halt av de mättade fettsyrorna med drygt 17 procent, jämfört med till ­exempel Max och Bastard som båda låg under 8 ­procent.

Läs ocksåHitta bästa barnmaten i stort test – och se upp för farorna: "Ligger väl lågt"Har du svårt att välja barnmat? Läs vårt stora test.

Pommesen var också väldigt olika mycket saltade. Salthalten låg mellan 0,4-1,3 gram per 100 gram pommes frites. Enligt Livsmedelsverket bör man inte få i sig mer än 6 gram salt per dag. En normalportion pommes väger knappt 200 gram, vilket innebär att man får i sig närmare halva det dagliga rekommenderade intaget med till exempel Brödernas.

Annons

Höga halter av farligt ämne

Den kemiska analysen omfattade även förekomsten av skadliga ämnen som akrylamid, arsenik, bly och kadmium. Analysen visade inte på några anmärkningsvärt höga nivåer av vare sig arsenik, bly eller kadmium. Däremot noterades relativt höga halter av akrylamid i några restaurangers pommes frites. Akrylamid är ett cancerogent ämne som bildas när vissa livsmedel hettas upp till hög temperatur. Brödernas stack ut med 500 ug (mikrogram) akrylamid per kg, jämfört med 80 till 89 ug/kg för Sibylla och Burger King.

– En anledning till variationen i halterna av akrylamid i de testade produkterna kan vara olika temperaturer och tillagningstider vid friteringen, förklarar Jenny Aasa, toxikolog på Livsmedelsverket.

Läs ocksåBästa kronljuset korat i stort test – det ljuset brinner längstLysande! Men vilket kronljus klarar testet bäst?

– Andra anledningar kan vara att man använt potatissorter med olika stärkelse­halter, eller att de har förvarats olika. Om potatisen exempelvis har förvarats kallt i kylskåp bildas mer stärkelse och då också mer akrylamid.

Det finns i dag inga gränsvärden för akrylamid, men det pågår arbete inom EU för att ta fram en sådan regel. ­Däremot finns det så kallade åtgärdsnivåer, ett tekniskt värde om vad som kan vara rimligt att sträva efter som producent.

”Behöver ses över”

– Att halten uppgår till 500 ug/kg som är åtgärdsnivån för pommes frites ger en signal om att de förebyggande och ­reducerande åtgärderna eventuellt ­behöver ses över framåt, förklarar Jenny Aasa och fortsätter:

– Att äta dessa pommes är dock ingen fara. Generellt kan man säga att man ska försöka att få i sig så lite akrylamid som möjligt och det gör man enklast genom att äta varierat. Pommes är ju onyttigt ur fler hälsoperspektiv också eftersom de innehåller mycket fett och salt, så genom att begränsa den konsumtionen gör man flera hälsovinster.

Annons

Vi har också låtit fyra erfarna kockar provsmaka pommes frites på plats på hamburgerrestaurangerna. För att uppnå perfekta pommes krävs noggrann fritering i fräsch olja. Ett perfekt pommes frites är krispigt och frasigt på utsidan, med en mjuk och luftig kärna. Krispigheten är avgörande men potatisen får inte kännas för hård eller för torr. Den får inte heller vara för besk, en bitter bismak på pommesen kan härröra ifrån gammal frityrolja. Sältan viktas inte lika hårt i betyget då man som restaurangbesökare kan justera den själv.

Större skillnad än förväntat

Johan Swahn är sensorisk forskare och grundare av The Taste Lab som har genomfört det sensoriska testet. Han är förvånad över de stora ­skillnaderna ­mellan kedjornas pommes ­frites.

– Skillnaden var mycket större än vad jag förväntat mig. Krispigheten och ­frasigheten är avgörande för riktigt bra pommes, något som bekräftades av vårt test, och flera av restaurang­kedjorna misslyckades stort på den punkten.

Bastard Burgers och Brödernas ­hamnar i topp smakmässigt med höga ­betyg på såväl utseende som smak, textur och krispighet. McDonalds och ­Burger King tog bottenplaceringarna med mjuka, degiga pommes som saknar smak och krispighet, medan Max och Sibylla smakmässigt landar i mitten med helt ok pommes.

Bastard
49 kr
Smak (40%)
7,9
Konsistens (30%)
8,3
Utseende (20%)
8,7
Totalbetyg (100%)
7,9
Kommentar Bäst i test. Krispiga, räfflade pommes med bra textur. Bra smak. Lägre andel mättat fett.
Brödernas
42 kr
Smak (40%)
7,2
Konsistens (30%)
8,9
Utseende (20%)
7,0
Totalbetyg (100%)
7,5
Kommentar Smalare, krispiga pommes med bra textur. Bra smak. Fetast men låg andel mättat fett. Hög salthalt och högre nivå av akrylamid.
Max
26 kr
Smak (40%)
6,3
Konsistens (30%)
5,5
Utseende (20%)
7,0
Totalbetyg (100%)
6,25
Kommentar Smalare pommes som ser bra ut men saknar krispighet och frasighet. Ganska menlös smak. Lägst andel fleromättat fett. Högre nivå av akrylamid.
Sibylla
35 kr
Smak (40%)
6,9
Konsistens (30%)
5,0
Utseende (20%)
5,5
Totalbetyg (100%)
5,96
McDonalds
26 kr
Smak (40%)
5,4
Konsistens (30%)
4,7
Utseende (20%)
5,2
Totalbetyg (100%)
5,65
Kommentar Smalare pommes som saknar krispighet och frasighet. Degig konsistens (friterat mos) och ganska smaklösa. Låg salthalt.
Burger King
27 kr
Smak (40%)
3,3
Konsistens (30%)
3,6
Utseende (20%)
3,9
Totalbetyg (100%)
4,91
Kommentar Tjockare pommes. Mjuka och saknar både färg och krispighet (känns inte färdiglagade). Smakar inte bra (beska i smaken). Lägst fetthalt och högst andel fleromättat fett.
Läs också Sov gott under höstens bästa duntäcke – stort test: "Håller temperaturen" Bästa tvättmedlet för svåra fläckar – åtta märken i stort test

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.