10 tips som gör vardagen enklare
Vi har alla lika många timmar på dygnet. Men en del tycks ha tid för allt och ordning på det mesta, andra lever dag för dag i stress. Det kan handla om livsinställning och annat men också bristande rutiner. Med mer struktur och ”måsten” på rutin blir tillvaron faktiskt lättare. Det ger mer tid och energi till annat kul eller till att slappa med gott samvete. Se vad du själv kan förändra!
1 Träningen
Hitta din drivkraft – träna rätt
Träningen kan vara det nyårslöfte som bryts mest. Det gäller att hitta sin drivkraft och att träna på en nivå som passar, annars tröttnar man snabbt. Vill du gå ner i vikt, springa ett lopp, undvika ryggont eller minska stressen? Hitta en träningskompis, träningsform eller träningsapp som passar dig. Kanske till och med en personlig tränare? Glöm inte vardagsträningen. Du kan komma långt med den och egen träning hemma. Golvet passar utmärkt för många övningar, som armhävningar och plankor.
Tips! Försök se på träning som på tandborstning: något man bara gör.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
2 Maten
Planera och förenkla
Panikpannkakor eller välplanerade veckomatsedlar? Ibland blir det väl mycket korv och fiskpinnar, särskilt i barnfamiljen. Gör en veckomatsedel och veckohandla på en särskild dag. Storkok av bra råvaror som sedan fryses in blir nyttig ”snabbmat” om vardagstimmarna inte räcker. Förbered kvällen före och gör allt-i-ett-rätter. För att slippa beslut – ät samma typ av rätt på bestämda dagar, till exempel fisk måndag, rester från söndagen tisdag, vegetariskt onsdag och soppa torsdag. Lyxvarianten är hemlevererade färdiga matkassar.
Tips! Ha ett bra förråd av livsmedel hemma som lätt kan kombineras i olika rätter.
3 Tvätten
Sortera direkt och hjälps åt
Undvik ohanterliga tvättberg genom att sortera innan kläderna hamnar i tvättstugan. Ha flera tvättkorgar för olika färg och temperatur där alla lätt kan lägga sina plagg på rätt plats. Dela upp tvättandet över veckan så att inte tvättbestyren blir övermäktiga. (Lättast om du har egen tvättmaskin förstås.)
Tips! Tvätta mindre – vädra och ta bort fläckar direkt så skonar du både plagg och miljön samt får mindre tvättberg.
4 Läxor och fritid
Veckoschema för översyn och helhet
Livet består av vardagar – få ordning på dem! Pussla ihop aktiviteter, åtaganden, resor och läxor på ett veckoschema, till exempel en griffeltavla eller whiteboard. Skriv upp allt som alla ska göra och gå igenom kommande vecka på söndag kväll. För långsiktig planering kan ni ha månads- och årskalender. Det går förstås att synka digitala kalendrar också.
Tips! Planera in tid för att vara tillsammans, utan ”måsten”.
5 Sakletandet
Var sak på sin plats – alltid
Plånboken, nyckelknippan, mobilen, glasögonen, bilnycklarna … saker som används dagligen men som en del använder timmar i veckan att leta efter. Bestäm en gång för alla exakt var varje sak ska förvaras. Lägg tillbaka sakerna där direkt när du använt dem. Kanske behöver du två ställen i hemmet för vissa saker, men inte fler. Skulle du inte hitta något – ta det lugnt, panikleta inte utan bena logiskt bakåt i tankarna när du hade saken senast.
Tips! Stressa mindre – så minns du mer.
6 Garderoben
Rensa och omsortera – tänk kvalitet
Aldrig något att ta på dig trots överfull garderob? Gå igenom för stora/för små/för urtvättade/trasiga plagg (sy om, färga, laga, förvara i förrådet, sätt samman annorlunda eller skänk bort). Sortera om efter till exempel färg eller användningsområde. Vips så har du en ny garderob. Satsa också på basplagg i kvalitet som du kan variera ihop. Köper du ett nytt plagg, rensa ut ett gammalt.
Tips! Tänk: Behöver jag verkligen det här? innan du handlar nytt.
7 Sällskapslivet
Notera och planera
Får du aldrig till de där middagarna eller kompiskvällarna? Alla har olika behov och olika stort umgänge, men är du en social prick – bestäm vilka du gärna umgås med och på vilket sätt. Har du tidsbrist – slå ihop med exempelvis träning och powerwalka ihop. Med en gästbok, middagsdagbok eller lämplig app kan du få överblick över när ni ses.
Tips! Bestäm en fast dag, till exempel poker med gänget sista söndagen varje månad eller tjejträff första onsdagen varje månad.
8 Känslolivet
Testa terapi eller terapeutiskt skapande
Ibland känns livet tungt. Om du känner att du behöver ta itu med något – gör slag i saken. Läs exempelvis om KBT-tekniken Acceptans eller spar ihop till tio KBT-timmar (KBT = kognitiv beteendeterapi). Gå en må bättre-kurs av något slag som utvecklar dig mentalt. Viktigt: Mår du riktigt dåligt och är deprimerad ska du söka läkarhjälp.
Tips! Skapande, som att skriva, måla, skulptera, fotografera, har visat sig kunna fungera terapeutiskt.
9 Städningen
Plocka och låt alla hjälpa till
Alltid stökigt hemma? Plocka en stund varje kväll. Låt barnen hjälpa till och lär dem tidigt att lägga saker på sin plats. Ta fram dammsugaren då och då och dra över när du har dötid. Bestäm en dag för grundlig städning när alla hjälps åt och väljer den städsyssla man föredrar. Eller rotera sysslorna. Viktigt: Ofta har man olika uppfattningar om städbehov. Bestäm en lägsta nivå som känns okej för alla. Bor Slarvmaja och Pedantpelle ihop behövs kompromisser och förståelse för varandras behov.
Tips! Se på städning som vardagsträning. Och skaffa riktigt bra städprylar.
10 Ekonomin
Sätt tydliga mål, skaffa en
överblick och – planera.
Siffror, struktur och strikt koll på pengarna känns svårt. Med ett mål blir det lättare att ta tag i vägen dit. Vad vill du ha råd med? En semesterresa? Ny cykel? Lägre bolån? Se över inkomster och utgifter, gör en hushållsbudget där sparande ingår och håll den. Jämför priser, prioritera bland utgifterna och handla aldrig på kredit. Vet du inte vart pengarna går – för kassabok! Det finns privatekonomiappar som ger koll, exempelvis Smartbudget och Tink.
Tips! Inspireras av tv-programmet ”Lyxfällan”.