Att ställa barnvagn eller cykel i trapphuset kan vara olagligt
Trapphuset i 50-talskåken i södra Stockholm är för trångt för en barnvagn och nere på gården vågar småbarnsmamman Freja Andersson inte parkera någonting. Inte sedan hennes cykel blev stulen förra året.
Lösningen: att ställa den precis innanför dörren.
– Visst, det blir sjukt trångt i hallen men det är lika bra. Man använder ju barnvagnen ofta och vill kunna få ut den snabbt.
På samtliga tre våningsplan råder oklanderlig ordning. Inte så mycket som en skräppåse förhindrar framfarten genom de smala korridorerna.
– Jag tror folk avstår från att ställa ut saker eftersom det är så nära mellan dörrarna. Men så har vi också ganska bra grannar, säger Freja Andersson.
Riktigt så ordentliga är inte alla hyresgäster. En undersökning som Hem & Hyra gjort i samarbete med opinionsinstitutet Skop visar att en tredjedel av oss bor i hus där människor emellanåt förvarar saker i trapphus eller på loftgångar.
Allra vanligast är just barnvagnar, följt av krukväxter, rollatorer och cyklar.
Att prylar står i vägen utanför dörrarna leder inte bara till irritation grannar emellan. I ett skarpt läge kan en slarvigt parkerad pulka rentav äventyra människoliv, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.
– Det handlar om säkerhet. Vid en brand måste huset kunna evakueras snabbt och smidigt, och då får inte utrymningsvägen blockeras.
Huvudansvaret för brandskyddet vilar på fastighetsägaren, som i sin tur har rätt att ställa hårda krav när det gäller förvaring i husets gemensamma utrymmen. I trapphus får som regel ingenting stå och drälla överhuvudtaget, om det inte finns ett särskilt utrymme avsett för ändamålet.
I extrema fall: uppsägning
Rent juridiskt kan en krukväxt eller ett skoställ utanför dörren betraktas som en störning, berättar Susanna Skogsberg.
– En hyresgäst som bryter mot de här reglerna iakttar inte ordning, enligt hyreslagen. Och om situationen gått överstyr och man totalt barrikaderar trapphuset kan det gå så illa att man blir uppsagd.
I ett första skede har fastighetsägaren skyldighet att försöka lista ut vem prylarna tillhör, och säga åt hyresgästen att plocka bort dem. Om så inte sker har värden rätt att forsla bort föremålen och magasinera dem – en kostnad som kan riktas direkt mot ägaren.
På loftgångar är kraven många gånger mindre strikta, eftersom de vanligtvis löper utomhus och ofta är något bredare än korridorerna i trapphus. Men det går inte att dekorera sin entré hur som helst, poängterar Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
– Man får inte inkräkta på den så kallade fria bredden. Man måste enkelt kunna ta sig fram vid utryckning, utan att föremål står i vägen eller riskerar att ramla och blockera.
Kan du ge ett exempel?
– Att ställa fast en cykel mot räcket är ofta inga problem. Men ett kafébord med tillhörande stolar utanför dörren är kanske ingen bra idé.
Hur vanligt är det att prylar förvaras i trapphus eller på loftgången?
- Ofta eller ibland: 33 procent
- Aldrig: 62 procent
- Har inget trapphus/loftgång: 6 procent
Vanligaste prylarna:
1. Barnvagnar
2. Krukväxter
3. Rollatorer
4. Cyklar och sparkcyklar
5. Sopor
Not: Totalt deltog 1 000 hyresgäster i undersökningen.
1. Simone med dottern Saga, 4 år, Stockholm:
”Vi ställer vår utanför dörren. Det finns inget förråd och vi bor bara ett hushåll på varje våningsplan, så det stör ingen. Trapphuset har också tre meters bredd, så man slipper slicka väggen när man går förbi.”
2. Julia Häggström med dottern Hailey, 2 år, Huddinge:
”Det känns onödigt att ställa den i trappan, då det innebär en brandrisk. Är man orolig får man ha den i lägenheten. Jag förvarar vagnen i vårt eget förråd.”
3. Åsa med dottern Hedda, 5 år, Stockholm:
”Jag hade nog stört mig om det hände i dag. Vi hade en brand i huset och då tänkte jag på att det kunde ha försvårat utrymningen om det stod barnvagnar i vägen.”