Befria barnen från paddan – lär dem att odla
Dagens barn vet mer om digital teknik än vad många vuxna lärt sig under en livstid. Något de kanske inte är lika förtrogna med är gammal, fin odlingskonst.
Att jorda ner fingrarna en stund blir därför både ett nyttigt och lärorikt avbrott från den moderna vardagen – även om ni bara planterar lite på balkongen.
Innan ni sjösätter barnets nya odlingsintresse finns det några bra tips på vägen:
Fundera tillsammans på vad ni vill odla. Vad tycker ni om att äta? Vill ni skörda om tre dagar eller ha potatis till midsommar? Vad är rimligt att lyckas med? Är läget så soligt att tomaterna hinner mogna?
Spana in odlingsbara ytor. Finns det en innergård eller takterrass? Föreslå att en bit av gården används för odling. Kanske finns det ytor som hyresvärden skulle bli glad över att slippa sköta? Vill ni odla på balkong eller i hink? Har ni ett fönsterparti i bästa söderläge så kan ni odla med ljuset från fönstret.
Skaffa material. Behöver ni vindskydd i form av en spaljé eller ett gammalt fönster? Såjord som frön trivs att gro i finns i blom- och trädgårdsbutiker. Ni behöver också mer näringsrik jord att plantera om i när plantan kommit upp. Klipp till mjölkkartonger, leta upp glassbyttor och konservburkar. Det mesta funkar att så i om man bara gör ett hål i botten. Krukor är lätt att hitta second hand.
Välj något superenkelt. Det finns växter som är nästan idiotsäkra. Miniversioner av en grönsak är lättskötta och gror ganska snabbt och enkelt. De är inte så kinkiga om man missar lite med vattningen. Det krävs mindre sol, värme och vatten att odla små körsbärstomater än stora bifftomater.
Välj roliga växter. Det finns ananasmynta, jordgubbsmynta, bananmynta och chokladmynta – smaker som man annars bara stöter på artificiellt. Det kan ni odla i en kruka inomhus året om.
Odla tillsammans. Gå ihop med grannar och vänner och byt fröer och sticklingar. Eller köp in jord eller pallkragar gemensamt och odla på innergården så kan ni hjälpas åt att vattna.
… programledare och författare, mest känd för tv-karaktären Grynet, och aktuell med odlingsguiden ”Jag odlar: inomhus, på balkongen och i trädgården”.
Varför har du skrivit en bok om odling för barn?
– Odling har alltid varit mitt intresse. Jag är uppvuxen i Sundsvall med en blåsig balkong och har drömt hela mitt liv om att odla. Min mormor hade en trädgård med mycket bärbuskar. Det tyckte jag var himmelriket. När det gäller odling så tror jag att det finns något för alla. Jag vill inspirera barn och unga att testa själva.
Hur blir det enkelt att odla?
– I boken har jag valt ut lättodlade sorter. Minigrönsaker, snackgurka och mynta som klarar sig lätt och som inte behöver så mycket. Ju större grönsak, desto mer gödsel, värme och sol behöver den.
Vad kan vara hinder för att komma igång?
– Man kan tro att man behöver en hel trädgård för att det ska funka. Men det kanske bara handlar om att köpa en rejäl kruka till balkongen. Du kanske inte vill ha en kolonilott men är sugen på att ha en tomatplanta och lite persilja på fönsterbrädet.
Köp färdig planta
Det kan också vara smart om sommaren redan kommit halvvägs. Skörda direkt! Tomater som är söta som körsbär, eller citroner till en lemonad.
Klimatsmart
Odling ger fler effekter. Om man får möjlighet att skörda sin egen potatis och paprika skapar man samtidigt en större respekt och kunskap om både mat och klimat. Du och barnen kan tala om kretsloppet – var maten kommer ifrån.
Potatis i hink
Att leta efter potatis i jorden är som en skattjakt! Det går att sätta potatis i gamla säckar, hinkar, kassar, ja nästan vad som helst. Vid odling i hink – lägg i en decimeter jord och några sättpotatisar. Täck potatisarna med mer jord. När plantorna har kommit upp 15 centimeter – häll på mer jord. Efter några veckor blir det finfin potatis. Sättpotatis finns i trädgårdsbutiker eller varuhus med blomavdelningar.
Skörda från fönsterbrädan
Att äta något egenodlat är speciellt – men barn vill ha snabba resultat. Smörgåskrasse och ärtskott är enkelt att sköta och tittar upp på några dar. Krasse kan odlas direkt på bomull eller hushållspapper som hålls fuktigt. På 3–4 dagar blir det en skog att skörda på mackan. Att odla ärtskott är lätt. Leta upp ett paket gula ärtor i köksskåpet. Lägg ett lager jord i en gammal konservburk, vattna, häll ut ärtorna och sätt över plastfolie. Se till att odlingen inte torkar ut.