Betalningsanmärkning – så funkar det
”Vi accepterar inte hyresgäster med betalningsanmärkningar eller skulder”. Så står det i många bostadsbolags uthyrningspolicys.
Många hyresvärdar tar en kreditupplysning på nya bostadssökande och upptäcker då om personen har betalningsanmärkningar. En kreditupplysning kan förutom betalningsanmärkningar även ge information om din inkomst och aktiva krediter. Har du skulder till Kronofogden finns de också med.
En betalningsanmärkning kan vara ett hinder för att få hyra eller för att få ett lån. Hem & Hyra har tagit reda på vilka kommunala bostadsbolag i Mellansverige som är hårdast respektive mest generösa i sina uthyrningspolicys när det gäller betalningsanmärkningar.
Vad är en betalningsanmärkning?
Om du inte betalar dina räkningar i tid riskerar du att i slutändan få en betalningsanmärkning. Efter några påminnelser kan skulden gå till inkasso. Om du inte betalar till inkasso går skulden ofta vidare till Kronofogden och hamnar i deras register. Det innebär inte att du fått en betalningsanmärkning, utan det är först när kreditupplysningsföretagen hämtar informationen från Kronofogden som du får en betalningsanmärkning.
– Det är alltid företaget/inkassobolaget som väljer om man vill skicka ärendet till Kronofogden för att få skulden fastställd och i nästa steg verkställd, dvs hjälp att få den indriven. Man måste inte skicka ett ärende till Kronofogden, men det görs ju vanligtvis. Så snart ärendet landat på Kronofogdens bord får gäldenären ett betalningsföreläggande, där man har tio dagar på sig att betala. Gör man inte det fastställs skulden och det görs en notering i Kronofogdemyndighetens register, skriver Helena Torstensson, budget- och skuldrådgivare i Uppsala kommun, i ett mejl.
Vad händer om man inte betalar skulden?
– Då görs årliga (eller mer sällan…) tillgångsundersökningar och varje sådan ny undersökning genererar en ny notering i Kronofogdemyndighetens register och därmed också en ny betalningsanmärkning. Fast det är samma skuld.
För att få reda på om du har en betalningsanmärkning kan du kontakta ett kreditupplysningsföretag, som UC, som finns i hela landet. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, har en komplett lista.
Det finns skulder som drivs in utan att gå via inkasso – skulder till stat och kommun. Om man inte har betalat till exempel sin skatt i tid blir det en notering i Kronofogdens register. I samband med det registreras det i kreditupplysningsregistren som en betalningsanmärkning. Det samma gäller för studiemedelsavgifter och kommunala parkeringsavgifter.
Kan man bli av med en betalningsanmärkning?
Du har ingen rätt att bli struken ur ett kreditupplysningsregister. Men om en uppgift om dig inte skulle vara korrekt är det kreditupplysningsföretaget skyldigt att rätta till den. Det är dock viktigt att känna till att även om du betalar skulden efter att till exempel Kronofogden har meddelat ett beslut, så ligger betalningsanmärkningen ändå kvar.
Betalningsanmärkningar för privatpersoner försvinner ur registren efter tre år. För juridiska personer, som aktiebolag, brukar de tas bort efter fem år.
Hur undviker jag betalningsanmärkningar?
Det absolut viktigaste är att betala i tid. Då löper du inte risk för att få någon betalningsanmärkning. Tänk på att betala dina räkningar innan du åker på en längre resa eller se till att någon annan betalar dina räkningar när du är borta.
Om du får ett inkassokrav ska du läsa det noggrant så att du vet vad det gäller och vad som kan hända. Men inkassokravet i sig ger ingen betalningsanmärkning. Om du anser att kravet är korrekt – betala inom den tid som anges i kravet. Om du anser att du inte ska betala – bestrid genast.
Betalningsföreläggande – vad är det?
Ett betalningsföreläggande från Kronofogden är en uppmaning att antingen betala eller inom en viss tid protestera mot vad skuldindrivaren påstår. Ett betalningsföreläggande ger ingen betalningsanmärkning. Det betyder inte heller att någon har slagit fast att du är betalningsskyldig. Men om du inte protesterar mot föreläggandet medger du att du är betalningsskyldig. Då kommer Kronofogden att meddela ett så kallat utslag (beslut), som leder till att det registreras en betalningsanmärkning på dig i kreditupplysningsföretagens register.
Om skulderna och anmärkningarna bara hopar sig – vad kan jag göra?
Om du har skulder som du inte klarar att betala av under överskådlig tid, kan du ansöka om skuldsanering. Det innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. När du är klar är tanken är att du ska vara skuldfri – du har inte längre kvar de skulder som ingick i skuldsaneringen. Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.
Om du beviljas skuldsanering innebär det att du lever på existensminimum, oftast i fem år. Du får en betalningsplan som du ska följa och alla pengar som du får in utöver existensminimum går till att betala av på skulderna.
Om du redan lever på existensminimum kan du få skuldsanering utan att betala.
Det vanliga är att du betalar under fem år, men Kronofogden kan besluta om en kortare tid i vissa fall, till exempel om du är äldre eller har barn.