Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg
Att brandsäkra lägenhet behöver inte vara svårt. Likväl inträffar cirka 4 300 bostadsbränder på ett år. Av dessa sker cirka hälften i flerfamiljshus.
De vanligaste brandorsakerna är i tur och ordning försumlig användning av spisen, avsiktlig brand, fel i utrustning, rökning samt levande ljus.
Beredskapen för bostadsbränder är emellertid hyfsat god. Hela 96 procent av 1 000 tillfrågade i en Hem & Hyra-enkät uppger att de har brandvarnare. Av dem bor 98 procent hos allmännyttan, 94 procent hos privata värdar. Enkäten är gjord ihop med opinionsinstitutet Skop.
På frågan om varför varnare saknas svarar de flesta att de inte vet. Punkt slut. Eller så skjuter man upp att köpa, batterierna kanske är slut, eller så är apparaten bara trasig. Kom ihåg: det är hyresvärdens ansvar att du har minst en fungerande brandvarnare.
Men du som hyresgäst har också ett ansvar för att brandsäkra lägenhet. Blir bostaden obrukbar förfaller kontraktet, oavsett hur branden startade. Även vid en mindre brand kan du bli uppsagd om du varit oaktsam, eller startat branden. Gränsen för oaktsamhet är oklar och bedöms från fall till fall.
Med vår checklista kan du snabbt bocka av några enkla förebyggande åtgärder.
Så här gör du för att brandsäkra lägenhet:
- Identifiera risker. En het bärbar dator ska inte ligga på något som kan ta eld och mobilladdaren ska inte lagas med tejp. Släng den där trasiga sladden! Använd bara hela elapparater.
- De flesta bränder startar i köket – spisen är den största skurken. Lämna den inte obevakad, ha inte brännbara material bredvid, håll koll på kokande kastruller. Skaffa en spisvakt, alltså en teknisk anordning som vid risk för brand påkallar uppmärksamhet och bryter strömmen. Använder du matolja: ha ett lock redo för att kväva eld. Försök inte släcka brinnande olja med vatten, det är livsfarligt. En timer är en bra idé om du har lätt att glömma kaffekokaren på.
- Släck levande ljus när du lämnar rummet. Och placera dem inte för tätt. Många ljus ihop skapar stor värme. Givetvis ska de inte heller stå nära något lättantändligt.
- Rökning är dåligt för dig. Men det är ännu sämre om du gör det i sängen. Människor som somnar nedbäddade med en cigg är en av de vanligaste orsakerna till bostadsbränder.
- Tändstickor och tändare ska inte finnas så att barn kommer åt dem. Ett barn som tänder på försöker ofta släcka själv innan en vuxen larmas. Därför är det bra med brandvarnare i fler än ett rum.
- Åskar det? Dra ur tv, modem, telefon och dator redan innan stormen drar in.
- Gasol till grillen är brandfarligt. Därför ska flaskorna stå på balkongen, inte i lägenheten, eller vinds– och källarförråd.
- Barnvagnar, cyklar, sopor, tidningar, julgranar – inget av det ska finnas i trapphuset. Dels kan saker börja brinna, och dels är det din väg ut och brandkårens väg in vid eldsvåda.
- Om ni är många som bor i lägenheten är det bra att ha en gemensam utrymningsplan. Bestäm en återsamlingspunkt utanför huset. Öva med barnen!
- Slutligen: utrustning. Brandförsvaret rekommenderar att det finns brandvarnare i alla sovrum och köket. Plus hallen, så det hörs ut i trappen om ingen är hemma. Varnaren ska sitta i taket, inte på väggen eller ligga på en hylla, och glöm inte att kontrollera ofta att batteriet lever. För brandsläckare, se checklistan här nedan.
Brandförsvaret rekommenderar starkt att du ska ha en pulversläckare på sex kilo hemma. Den ska stå synligt så att du snabbt kommer åt den: köket, sovrummet, kanske hallen.
Kontrollera den regelbundet:
1. Trycket står på grönt.
2. Att slangen är hel.
3. Att behållaren är plomberad.
4. Att brandsläckaren är oskadad i övrigt.
- Släck branden om du kan. Rikta pulversläckaren mot lågornas bas. Kväv med en brandfilt eller matta.
- Ring 112. Möt brandkåren. Förklara läget. Även om du släckt behövs en kontroll.
- Rädda och varna andra i fara utan att utsätta dig själv för stora risker.
- Utrym om det brinner hos dig. Stäng först dörrar för att hindra att elden sprider sig till andra rum. Stäng sedan ytterdörren efter dig så att brand och rök inte letar sig ut i trapphuset.
- Brinner det hos grannen och trapphuset är rökfyllt: vänta i din lägenhet tills elden är släckt eller räddningstjänsten får ut dig genom fönstret. Röken är giftig. Varje lägenhet är en brandcell, vilket betyder att det normalt tar 60 minuter för elden att spridas till din lägenhet. Om rök letar sig in hos dig kan du täta ytterdörren med blöta handdukar. Vänta där du är som lättast att rädda, till exempel vid balkongdörren eller fönstret.