Casper gör klassisk kålpudding med modern smak: ”Inte rädd för att krydda”
![Kål, gul lök och Worcestersås är en perfekt kombination i kålpudding. Såsen har ett sötsyrligt sting som passar bra i puddingen, enligt Casper Ellervik.](/app/uploads/2025/02/hb-casper.jpg)
Styva strimlor i lila, vitt och grönt landar i det smattrande smöret i pannan och Casper Ellervik rör om med stekspaden. Några minuter senare har värmen fått kålen att kapitulera och den ligger mjuk och mjäll, uppblandad med den frästa löken. Alltsammans hälls över i en bunke och får sällskap av sirap, soja och worcestersås.
– När det kommer till kålpudding ska man inte vara rädd för att krydda. Den får gärna smaka nästan för mycket eftersom den serveras med sås och potatis som är ganska neutrala i sig. Själv tycker jag att worcestersås och svartpeppar gör sig väldigt bra i den här rätten.
Improviserar med billiga ingredienser
Från att ha vuxit upp med en pappa som stod i köket och lagade vardagsklassiker till tre idrottande söner, har nu Casper – inflyttad med sin flickvän i en hyresrätt i Norrköping – tagit på sig kockmössan. I egenskap av student med skral kassa försöker han improvisera med billigare ingredienser och sådant de har hemma.
– Jag tycker helst inte att man ska kasta något från kylskåpet. Precis som många andra brukar jag ha lite slattar av olika grönsaker och då är det perfekt att göra en kålpudding på dem.
Inspiration från pappas köttfärslimpa
En av hans pappas paradrätter är köttfärslimpa i lergryta. Casper menar att hans egen kålpudding bottnar i den.
– Egentligen är kålpudding en köttfärslimpa som man drygar ut med kål. Vissa har kanske dåliga associationer sedan skoltiden eller tycker att ”pudding” låter oaptitligt. Men för mig är det här en fantastiskt god hybridrätt på hälften kött, hälften grönsaker. Den funkar både till vardags och fest.
Det här behöver du (4–6 personer)
Kåltäcke:
1,4 kg kål (gärna en blandning av vit-, spets- och rödkål)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
50 gram smör
2 msk olja
3 msk ljus sirap
2 msk worcestersås
1 msk japansk soja
1 tsk vitlökspulver
2 tsk salt
3 krm svartpeppar
Färs:
1 dl vispgrädde
2 kanter av valfritt bröd eller ½ dl ströbröd
500 g blandfärs
2 ägg
2 msk japansk soja
1 msk worcestersås
1 msk koncentrerad kalvfond
1 msk ljus sirap
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Kåltäcke: Skär bort mittstocken på kålen. Skär kålen, löken och vitlöken i små kvadrater. Bryn i omgångar på medelvärme i olja och smör i ca 10 min.
3. Lägg det stekta i en bunke och smaksätt med sirap, soja, worcestersås och kryddorna.
4. Färs: Blanda grädde och bröd. Låt svälla i 5 min. Tillsätt färsen och övriga ingredienser. Lägg även hälften av kålblandningen i färsen.
5. Lägg färsen i en ugnssäker form, ca 30 x 25 cm, och täck med resterande kål. Grädda i mitten av ugnen ca 35 min.
6. Servera med kokt potatis, gräddsås, rårörda lingon och hackad persilja.