De smarta prylarna du (kanske inte) måste ha i hemmet

Tips & Råd Framtiden är redan här med smart teknik som ska göra livet enklare. Men vilka behöver vi – egentligen? Hem & Hyra testar de senaste prylarna inom säkerhet, sömn och hjälp i hemmet.

Varje år översköljs vi med nya, smarta prylar som ska förgylla vår vardag och göra tillvaron både enklare och roligare.

Men den nya tekniken kommer både med en prislapp och eventuella intrång i vår integritet och hälsa.

Läs ocksåSå fixar du en extra festlig kräftskiva – med smarta lyktor och ljuvliga fatPimpa din kräftskiva med våra enkla och billiga knep.

En uppkopplad kamera kan vara ett smidigt sätt att övervaka ditt hem – men på samma sätt kan tekniken utnyttjas av illasinnade personer för att övervaka dig själv.

Och kan du verkligen vara säker på att klockan med inbyggd gps-sändare verkligen skyddar dina barn snarare än än att utsätta dem för en säkerhetsrisk?

HJÄLP I HEMMET

Expert: Åsa Wallenrud, pryl­expert på TV4 och före­läsare om smarta hem.

1. Smart belysning
Styr ­hemmets belysning från ­telefonen, ­oavsett om du är hemma, på ­jobbet ­eller på semester. ­Ändra ­lampornas ­styrka, ljustemperatur och färg med ­mobilen ­eller genom ett röstkommando. Går även att ­komplettera med ­rörelsesensorer så att ljuset sätts på ­automatiskt när du ­passerar.
Pris: 1 500 till 10 000 kronor för start­paket.
Passar för: Äldre eller rörelsehindrade samt barnfamiljer som behöver ledljus till toaletten.
Kommentar: Smart sätt att lura tjuven att man är hemma. Kan vara knepigt att installera om man inte är teknikkunnig och alla smarta lampor är inte kompatibla med varandra. Dyr engångskostnad att köpa komplett utrustning.

 

Läs ocksåGör som Carin – få balkongen att blomma: "Viktigt med bra jord"Gör som Carin Blixt, få fart på växterna på balkongen!

2. Röststyrd assistent
Koppla upp mot internet och möjligheterna är oändliga! Den här smarta dosan lär sig att känna igen din röst och kan genom olika kommandon göra allt från att läsa upp väderleksrapporten och spela upp din favoritmusik till att ringa dina vänner. Kan kopplas till andra smarta prylar i hemmet.
Pris: Från 400 kronor.
Passar för: Alla. Barn kan få underhållning, funktionsnedsatta kan få hjälp att ringa videosamtal på sin läsplatta.
Kommentar: Ett fantastiskt verktyg för en enklare vardag. Hör dock ofta fel och kan börja prata av sig själv om exempelvis tv:n är på. Alla assistenter är inte lika väl anpassade för den svenska marknaden.

Röststyrda assistenter.

3. Smart kaffebryggare
Kaffemaskin som är uppkopplad mot ditt trådlösa nätverk. Tidsinställ innan du går och lägger dig så har du en nybryggd kopp redo när du vaknar. Eller starta bryggaren från sängen när du vaknar så har du några extra minuter att ligga och dra dig.
Pris: Från 1 900 kronor.
Passar för: Barnfamiljen och kaffeknarkaren.
Kommentar: Dyrare än en vanlig ­kaffemaskin och måste tyvärr laddas manuellt. ­Riktiga ­konnässörer kan eventuellt klaga över ­smaken, då kaffet har stått framme hela ­natten.

Smart, uppkopplad kaffebryggare.
HJÄLP MED SÖMNEN

Expert: Jonathan Cedernaes, sömnforskare vid neuro­vetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

1. Aktivitetsarmband
Ett klockförsett armband som mäter pulsen, ­kaloriförbränning, antal steg du tar under en dag samt kartlägger din sömn. Kopplas till din mobiltelefon, där informationen samlas.
Pris: Från 500 kronor.
Passar för: Personer med oregelbundna sömnvanor eller elit­idrottare.
Kommentar: Ett sådant här ­verktyg kan aldrig ge ett absolut värde för ­exempelvis djupsömn, men man kan få en bild av trenden över tid så att man blir varse om oregelbundna sömnvanor. Men risken är stor att man i stället får en ­fixering kring sömnen, vilket kan leda till negativa tankar och ångest – något som i sig kan leda till sömnsvårigheter.

Aktivitetsarmbandet håller bland annat koll på din sömn.

2. ASMR-appar
ASMR är ett samlingsnamn för olika typer av bakgrundsljud som skapar en känsla av välbehag och avslappning. På Youtube finns ett enormt utbud av videor med viskningar, skrapljud, prassel, knackningar och skrivljud som ska hjälpa folk att somna. Liknande ljudbibliotek går att ladda ner i mobilappar.
Pris: Från 0 kronor.
Passar för: Den stressade människan.
Kommentar: Att slappna av från den stressande vardagen är ­positivt för sömnen. Distraherande metoder med monotona bakgrundsljud har dock funnits länge och studier saknas för att påstå att ASMR är bättre än andra. Risk finns att man via ASMR exponeras för potentiellt farliga pseudovetenskapliga metoder. Varning: Se upp för appar som vill sälja på dig dyra prenumerationer!

ASMR har blivit en supertrend bland folk med sömnbegär.

3. Tyngdtäcke
Ett täcke med insydda tyngder som simulerar effekten av fysisk närhet. Den som kurar ner sig under täcket kan uppleva trygghetskänslan av att bli omkramad av en partner eller förälder.
Pris: Från 1 000 kronor.
Passar för: Personer med sömnsvårigheter eller barn med adhd eller autism.
Kommentar: Forskningen är väldigt begränsad, men studier tyder på att tyngdtäcken eventuellt kan ha positiva effekter för personer med sömnsvårigheter och för barn med adhd och autism. En möjlig mekanism kan vara att täcket inger en känsla av fysisk närhet.

Tyngdtäcket är ett harmlöst sätt att försöka förbättra sömnen.
HJÄLP MED SÄKERHETEN

Malin Granath, lektor vid Linköpings universitet och expert på digitalisering och smarta städer.

1. IP-kamera
Koppla upp mot ditt internet, ställ den i bokhyllan och följ via telefonen vad som händer i ditt hem när du inte är där. Kameran kan kontrolleras via en mobilapp och är försedd med en högtalare så att du kan uppmärksamma inbrottstjuvar om att de blir filmade.
Pris: 1 000 till 2 000 kronor.
Passar för: Den orolige.
Kommentar: Om man får inbrott hemma kan man backa och se vad som hänt. Men man får samtidigt en kamera i hemmet som kan utnyttjas av andra för att kartlägga allt man gör. Jag skulle personligen aldrig använda en sådan här – säkerhetsriskerna är än så länge alldeles för stora.

Ip-kameran kan medföra stora risker för den som inte är försiktig.

2. Smart dörrklocka
Dörrklocka med kombinerad kamera. Fäst på utsidan av din dörr och få video­kontakt med den som ringer på via mobilappen. Vissa modeller filmar bara när någon tryckt på ringklockan, andra börjar filma så fort någon går förbi.
Pris: 500 till 2 500 kronor.
Passar för: Dig som är rörelsehindrad eller känner dig otrygg.
Kommentar: Här talar vi verkligen om integritetsproblem. Går grannarna med på att de kan bli filmade och vet dina besökare om det? Eftersom dörrklockan är uppkopplad kan utomstående kartlägga dina vanor. Tekniken är dessutom stöldbegärlig.
VARNING: Kontrollera med värden först! En kamera riktad mot trapphuset är endast tillåten om den anses vara nödvändig för ett ändamål, om videomaterialet inte lagras och kameran bara är igång de sekunder då någon ringer på.

Smarta dörrklockor är inte alltid så populärt hos värden.

3. Gps-armband
Ett armband med inbyggd gps-sändare, så att personen som bär det kan spåras via andra enheter. I och med att den sitter fast på armen blir den inte kvarglömd i en ryggsäck eller på nattygsbordet.
Pris: Från 200 kronor.
Passar för: Äldre och sjuka eller oroliga föräldrar.
Kommentar: Som anhörig kan det kännas tryggt att veta var personen i fråga befinner sig, och det kan även innebära en trygghet för exempelvis sjuka att folk kan spåra dem. Men den här typen av hjälpmedel kommer alltid med en säkerhetsrisk – någon annan kan kontrollera var dina barn är.

Gps-armband kan innebära en trygghet för gamla eller sjuka.

Vill du veta mer om hur man sover bättre? Läs Hem & Hyras tipsartikel!

Läs också Odlingsälskaren Fatemas bästa tips: "Använd mjölkkartonger!" Behåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.