Det här gäller när du hyr villa – fällorna du ska se upp med
Intill en slingrande grusväg djupt in i glesbygden utanför Örebro står ett litet rött hus med vita knutar. Åkrar, bondgårdar och täta trädkronor dominerar landskapet. Bara undantagsvis susar en bil förbi och river upp ett litet moln av damm.
Här bor före detta stockholmaren Elin Kero och hennes sambo Filip sedan knappt ett och ett halvt år tillbaka.
Villadrömmen hade de ruvat på sedan länge, berättar Elin Kero.
– Jag har bott i lägenhet nästan hela livet och ville kunna öppna dörren och se något annat än ett trapphus. Att det som är vårt liksom fortsatte även utomhus.
Hur drömmen skulle förverkligas var en annan sak. Filips jobb som jurist innebär regelbundna omplaceringar, och de hade ingen lust att köpa ett hus att förälska sig i för att sedan behöva flytta.
Att bli villahyresgäster kändes å andra sidan lite riskabelt.
– Flera jag känner har blivit lurade. De har betalat för bostäder som sen inte ens visade sig existera.
En stor del av utbudet på nätet visade sig också vara skräp. Ruckel där någon slängt in lite möbler för att tjäna en hacka, eller mediokra hus med astronomiska prislappar.
Men det fanns ett guldkorn: en före detta tjänstebostad från sekelskiftet på en välskött gård inte långt från sambons nya arbete. Med en hyra på samma nivå som en tvårummare i storstaden.
– Klart att man var nervös över vad man gav sig in på. Men så fort vi träffade värden fick vi en bra känsla. Huset är verkligen magiskt!
Sämre rättigheter
Alla som hyr villa har inte samma tur. Hyresgästföreningen tar emot många klagomål kring denna hyresform – ofta eftersom varken värden eller hyresgästen vet vad som gäller, säger förbundsjurist Susanna Skogsberg.
En orsak är att hyresgästen har betydligt sämre rättigheter än i en lägenhet.
– När du hyr hus av en privatperson har du inget besittningsskydd – du kan bli uppsagd utan någon som helst motivering.
Ett annat skäl är att personer som hyr ut sin villa ibland har svårt att respektera den boendes privata sfär – särskilt när värden själv bor i närheten.
– Det förekommer i större utsträckning att man utan tillåtelse klampar in i bostaden eller på annat sätt är för påträngande. Inställningen till att hyra ut sitt hus verkar skilja sig på ett mänskligt plan.
Detaljerat kontrakt
Därtill är ansvarsfördelningen mellan hyresgästen och värden ofta en helt annan än i vanliga fall. Den boende behöver inte sällan själv stå för löpande underhåll och reparationer – vilket kan innebära oförutsedda kostnader om något går sönder.
Det är därför oerhört viktigt att skriva ett noggrant hyresavtal, där det framgår exakt vem som ansvarar för vad, in i minsta detalj.
– Avtalet ska precisera vad hyresgästen ansvarar för när det gäller inre och yttre underhåll, vem som betalar för nya vitvaror och om du får lov att plocka frukt från träden. Rubbet. Om det inte framgår vem som ansvarar blir det per automatik värdens ansvar.
Husets ägare har också en större frihet att ta ut svängarna gällande hyran, som i första hand baseras på villans marknadsvärde.
– Det är privatuthyrningslagen som gäller, inte hyreslagen och bruksvärdet. Vår rekommendation är att kontakta Hyresgästföreningen innan du hyr ett hus, säger Susanna Skogsberg.
Elin Kero är tacksam över att ha en hyresvärd som både sköter underhållet av huset och ger dem frihet att bruka sin halva av trädgården.
Till årsskiftet löper kontraktet på det lilla röda huset ut, och flyttlasset går vidare mot Jönköping. Hon har redan bestämt sig för att fortsätta leva villadrömmen.
– Jag hoppas verkligen att det går att hitta något liknande därborta. Att vi kan ha en sådan här tur igen.
Läs mer om reglerna för att hyra villa av privatperson här.
- Lita på magkänslan. Känns det fel är det ofta fel, men det finns bra hyresvärdar.
- Träffas. Träffa värden personligen och kräv att få titta på huset först. Att acceptera hyresavtal på distans är riskfyllt.
- Gör en bakgrundskoll. Använd sociala medier för att kontrollera vem värden är och dubbelkolla att personen är skriven på rätt adress.
- Granska avtalet. Det ska finnas punkter som tryggar för både värd och hyresgäst. Tydlig information om vad som gäller om något händer eller går sönder.
- Skriv ett mycket detaljerat kontrakt, som klargör vilka delar av skötseln du har hand om. Du förväntas oftast både utföra och bekosta reparationer och underhåll.
- Det kan vara bra att tidsbestämma avtalet, till exempel ett år i taget.
- Gör en ordentlig besiktning – och fota. Kontrollera husets skick, hur gamla vitvarorna är och lokalisera eventuella skador. Det är ifrån husets standard du ska sköta underhållet.
- Du har rätt till inneboende samt husdjur. Undantag kan gälla om ägaren är allergiker.
- Husägaren får enligt lag inte lov att ta sig in i din bostad utan tillåtelse.
Källa: Hyresgästföreningen