Edward Bloms måsten på julbordet: ”Om jag inte fick…”
Berätta om ett starkt barndomsminne i juletid!
– Jag minns tydligt en julaftonsmorgon i vårt radhus, där jag bodde mina första sex år. Hemmet hade sett helt normalt ut när jag hade gått och lagt mig. När jag vaknade på morgonen var allt som förvandlat; det var julpyntat och en stor grön, doftande gran stod inne i vardagsrummet med glitter, ljus, kulor och smällkarameller. Under låg ett antal inslagna, rimmade och lackade paket. Till frukost serverades varm choklad och smörgåsar på vörtlimpa. Från skivspelaren hördes julsånger. Mina föräldrar var gladare än vanligt och min storasyster likaså. Det var det vanliga hemmet, men ändå något annat: ett förtrollat julhem.
Vad måste finnas på ditt julbord?
– Hembakat bröd, hemkärnat smör, flera ostar – bland annat kryddost och cheddar – kokt och rökt skinka, korvar av alla de slag, minst en sylta, fårfiol, rökt gåsbröst och renhjärta, lax, ål, tre sorters sill, gravad strömming, gubbröra, ansjovis, sillsallad, Janssons frestelse, lutfisk, köttbullar, revbensspjäll, äggost, någon inkokt fisk, fisk- och skaldjurspaté, räkmousse, skagenröra, löjrom, leverpastej, leverkorv, köttpaté, laxpudding, anklever, dopp i grytan, delikatesskroppkakor, potatis, långkål, rödkål, brunkål, surkål och brysselkål, bruna bönor, äppelmos, julöl av högsta klass, julmust, mumma, snaps, risgrynsgröt samt någon dessert, exempelvis ris à la malta, saffranspannkaka eller sjuskinnsgröt.
Hem & Hyra har gjort en dramatisering av Edward Bloms önskan för julbordet.
Vad händer om något saknas?
– Vi äter ju julmat från julafton fram till Tjugondag Knut, så det räcker att drygt hälften av dessa saker finns på julbordet på själva julafton – så länge jag får avnjuta det allra mesta någon gång under julveckorna. Men om jag inte fick alla de rätter man sätter ”jul-” framför – julöl, julbröd, julsmör, julost och julskinka – på julafton, då skulle jag nog bli ledsen. Samtidigt handlar ju jul om Kristi födelse och inte bara om mat, så som kristen skulle jag väl ändå vara tvungen att försöka hålla god min och tänka på att vår frälsare föddes i en enkel krubba.
Vad är hemkänsla för dig?
– Det är den där upplevelsen av avspändhet – en stillsam glädje och lite mysighet som man erfar när man kommer hem till en bostad som man har lyckats forma till ett hem. Har man en familj så är naturligtvis de andra familjemedlemmarna en omistlig del av hemkänslan, men även när jag var singel har jag älskat många av mina hem. Det är en speciell doft som kommer av ens möbler, matlagning och föremål. Och inget ger en sådan hemkänsla som en sprakande brasa.
Berätta om en granne som du minns!
– När jag var barn var en av mina bästa vänner grannpojken i villan mittemot, Jocke. Övriga vänner var klasskamrater som bodde en bit bort och som man var tvungen att ringa och boka tid för att träffa. Särskilt under sommarlovet var det fantastiskt att ha en vän som bodde så nära att man bara kunde springa över och fråga om han ville leka.
Hur ofta möblerar du om?
– Jag anser att det bara finns en möjlig kombination av ett bohag i en viss boning. Den tar några månader att finna ut men när jag väl har möblerat ett nytt hem så vill jag för allt i världen inte möblera om. Det tar flera år innan man känner sig som hemma igen. Enda undantaget är om man har ärvt eller fått några nya möbler och således är tvungen att göra vissa justeringar för att inlemma dem. Men mitt råd för att bli lycklig är att flytta och möblera om så sällan som möjligt.