Få koll på kontraktet innan du skriver på!
Alla som hyr boende bör ha ordentlig koll på hyreskontraktet. Det är viktigt både för dig som hyr och för den som hyr ut.
I hyreskontraktet ska det stå allt ni kommit överens om – vad hyran är, vad som ingår och vilken uppsägningstid som gäller, med mera.
Som hyresgäst kan du alltid begära ett skriftligt kontrakt, oavsett om du hyr i första eller andra hand. Muntliga avtal gäller visserligen, men det är svårt att bevisa vad som sagts om olika hyresvillkor om det skulle bli tvist.
? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget
Saknar du kontrakt? Kontakta värden och be om ett. Du kan också hitta standardavtal på nätet, googla ”hyreskontraktet”. Kontakta Hyresgästföreningen om du behöver hjälp.
Till hyresavtalet brukar det finnas en eller flera bilagor. Där kan det stå i vilket skick bostaden är, vilka tillval som gäller och fastighetens ordningsregler. Hyr du i andra hand eller en villa bifogas också en förteckning över vilka inventarier och möbler som ingår.
Bra att veta om hyreskontraktet
Om hyreskontraktet är fördelaktigare för dig som hyresgäst än vad lagen säger, så är det bestämmelserna i kontraktet som gäller. Är det däremot tvärtom så gäller lagen starkare än det enskilda avtalet. Exempel: Har du ett tillsvidarekontrakt för en hyresrätt där det står en månads uppsägningstid för dig som hyresgäst så gäller en månad, trots att uppsägningstiden enligt hyreslagen är tre månader. Står det en månad för hyresvärden så gäller ändå tre månader.
Hyra villa
- Vem står för smärre reparationer och löpande underhåll?
- Vem sköter trädgården?
- Vad gäller för tomtens frukt, bär och blommor?
- Skriv in i kontraktet!
Var försäkrad!
Se till att ditt boende är försäkrat av din hyresvärd. Men glöm inte teckna hemförsäkring själv. I kontrakt för andrahandsuthyrning brukar försäkring finnas med som en punkt.
Säkerhet för hyresvärden
- Ibland kräver hyresvärden att någon går i borgen för den som ska teckna hyreskontrakt. Det skrivs då in i kontraktet och separat borgensförbindelse lämnas.
- Hyresvärden kan också vilja ha en deposition. Då betalar du en summa (exempelvis en månadshyra) som säkerhet när du flyttar in och får tillbaka den när du flyttar ut om ingenting förstörts eller skadats. Se till att depositionen finns med i ditt hyreskontrakt.
Hyra privatbostad
- Sedan 2013 finns en lag för uthyrning av egen bostad.
- Privatuthyrningslagen gäller villor, bostadsrätt och ägarlägenhet – men inte hyresrätt.
- Hyran sätts friare och man kan inte få tillbaka hög hyra i efterhand om hyresvärden hyr ut en lägenhet (hyrs flera ut gäller hyreslagen för den andra).
- För hyresgästen gäller en månads uppsägningstid, för hyresvärden tre oavsett om du hyr på bestämd tid eller tills vidare.
- I övrigt gäller hyreslagen.
Inneboende?
Det är lika viktigt att ha koll på hyreskontraktet om du hyr ett rum hos någon som när du hyr egen bostad!
Har du koll på vad som gäller vid andrahandsuthyrning? Om inte bör du läsa här.
1. Kolla uppgifter
Se till att dina och värdens alla uppgifter finns med och är korrekta. Hyr du tillsammans med någon – skriv under båda två!
2. Förvaring
Här ska det vara ikryssat om det ingår källar- eller vindsförråd. Detsamma gäller eventuell garage- eller parkeringsplats.
3. Möblerat?
Läs noga igenom bilagan med förteckning över vilka möbler och inventarier som ingår.
4. Se upp!
Det är viktigt att hyresgäst och hyresvärd är överens om lägenhetens skick. Eventuella brister och skador ska finnas med i en bilaga. Annars finns risken att du vid utflyttning åker på att betala för skador som redan fanns när du flyttade in.
5. Hyrestiden
Här ska det tydligt stå när hyrestiden börjar och slutar eller om du hyr tills vidare. Uppsägningstiden regleras i lag och beror på hur lång hyrestiden är och om du hyr bostad där hyreslagen (hyresrätt) eller privatuthyrningslagen (villa/bostadsrätt/ägarlägenhet) gäller. För tillsvidarekontrakt där hyreslagen gäller är uppsägningstiden tre månader för både hyresgäst och hyresvärd. Se även Bra att veta och Hyra privatbostad på nästa sida.
6. Viktigt!
Kontrollera att det står rätt hyra och att du förstår hur du ska betala. Undvik kontanthyra mot kvitto eftersom kvitton lätt kan försvinna. Hyran betalas alltid i förskott. Det är jätteviktigt. Försenad hyra kan göra att du förlorar ditt kontrakt.
7. Kalldusch?
Värme och varmvatten ingår ofta i hyran, ibland även el. Det ska stå tydligt i kontraktet vad som gäller så att du inte riskerar en kalldusch när hyresavin kommer. Det ska också framgå om annat ingår i hyran eller ska betalas utöver den och om det är valfritt eller inte, exempelvis bredband och kabel-tv.
8. Läs igenom!
I ett hyreskontrakt brukar det finnas allmänna villkor för uthyrningen. Läs igenom noggrant så att du förstår ditt ansvar och dina skyldigheter som hyresgäst. Är det ett andrahandsavtal bör det stå med att förstahandshyresgästen måste ha fått andrahandsuthyrningen godkänd, gärna med underskrift från fastighetsägaren eller styrelsen för bostadsrättsföreningen.
9. Särskilda krav
Här kan det exempelvis stå hur utrymmen och inventarier i bostaden får användas. I särskilda allergihus kan det finnas regler om husdjur och rökning.
10. Nycklar
Kolla att det står i kontraktet vilka nycklar du får och hur många. Det gäller entrén, dörren, postfacken, förrådet, tvättstugan med mera.
Skriv under hyreskontraktet tillsammans om fler än en hyr boende. Bra att veta är dock att för gifta gäller att den med störst behov behåller hyreskontraktet vid en separation – oavsett vem som står på kontraktet. Detsamma gäller sambor om man skaffat lägenheten tillsammans.