Annons

Gör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: ”Ger karaktär”

Tips & Råd Chiliflakes, riven parmesan och rikligt med tålamod. Där har du Roberto Montelius tre hemligheter bakom en ultimat köttfärssås. Spara gärna lite över natten.
Roberto Montelius delar med sig av sina bästa tips för att göra en riktigt fin köttfärssås.
Foto: Frida Ekman
Roberto Montelius delar med sig av sina bästa tips för att göra en riktigt fin köttfärssås.

Roberto Montelius knipsar av ett litet knippe blad från krukan med ­basilika och placerar det gröna som kronan på verket. En mustig doft lyfter sig från den djupa tallriken som ­innehåller hans ­version av den Italieninspirerade ­pastaklassikern, spagetti med ­köttfärssås.

– Jag smakar av mycket när jag lagar mat och använder ingredienser som jag tycker lirar ihop. Med chilin och vinet är det här kanske inte en så barnvänlig rätt, men det är komponenter som ger såsen mer karaktär, säger han och ­toppar uppläggningen med lite svartpeppar.

Läs ocksåSå fixar du Ylvas sagolika blomprakt till jul: "Svag för allt som glittrar"Vill du fixa en blommande jul? Följ Ylva Trankells råd.
Färsk basilika: vackrare och mer parfymerad än fryst eller torkad basilika. Gul lök: ger en söt, lite karamelliserad smak när den steks upp. Champinjoner: skänker tuggmotstånd och gör såsen matigare.

Utbildade sig till kock

Det kulinariska intresset tog fart när Roberto flyttade hemifrån i 20-­årsåldern och för sex år sedan bestämde han sig för att gå en kockutbildning ­genom ­Komvux. Därefter jobbade han i ­restaurangkök en tid. Erfarenheterna har han tagit med sig hem.

Annons

– Före utbildningen låg jag kanske på en fyra av en tiogradig skala; nu skulle jag säga att jag är uppe på en åtta. Jag har fått ett helt annat tankesätt och är noga med att alltid hålla rent i köket och att ha fräscha och bra matvaror hemma. Det är roligare att göra mat från ­grunden och jag har ingen lust att lägga mina pengar på skräpmat.

Vilket är ditt hetaste tips för att ­lyckas med köttfärssåsen?

Annons
Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.

– Tålamod är nyckeln för att den här rätten ska bli riktigt bra. Såsen blir ­mycket godare om den får ­puttra länge, gärna en halvtimme – helst mer. Pricken över i är att strö över lite riven ­parmesanost på slutet – den liksom smälter ner i såsen. Och precis som med ­lasagne är köttfärssåsen alltid ­godast ­dagen ­efter.

Fakta: Robertos spagetti och köttfärssås

Det här behöver du
(ca 4 ­personer):
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 st champinjoner
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk chiliflakes
1 kruka färsk basilika
500 g krossade tomater
50 ml rödvin
1 dl riven parmesanost
Ca 400 g spagetti eller annan pasta
Gör så här:
1. Finhacka löken och vitlöks­klyftorna och dela ­champinjonerna i två–fyra bitar beroende på storlek.
2. Förstek lök, vitlök och ­champinjoner i olja så att de får färg. Tillsätt köttfärsen och låt den tillagas på medelvärme.
3. Tillsätt tomatpurén och rör om.
4. Lägg i buljongtärningen, chiliflakes och en hel del basilikablad för god smak. Rör om försiktigt.
5. Häll i de krossade tomaterna. Rör om varsamt och tillsätt rödvinet. Rör om igen och lägg på ett lock.
6. Låt puttra under lock på låg värme i 20–30 minuter – gärna längre. Smaka av!
7. Koka upp saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar: lägg i pastan och tillaga enligt ­instruktionerna på paketet.
8. Lägg upp och servera med riven parmesanost och färska ­basilikablad.

Läs också Så odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: "Något helt annat" Så gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: "En vuxenbulle" Så gör du Carolinas mammas klassiska kvällsmacka: "Riktig mysmat"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.