Gör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: ”Ger karaktär”
Roberto Montelius knipsar av ett litet knippe blad från krukan med basilika och placerar det gröna som kronan på verket. En mustig doft lyfter sig från den djupa tallriken som innehåller hans version av den Italieninspirerade pastaklassikern, spagetti med köttfärssås.
– Jag smakar av mycket när jag lagar mat och använder ingredienser som jag tycker lirar ihop. Med chilin och vinet är det här kanske inte en så barnvänlig rätt, men det är komponenter som ger såsen mer karaktär, säger han och toppar uppläggningen med lite svartpeppar.
Utbildade sig till kock
Det kulinariska intresset tog fart när Roberto flyttade hemifrån i 20-årsåldern och för sex år sedan bestämde han sig för att gå en kockutbildning genom Komvux. Därefter jobbade han i restaurangkök en tid. Erfarenheterna har han tagit med sig hem.
– Före utbildningen låg jag kanske på en fyra av en tiogradig skala; nu skulle jag säga att jag är uppe på en åtta. Jag har fått ett helt annat tankesätt och är noga med att alltid hålla rent i köket och att ha fräscha och bra matvaror hemma. Det är roligare att göra mat från grunden och jag har ingen lust att lägga mina pengar på skräpmat.
Vilket är ditt hetaste tips för att lyckas med köttfärssåsen?
– Tålamod är nyckeln för att den här rätten ska bli riktigt bra. Såsen blir mycket godare om den får puttra länge, gärna en halvtimme – helst mer. Pricken över i är att strö över lite riven parmesanost på slutet – den liksom smälter ner i såsen. Och precis som med lasagne är köttfärssåsen alltid godast dagen efter.
Det här behöver du
(ca 4 personer):
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 st champinjoner
500 g nötfärs
2 msk tomatpuré
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk chiliflakes
1 kruka färsk basilika
500 g krossade tomater
50 ml rödvin
1 dl riven parmesanost
Ca 400 g spagetti eller annan pasta
Gör så här:
1. Finhacka löken och vitlöksklyftorna och dela champinjonerna i två–fyra bitar beroende på storlek.
2. Förstek lök, vitlök och champinjoner i olja så att de får färg. Tillsätt köttfärsen och låt den tillagas på medelvärme.
3. Tillsätt tomatpurén och rör om.
4. Lägg i buljongtärningen, chiliflakes och en hel del basilikablad för god smak. Rör om försiktigt.
5. Häll i de krossade tomaterna. Rör om varsamt och tillsätt rödvinet. Rör om igen och lägg på ett lock.
6. Låt puttra under lock på låg värme i 20–30 minuter – gärna längre. Smaka av!
7. Koka upp saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar: lägg i pastan och tillaga enligt instruktionerna på paketet.
8. Lägg upp och servera med riven parmesanost och färska basilikablad.