Gör succé med Sofias krispiga biskvier: ”Inga konstigheter”
Hon håller den runda mandelbottnen i ett stadigt grepp mellan fingertopparna och doppar den toppiga smörkrämen i den smälta, mörka chokladen. Snabbt ner, snabbt upp.
– Chokladen ska sluta precis där bottnen börjar. Det kan vara lite bökigt, men när man får till ett fint och jämnt lager, då blir man lycklig, säger Sofia Pettersson och låter den uppochnedvända biskvin droppa av.
Förstavalet bland kondisbitar
Bakat har hon gjort sedan hon var liten; hon är uppvuxen med sin mormors sju sorters kakor och mammas kanelbullar. Biskvier – som är hennes trogna förstaval bland caféernas kondisbitar – testade hon att baka själv för första gången härom året när hon gick en ettårig bageri- och konditorutbildning.
– Visst är det lite mer tidskrävande än att röra ihop en chokladbollssmet. Men har man väl testat att göra biskvier en gång är det inga större konstigheter.
”Arbeta ganska snabbt”
Ett av de lite knepigare momenten är, enligt Sofia, påläggningen av smörkrämen. Hon brukar ta en klick på en tesked och sedan skrapa av krämen mot kanten på mandelbottnen för att uppnå den klassiska pyramidformen.
– Ett tips är att försöka arbeta ganska snabbt; håller man på för länge med smörkrämen mjuknar den och blir svårjobbad. Då kan man behöva ställa in den i kylen en liten stund.
För Sofia är bakprocessen en njutning i sig. Men det är när hon sätter tänderna i en färdig biskvi som magi uppstår.
– Den där första tuggan är himmelsk. Biskvier är fantastiska på så sätt att de har allt: krispigt chokladtäcke, smörkräm som smälter i munnen och slutligen den sega bottnen. Du har alla smakupplevelser och konsistenser i din mun på samma gång.
Det här behöver du (8 st):
Bottnar:
100 g mandelmassa
1 äggvita
Marängsmörkräm:
70 g äggvitor (ca 2 st)
100 g strösocker
115 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljpulver
40 g avsvalnad, smält mörk choklad (70 % kakao)
1 krm salt
Topping:
100 g mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassa och rör ihop med äggvitan till en jämn smet.
3. Spritsa 8 rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i ugnen i cirka 12 min.
4. Förbered en kastrull med sjudande vatten. Mät upp socker och äggvita i en rostfri bunke.
5. Placera bunken ovanför det sjudande vattnet och rör om tills blandningen nått 65 grader (använd en termometer).
6. Vispa med elvisp till en sval, fast och glansig maräng.
7. Klicka i smöret under vispning. Tillsätt vaniljpulver och vispa till en slät kräm. Rör i salt och den smälta chokladen. Ställ krämen en stund i kylen.
8. Håll i mandelbotten och ta en redig klick smörkräm med en tesked och bred på så att det blir en pyramidform. Låt vila i kylen.
9. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna en aning.
10. Doppa ovansidan av biskvierna snabbt i chokladen. Låt stelna.