Annons

Håll liv i julblomman

Tips & Råd Många av julens växter är inga slit- och släng-blommor. Med rätt hjälp kan de få ett nytt liv även efter jul.
Foto: Görgen Persson
Praktfull. Ännu blommar julen för fullt.

JULSTJÄRNA:

Om plantan är fin kan du fortsätta vattna så att jorden hålls fuktig. I februari planterar du om den i en lite större kruka. Blomman kommer så småningom att vissna – klipp då bort den och njut av julstjärnan som en grön krukväxt. I april-maj börjar du gödselvattna och fortsätter fram till september. Därefter placerar du julstjärnan i ett rum där du kan hålla tänt 12 timmar per dygn och släckt lika länge. Julstjärnan behöver nämligen lika lång dag som natt för att sätta knopp. Om du sköter den väl kommer den att bli lite större för varje år och kunna blomma hemma hos dig varje jul.

AMARYLLIS:

När blomman vissnat klipper du av blomstjälken. När bladen växt till sig planterar du om löken i en större kruka med ny, fin jord. Halva löken bör vara ovan jord. Vattna och gödsla hela sommaren. I september slutar du vattna, låter bladen vissna ner och ställer krukan mörkt och svalt. När knoppen visar sig tar du fram den och låter den blomma igen. Ofta återgår amaryllisen till att blomma på våren, som är dess naturliga blomperiod. Den är fin då också!

JULBEGONIA:

Begonian blommar länge och kan sparas så länge den är fin. Plantera om den i en kruka som inte är så julig och komplettera med någon vårblomma, så kan du ha glädje av den minst ett par månader efter jul.

Annons

JULROS:

När blomningen är över bör julrosen placeras svalt och ljust och jorden hållas lätt fuktig fram tills tjälen gått ur jorden. Då kan du plantera ut den i rabatten på en halvskuggig plats. Om den tar sig blir den ofta mycket långlivad.

HYACINT: 

Om du har en koloni eller trädgårdsplätt (eller får lov att odla i rabatterna på gården) kan du spara hyacintlökarna tills tjälen gått ur jorden och plantera ut dem där. Välj en solig och väldränerad plats och hyacinten kan, med lite tur, blomma om nästa vår, eller nästa.

Annons

AZALEA:

Vattning och gödning hela våren och sommaren. Plantera om den i särskild azaleajord. Mellan juni och augusti kan den stå i halvskugga på balkongen. Flytta in den när nattfrosten hotar på hösten, helst i ett fönster utan varmt element under.
Plantera. Julrosor och hyacinter sparas tills tjälen gått ur jorden och kan då planteras ut i en rabatt på innergården.

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.