Annons

Här är allt du behöver veta om inneboende

Tips & Råd Kan vem som helst skaffa en inneboende och vad händer om din inneboende stör grannarna? Hyresgästföreningens jurist Susanna Skogsberg reder ut.

Glöm inte att följa Fråga hyresjuristen på Youtube! Följ den här länken och tryck på ”Prenumerera”, så får du en påminnelse när en nytt avsnitt släpps.

Annons
Läs ocksåLys upp hösten med färg – 22 prylar som bekämpar mörkret åt digFärgglada kuddar, lampor och gardiner kan fixa höstmyset hos dig.
Annons
Fakta: Bra att veta om du vill ha inneboende
  • Begär skälig hyra! Den andel av din hyra som motsvarar den yta du hyr ut plus en andel av hyran för delade utrymmen.
  • Gör rimliga pålägg! Om du hyr ut möblerat kan du lägga på 10 till 15 procent. Om el, internet och kabel-tv ingår, lägg på kostnader för det.
  • Kolla upp personen! Be om referenser, kolla betalningsanmärkningar.
  • Har du fortfarande plats hemma? Du får lov att ha mer än en inneboende.
  • Var öppen! Det blir enklast om båda vet vad som gäller från början.
  • Skriv kontrakt! Länkar till bra avtalsmallar finns på hemhyra.se.
  • Vad ingår? Precisera allt, exempelvis tillgång till kök, tv, porslin.
  • Skriv löpande kontrakt! Du kan då säga upp din inneboende med tre månaders varsel ifall ni inte trivs ihop. Ett tidsbestämt avtal kan du bara säga upp till den tidpunkt då avtalet löper ut.
  • Kolla hemförsäkringen! Hos vissa bolag kan en inneboende vara medförsäkrad, hos andra inte och då bör ni ha varsin försäkring.
  • Bo kvar själv! Annars är det en olovlig andrahandsuthyrning och du kan bli av med ditt kontrakt.
  • Säg upp i tid! Även om ni har skrivit att en månads uppsägningstid gäller har din hyresgäst nästan alltid rätt till tre månader.
  • Vägrar han/hon flytta ut? Kontakta Kronofogden.

Källa: Susanna Skogsberg, förbundsjurist, Hyresgästföreningen.

Fakta: Frågor och svar om inneboende

Jag hyr en lägenhet i andra hand och vill ha inneboende. Är det okej? I kontraktet står inget om det och hur mycket är jag skyldig att berätta?

Ja, du kan ha en inneboende och behöver inte tala om det för förstahandshyresgästen. Men jag kan tycka att det hör till god ton att tala om det och kanske även fråga om förstahandshyresgästen har något emot det.

Jag ska ha en inneboende och jobba på annan ort under veckorna. Kan jag ha tillfällig adress dit jag bor på veckorna eller måste jag ha samma adress som min inneboende? Hur lång är uppsägningstiden? Hur säger man upp hyresavtalet, finns det någon särskild blankett om man inte har specificerat ett datum på kontraktet?

Du får ha inneboende utan värdens tillstånd, men inte hyra ut i andra hand. Ibland kan det vara svårt att dra gränsen mellan vad som är vad.
Du kan förstås göra en tillfällig adressändring, men du ska vara folkbokförd på den adress där du har din egentliga hemvist. Du bör skriva ett hyresavtal med den du hyr ut till. Är hyrestiden löpande är uppsägningstiden 3 månader. Hyresgästföreningen har ingen uppsägningsmall. Tänk på att uppsägningen ska vara tydlig. Det ska klart framgå till vem uppsägningen riktas, till vilken tidpunkt hyresavtalet är uppsagt, att hyresavtalet är uppsagt för avflyttning, vilken lägenhet det är fråga om (adress, storlek) och att det är du som hyr ut till den inneboende. Uppsägningen ska skickas i rekommenderat brev, eller om du överlämnar den direkt ska du behålla en kopia som den inneboende skriver på att hon eller han mottagit.

Jag har en inneboende. Vi kom överens att han inte ska ta hem vänner utan mitt tillstånd, men han gör det ändå. Han säger att han har rätt att bjuda vem han vill. Jag gav honom muntligt uppsägningstid och då fick jag höra att han inte tänker flytta, att han trivs bra här. Jag har skickat ett rekommenderat brev till honom om uppsägning. Han vägrar att ta emot det. Hur ska jag göra?

Har du skickat en uppsägning i ett rekommenderat brev, så räcker det, förutsatt att du sagt upp till rätt tidpunkt enligt avtalet. Om han inte flyttar när hyrestiden löpt ut kan du vända dig till kronofogden och begära avhysning.

Min syster hyr ut ett rum. Nu när hon är utomlands sköter jag posten. Har jag rätt att gå in då den som hyr rummet är hemma? Han betalar hyran för sent, utträder hotfullt och följer inte uppsatta regler. Vi har skickat ett brev om avhysning. 

Det verkar vara fråga om andrahandsuthyrning. Du har då ingen rätt att gå in i lägenheten, utan att andrahandshyresgästen går med på det. Och du ska inte gå in om du känner dig ängslig!

Jag hyr ett litet hus av värden som bor i ett större hus på samma tomt. Vad ska stå på kontraktet? Inneboende? Tvättmaskinen har varit dålig i två år, inget händer. Har jag rätt till hyresreducering trots att värden sagt att jag kan låna hans tvättmaskin i hans hus?

Du är förstahandshyresgäst. Ni har ju var sin separat lägenhet. Om inget särskilt står i kontraktet om att du ska svara för underhåll med mera så ska värden se till att din tvättmaskin fungerar. Du ska inte behöva tvätta i hans hus.

Läs också Gör Robertos heta köttfärssås – och få hans bästa tips: "Ger karaktär" Så odlar du Mikaelas söta tomater på balkongen: "Något helt annat" Så gör du Emmelis smarriga bullar utan mjölk: "En vuxenbulle" Så gör du Carolinas mammas klassiska kvällsmacka: "Riktig mysmat"

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.