Annons

Här är de elva vanligaste frågorna om ditt förråd

Tips & Råd Minnen, julpynt, hobbysaker – vi har prylar som vi vill spara. Och kunna förvara. Enligt hyreslagen ska varje lägenhet ha förråd. Men var kan det ligga? Och hur stort förråd kan jag kräva? Hem & Hyra reder ut vad som gäller.

Får värden ta över förrådet – och vad gör man egentligen när råttorna förstör alla kläder? Hyresgästföreningens förbundsordförande Susanna Skogsberg svarar på de vanligaste frågorna om hyresgästernas förråd.

 

Annons
Läs ocksåTvättstugan – källa till vänskap och konflikt
  1. Jag saknar källarförråd men har ett litet i lägenheten. Har jag rätt till ett separat förråd?
    – Du har rätt till förrådsutrymme, men en klädkammare eller liknande kan uppfylla det kravet.
  2. Det är iskallt i mitt förråd. Jag vågar inte ha textilier på grund av fukten. Kan jag kräva att ­värden sätter in element?
    – Det finns inga krav på hur varmt eller torrt ett förråd ­måste vara. Förrådet ska vara brukbart men kan alltså vara kallare än lägenheten.
  3. Hur stort förråd har jag rätt till? Visst ska en trea ha större ­förråd än en etta?
    – Rättesnöret för nyare hus är att antalet personer bostaden är anpassad för ska ha en kvadratmeter förrådsutrymme för långtidsförvaring. För äldre hus gäller byggreglerna för när huset uppfördes.
  4. Vi bor i en fyra och har ett pyttelitet förråd på två kvadratmeter. Har vi rätt att kräva ett större?
    – Kanske, det beror på när ­huset är byggt. Storleken på förråd i nyare bostadshus ­beräknas utifrån antalet personer som kan tänkas bo i lägenheten, en kvadratmeter per person. Max är sex kvadratmeter.
  5. Värden ska bygga en ny tvättstuga och tänker ta våra ­förrådsutrymmen. Får han göra så utan vidare?
    – Inte utan förhandling och utan att erbjuda annan förrådslösning.
  6. Jag bor i en liten studentlägenhet och har inget förråd. Värden säger att det inte behövs. Stämmer det?
    – Ja, för studentbostäder ­råder specialregler om att det inte måste finnas förråd.
  7. Vi har mal i källaren. Mitt förråd har sanerats flera gånger, men malen kommer tillbaka. Värden säger att vissa struntar i att säga till. Får det gå till så?
    – Mal bör bekämpas gemensamt och alla behöver vara observanta och anmäla. Be värden informera. Du kan begära hyresreduktion under perioder med malutbrott och sanering, förutsatt att du inte har orsakat problemen.
  8. Råttor förstörde värdefulla saker i mitt förråd och bajsade överallt. Värden vägrar ersätta mig. Vad kan jag kräva?
    – Hyresvärden kan bli skyldig att ersätta dig om värden inte kan visa att problemen med skadedjur inte beror på värdens försummelse. Diskutera eventuellt med en jurist. Hemförsäkringen täcker inte råttor och andra skadedjur. Det blir alltså svårt med ersättning från någon försäkring. Hemförsäkringen gäller endast lösöre som skadats av brand eller vattenskada, dessutom kräver försäkringsbolagen att värdefulla saker inte ska förvaras i förrådet.
  9. Jag har kombinerad klädkammare och förråd i lägenheten. Ska de kvadratmeterna ingå i den hyra jag betalar?
    – Hyran ska vara justerad nedåt om du har ett varmförråd i lägenheten som ingår i bostadsarean. Ett separat förråd med egen ingång ingår inte i bostadsarean.
  10. Vi har inte tillgång till vårt källarförråd när vi vill utan måste be värden om nyckel då det varit så många inbrott. Ska jag behöva lida för det?
    – Det finns möjlighet för värden att begränsa tillgången på det sättet om det sker ständiga inbrott.
  11. Värden gick in i mitt förråd utan att fråga om lov. Det var en vattenläcka som skulle åtgärdas, påstods det. Får de då gå in hur som helst?
    – Inte utan ditt tillstånd, men undantaget är vid akuta skador som vattenläcka eller brand. Har inget akut inträffat och de går in ändå är det en brottslig gärning.

Annons
Fakta: Tjuvarna stal allt – kan vi kräva ersättning?

  • Om tjuvar gör inbrott i ditt förråd kan din hemförsäkring täcka stölderna.
  • Det finns maxbelopp för ersättning.
  • Skulle värden bedömas ha varit oaktsam kan du ha rätt till skadestånd motsvarande självrisken på hemförsäkringen.
  • Saknar du hemförsäkring kan värden bli skyldig att ersätta dig för saker som stulits om värden har varit oaktsam.
Fakta: Obs! Värden får inte slänga!
  • Även om ditt förråd av någon anledning råkar stå öppet får inte värden slänga dina saker. (Något som faktiskt händer.) Om värden gör det utan att du har gett ditt samtycke kan du kräva ersättning.
  • Det är samma sak om du flyttar och glömmer tömma förrådet. Värden måste då spara dina saker i sex månader. Eller i tre månader efter att hyresvärden skriftligt eller muntligt bett dig ta hand om sakerna.
Läs också Så undviker du tvättstugebråk Tvättstugan - så nöjda är vi med den Tvätta på rätt sätt - spara energi och tid Så tvättar du på rätt sätt

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.