Annons

Hund i lägenhet – det här gäller

Tips & Råd Hundbajs, störande skall och lösa hundar. Hundar i lägenhet kan sätta grannsämjan på prov. Det här är dina rättigheter och skyldigheter.

Hem & Hyra har låtit undersökningsföretaget Skop fråga 1 000 medlemmar i Hyresgästföreningen om de har hund. Tio procent svarade ja.

Hundar är därmed något mindre vanliga bland hyresgäster än bland andra – totalt har 13 procent av Sveriges hushåll hund.

Läs ocksåUndvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktetBilden är en grafisk illustration som föreställer en hund i koppel, musik i form av toner som stömmar ut ur en högtalare, en rykande cigarrettfimp, en inramad tavla och två personer som pratar med varandra.

Men det finns inget som säger att en stor villa är bäst för jyckar.

– De behöver inte yta att röra sig på hemma. De ska ändå inte motionera inomhus. Där är de mest stilla och sover – eller följer efter dig, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Sällskap är viktigare än utrymme – och att hunden får komma ut och rastas tillräckligt ofta. Enligt Jordbruksverkets allmänna råd betyder det att de ska få komma ut minst var sjätte timme dagtid, oftare när det gäller valpar och gamla hundar.

Läs ocksåHär är reglerna för dig som har djur i hyresrätt

Ändå är nästan varannan hundägare i Hem & Hyras undersökning borta hemifrån mer än sju timmar i sträck på dagarna.

Annons

Merparten av dem har dock någon annan som tar hand om hunden – kanske en dagledig granne som gläds åt att få sällskap och promenader men inte vill ha en egen hund.

Ibland blir det ändå problem.

Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

Hem & Hyra har gått igenom de fall i Svea hovrätt där hyresgäster har blivit uppsagda och hundar har varit inblandade.

Oftast rör klagomålen att hunden står och skäller i lägenheten. Nästan lika vanligt är att grannar är rädda för hundar som får springa lösa.

Klagomål på hundhår i torktumlare, hundbajs på gården och dålig lukt förekommer också.

Ronny Carlsson på Nynäshamnsbostäder bekräftar den bilden.

Annons

– Hundar som står och skäller eller gnäller är ett problem. Ofta vet inte hundägaren om det och det kan ta tid innan grannar säger till. Då får vi be ägaren jobba på det eller lämna hunden till hunddagis, säger han.

Det är mycket ovanligt att hundar attackerar eller bits, men de kan ändå skapa otrygghet i bostadsområdena, berättar Ronny Carlsson.

– Värst är när hundar är okopplade. I regel har ägaren full koll på hunden men det hjälper ju inte den som är hundrädd.

Fakta: Rättigheter och skyldigheter
  • Du får normalt ha hund i hyreslägenhet och du behöver inte be värden om lov. Enda undantaget är särskilda allergihus, där hundförbud kan gälla.
  • Det förekommer att hyresvärdar skriver in förbud mot hundar eller vissa hundraser i hyresavtalet eller ordningsföreskrifterna, men det är inte säkert att det skulle hålla i en rättslig prövning.
  • Hundar får i allmänhet vara ute i bostadsområdet så länge du har koll på den och följer lokala regler.
  • Du har ett strikt ansvar för skador som hunden orsakar. Det innebär att skulden faller på dig även om du inte har varit slarvig eller vårdslös.
  • Som hyresgäst är du också skyldig att inte störa grannar. Vissa ljud måste de acceptera men om hunden skäller eller ylar ofta, länge eller efter tio-elva på kvällen kan det leda till uppsägning.
  • Har hunden krafsat sönder dörren eller slitit onormalt på lägenheten kan du bli skyldig att betala när du flyttar.
  • I bostadsområden gäller oftast kopplingstvång och skyldighet att plocka upp hundbajs. På lekplatser och badplatser kan det råda totalt förbud mot hundar. Kolla på kommunens miljöförvaltning vad som gäller. Som hundägare är du skyldig att känna till det.
Läs också Så undviker du att föräldrafri fest spårar ur Så lär du dig grannens namn
Länkar Tema: Hundextra

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.