Annons

Hyacinter och granris – så får du till julblomstret

Tips & Råd Väldoftande, sagolik och mycket av allt. Det är Emelie Larssons ledord när julen stundar. Här är hennes tips för att få till julstämningen – enkelt och billigt.
Så här får du till julpyntet
Foto: Frida Ekman
Emelie Larsson, 31, jobbar som förskollärare samt DIY-influencer och bor i en fyra i Karlstad tillsammans med maken Alexander och döttrarna Nelly, 7, och Lova, 2. Instagram: @inspiration_by_emelie

Emelie Larsson lutar sig över det rödklädda köksbordet och sticker med van hand ner kvistar av gran- och lingonris, eukalyptus och cypress i det porösa, fyrkantiga blocket. Tio minuter senare tronar ett väldoftande arrangemang.

Färgklickarna består av färska rosor och några maffiga amaryllis-blommor i tyg.

Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

– Det kanske ser svårt ut, men är busenkelt. Du tar en bit oasis och låter den ligga i blöt. Sedan funkar den som kruka och du bara sticker ner alla kvistar och blommor direkt i den, säger hon och placerar ut några pinjekottar och nötter runt det gröna.

Hon bor med sin man och två döttrar i en nyproducerad fyra i värmländska Karlstad. Att inreda, pyssla och pynta är för Emelie något av en passion som får extra utlopp till jul.

Ådran har hon ärvt av sin mamma som i december alltid fyllde 80-talsvillan i Hagfors med doften av lussebullar, julgrupper och levande ljus.

Läs ocksåOdla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten ytaAtt odla på uteplatsen behöver inte vara svårt.
Julen hör barnen till. Då gör Emelie Larsson avkall på det stilrena och satsar på lekfullhet.

– Hon skapade en mysig och magisk känsla som jag själv vill åt nu när jag har min egen familj.

Emelies mer storslagna blomsterdukningar gör hon främst om de har vänner över på middag eller till julafton och nyår. Men julkänslan intar lägenheten långt före dess.

Så fort de första hyacinterna dyker upp i butik i slutet på oktober köper hon tio stycken och byter sedan ut dem allteftersom de blommar ut och vissnar. Amaryllis är en annan favorit; dem köper hon helst som snittblommor eftersom kruk-varianterna ofta tar lång tid på sig att slå ut.

Annons
Läs ocksåSå lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffsetEllinor har lyckats väl med sina sticklingar och palettblad

Blommor hela året

Hon brukar ställa dem i en vas ihop med eukalyptus, röda eller vita rosor och gyllene halmstrån.

– Jag gillar när buketter blir lite yviga och busiga.

Hon har blommor hemma hela året och föredrar buketter framför krukväxter.

– Jag är ombytlig och tröttnar snabbt, så jag tycker att det är roligast med snittblommor; dem kan man anpassa efter säsong och stå och pyssla med.

Till påsk blir det ofta tulpaner och videkvistar. På sommaren passar hon på att gå till en äng och plocka det som växer vilt.

”Julen ska vara lekfull, som i Nötknäpparen – en sagovärld”, säger Emelie.

Svag för trender

Hon medger att det kostar en slant med snittblommor men konstaterar att även under vinterhalvåret kan man få tag på en del gratis grönska; dekorativa kottar går att plocka från marken och har man bara ägarens godkännande kan man hämta granris i skogen.

Det senare utgör i regel basen när Emelie gör egna kransar; hon börjar med en enkel halmring som går att köpa i vanliga blomsteraffärer och fäster granriset med bindtråd för att sedan blanda i eukalyptus eller cypress. På så sätt får hon olika toner av det gröna.

Annons

Ibland har hon även i lite brudslöja som med sina små, vita blommor påminner om snöflingor. I regel kommer hon igång med dekorationerna i början på november – alltid med julmusik i bakgrunden.

– Jag är svag för trender och tycker att det roligaste som finns är att haka på nya tåg. Jag var ”all in” på shabby chic när det var modernt och sedan bytte jag helt till det industriella. Nu är jag mer inne på minimalism och ton i ton.

Men till jul gör hon avkall på det stilrena och lågmälda – för barnens skull.

– Julen ska vara lekfull, som i Nötknäpparen – en sagovärld. Jag gillar amerikansk jul och vill ha mycket av allt. Min gran tar minst åtta timmar att få i ordning, säger hon och skrattar.

Emelies bästa dukningstips:

– Det är juligt och stämningsfullt med riktiga kottar på bordet. Plockar man dem i skogen är de ofta fuktiga och slutna; lägg dem i ugnen ett tag så öppnar de sig!

Fakta: En triumf och ett nederlag

Flipp: I år gjorde jag en adventsljusstake av eukalyptus och brudslöja som jag band runt en vanlig halmstomme. Den var så lätt att göra och blev så fin.

Flopp: Härom året köpte jag en amaryllis i kruka. Det stod att det var en röd blomma men när den väl slog ut visade den sig vara rosa – det skar sig mot allt mitt röda julpynt.

Fakta: Tre användbara småprylar

Tygblommor: Kan återanvändas från år till år och funkar som ett komplement till färska blommor.

Bindtråd: Ovärderlig när man binder kransar eller för att fästa julkulor när man gör blomsterarrangemang.

Granris: En perfekt bas; doftar underbart och kan plockas gratis i skogen om man frågar markägaren om lov.

Läs också Pumpor och spindlar – så fixar du festen till halloween Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.